CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 APRILIE- 4 MAI Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, în topul randamentelor, după înţelegerea dintre kazahi şi chinezi

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 mai 2016

Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, în topul randamentelor, după înţelegerea dintre kazahi şi chinezi

Acţiunile companiilor din grupul Rompetrol - Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR) -, au ocupat primele două poziţii în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, cu aprecieri de 6,14%, respectiv 13,07%, în perioada 27 aprilie - 4 mai, după ce, vinerea trecută, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat constituirea unui joint-venture.

Potrivit site-ului CEFC, compania chineză va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani: "Conform acordului semnat la data de 7 aprilie, CEFC China va achiziţiona 51% din KMGI cu 680 milioane de dolari, după care cele două părţi îşi vor integra resursele pentru o explorare comună a pieţelor internaţionale de petrol şi gaze. Ele vor face, de asemenea, investiţii strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI şi vor pune bazele unui fond de investiţii şi dezvoltare în energie, vor achiziţiona mai multe benzinării la nivel global (...). În următorii cinci ani, cel puţin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu ţintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească susţinere din partea Guvernului kazah şi a KMG, cea din urmă promiţând să asigure cel puţin 125 de milioane de tone de ţiţei brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziţie".

Conform înţelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Rompetrol a precizat că întreaga tranzacţie ce a făcut obiectul acordului încheiat în 29 aprilie 2016 în Astana între compania naţională de petrol şi gaze din Kazakstan - KazMunayGas şi CEFC China, inclusiv modificarea în structura acţionarială a KMG International NV (acţionar al societăţii) este supusă unor măsuri/condiţii prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităţilor competente europene şi chineze, dar şi a altor instituţii abilitate.

Potrivit companiei, data estimată pentru finalizarea tranzacţiei, inclusiv a schimbării în structura acţionariatului KMG International NV este octombrie 2016.

Locul al treilea în topul creşterilor a fost ocupat de "Carbochim" (CBC), cu un plus de 3,95%.

Per ansamblu, Bursa de Valori a avut o evoluţie negativă.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 2,11%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 2,45%, raportat la euro.

Totodată, indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 3,42%.

În cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost reprezentată de aprecierea cu 0,38% a titlurilor Electrica, în timp ce creşterea "Impact Developer&Contractor" (+,0,61%).

În cadrul BET-FI, cea mai mică depreciere a fost cea a SIF Oltenia, cu 2,09%, faţă de euro, în perioada analizată.

Fondurile de investiţii din top au avut randamente modeste în intervalul 27 aprilie - 4 mai.

Cea mai mare apreciere, de 0,08%, a aparţinut titlurilor "OTP Dollar Bond", acesta fiind urmat de "Raiffeisen Euro" (+0,02%) şi "Raiffeisen Confort Euro" (+0,02%).

Cotaţia aurului a urcat cu 0,9%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat cu 0,06% faţă de euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta este o exceptie, pentruca, la BVB se joaca *alba-neagra_, fraierii care se lasa atrasi sa-si mute economiile din banci pe tranzactii bursiere, este ultima oara cand isi mai vad banii ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb