Acţiunile "Transelectrica"(TEL) s-au apreciat cu 3,77%, raportat la euro, în perioada 27 ianuarie - 3 februarie 2016, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjuct Tradeville, ne-a declarat: "Titlurile TEL sunt printre acţiunile de la BVB care au cele mai mari randamente ale dividendului".
Potrivit domniei sale, Transelectrica, prin natura operaţiunilor sale, "este o investiţie de tip defensiv, iar turbulenţele din ultima vreme au generat o cerere mai mare pentru astfel de titluri, comparativ cu perioadele anterioare".
Per total, BET s-a apreciat cu 0,89%, raportat la moneda euro, în intervalul analizat.
Tot pe plus a fost şi indicele extins BET-XT, care a crescut cu 1,2%, în perioada 27 ianuarie-3 februarie.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 2,83%, în intervalul analizat, tras în sus de aprecierea FP, cu 5,27%.
Recent, Fondul Proprietatea a reluat răscumpărările direct din piaţă, după ce a suspendat procesul privind derularea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor proprii în cadrul celui de al şaselea program de răscumpărare.
Cele mai mari creşteri de la Bursă au continuat să fie cele ale "Albalact" (+27,78%), după acordul de vânzare către grupul Lactalis,"Turbomecanica" (+21,1%), şi "Oltchim" (+13,01%), după anunţul că un investitor chinez şi doi români sunt interesaţi de preluarea combinatului.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile "FDI Audas Piscator" au reprezentat cel mai bun plasament, cu o apreciere de 4,66%, raportată la euro. Topul fondurilor a fost completat de "Certinvest BET-FI Index" (+3,29%) şi "OTP AvantisRO" (+2,42%).
În perioada analizată, leul s-a apreciat cu 0,67% faţă de euro, la cursul Băncii Naţionale, iar aurul a urcat cu 0,42%.
Cei care ar fi preferat să îşi ţină banii la bănci, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Bancpost, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.