Titlurile "Băncii Transilvania" (TLV) au înregistrat, în perioada 27 martie - 3 aprilie, o apreciere de 7,46%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET, dar şi din indicele extins BET-XT, în condiţiile în care aceştia au avut evoluţii negative.
"Titlurile Banca Transilvania" au fost printre performerele ultimului an de tranzacţionare, cu un randament în ultimele 12 luni de 39%, fără să ţinem cont de acţiunile gratuite distribuite de companie acţionarilor (19,23 actiuni noi la 100 detinute)", potrivit unei analize de săptămâna trecută, realizată de Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzactionare si Front Office SSIF Intercapital Invest.
Domnia sa precizează: "O observaţie importantă este creşterea activităţii de tranzacţionare de la începutul lunii decembrie 2014 până în prezent. Trendul ascendent este confirmat de volume în creştere, aspect foarte pozitiv pentru sustenabilitatea în viitor a acestui trend. În acest moment, datorită contextului general de piaţă uşor negativ din ultimele două luni de tranzacţionare, titlurile TLV au format un trend orizontal între nivelul de suport de la 2,03 lei/acţiune şi rezistenţa de la 2,24 lei/acţiune".
În opinia brokerului, este foarte probabil ca acest trend orizontal să fie menţinut de titlurile TLV pe toată perioada în care piaţa autohtonă rămâne într-o zonă de staţionare. "Scenariul cel mai probabil pentru evoluţia titlurilor TLV pentru următoarele săptămâni este de evoluţie între 2,03 şi 2,24 lei/acţiune".
Acţionarii Băncii Transilvania (TLV) vor decide, pe 29 aprilie, propunerea conducerii de majorare a capitalului social cu 417,38 milioane de lei (94,7 milioane euro), prin încorporarea rezervelor constituite din profitul pe anul trecut (412,4 milioane de lei), dar şi din primele de conversie a obligaţiunilor în acţiuni (4,97 milioane de lei), aceasta fiind deja o practică împământenită a băncii.
Pe 17 martie, banca a anunţat că a primit autorizaţiile necesare din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României (BNR) pentru preluarea Volksbank România şi a estimat că tranzacţia va fi finalizată în prima jumătate a lunii aprilie.
Pe piaţa de capital, cele mai mari aprecieri au fost înregistrate de acţiunile "Petrolexportimport" (PEI), care au urcat cu 39,76%, şi "voestalpine VAE Apcarom" (APC), care au crescut cu 8,01%.
"voestalpine VAE Gmbh" a iniţiat procedura de retragere obligatorie ("squeeze out") a acţionarilor "voestalpine VAE Apcarom" (APC), iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat oferta.
"voestalpine VAE Gmbh" deţine 95,96% din titlurile APC, iar potrivit legii pieţei de capital, acţionarii care depăşesc pragul de 95% au dreptul să ceară retragerea obligatorie a celorlalţi acţionari.
Preţul stabilit pentru această procedură este de 0,78 lei/unitate.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile "BT Index Austria ATX" (+2,49%), acestea fiind urmate de "BT Index Romania ROTX (+1,86%) şi FDI Audas Piscator (+1,81%).
BT Index Austria ATX este un fond deschis, care investeşte în acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), minim 85% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index).
La 2 aprilie, 91,8% din portofoliul BT Index Austria ATX era reprezentat de acţiuni tranzacţionate, din cadrul indicelui ATX.
La finalul lunii martie, titlurile Erste Group Bank AG (EBS) aveau o pondere de 16,746% în portofoliul fondului, fiind urmate de "Andritz AG" (11,242%), OMV AG (10,151%), Voestalpine AG (8,561%) şi Immofinanz AG (6,682%).
BT Index Romania ROTX investeşte predominant în acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, minim 75% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ROTX (Romanian Traded Index). Acest indice este un produs al Bursei de Valori Bucureşti deţinut în coproprietate cu Bursa de Valori din Viena.
Cele mai importante deţineri în portofoliul BT Index Romania ROTX erau "Fondul Proprietatea" (17,647%), Erste Group Bank AG (16,547%), OMV Petrom (14,269%), Banca Transilvania (11,395%) şi Romgaz (9,367%).
Pe piaţa bancară, Millennium Bank, preluată recent de OTP Bank, ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,03%), cât şi la cele în lei (0,24%)
În perioada analizată, aurul a înregistrat o apreciere cu 0,38% faţă de euro, la cursul BNR. Cotaţia aurului, ca şi cele ale altor mărfuri, este influenţată de aprecierea dolarului, potrivit analiştilor. În acest interval, leul s-a apreciat cu 0,19% faţă de moneda unică.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrica sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2015, 10:33)
de unde o fi scos ''profesionistul'' 19,23 de actiuni gratuite la 100 detinute,nu stiu.ma intreb in schimb,cat de bune ar fi sfaturile de investire pe care le'ar da unui client...