CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 IANUARIE - 5 FEBRUARIE ETF - BET Tradeville, liderul randamentelor fondurilor de investiţii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 februarie 2019

ETF - BET Tradeville, liderul randamentelor fondurilor de investiţii

Beneficiind de un avans de 4,32%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, titlurile ETF - BET Tradeville (TVBETETF) se situează pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada avută în vedere.

Pentru intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, cotaţia titlurilor TVBETETF a oscilat între o scădere de 1,16%, consemnată în data de 28 ianuarie, pe fondul unui volum de 2.415 titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 2.300 de unităţi, şi o creştere de 3,08%, apărută în şedinţa din 4 februarie, în contextul unui rulaj de 2.607 de titluri.

Este o evoluţie în ton cu cea a indicelui BET, pe care fondul deschis de investiţii îl reproduce, în intervalul menţionat principalul coş de acţiuni al pieţei bucureştene marcând un avans de 4,29%, performanţa sa fiind influenţată, îndeosebi, de parcursul celor două bănci importante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) care, în şedinţa din data de 4 februarie, au cunoscut aprecieri ale cotaţiilor de circa 11%, pe fondul discuţiilor din acea zi dintre reprezentanţi ai Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale a României (BNR) privind taxa pe activele băncilor în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018.

Tot în data de 4 februarie, Darius Vâlcov, consilierul premierului privind probleme economice, a declarat pentru Bloomberg că Guvernul ar vrea ca BNR să modifice modul în care este calculat ROBOR sau poate chiar să-l elimine.

În data de 5 februarie, cea mai mare pondere în cadrul ETF - BET Tradeville, de 20,2%, era deţinută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), fiind urmate de cele ale OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV), cu 18,83%, respectiv 17,41%, potrivit datelor prezentate de SAI Vanguard Asset Management, administratorul fondului.

Luni, 4 februarie, titlurile TVBETETF au urcat până la preţul unitar de 9 lei/unitate.

Un ETF (Exchange Traded Fund) este un vehicul de investiţii care, spre deosebire de fondurile mutuale, se tranzacţionează la o bursă, precum acţiunile.

ETF - BET Tradeville oferă expunere pe bursa românească prin replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET, investind doar în acţiuni din componenţa coşului de acţiuni şi depozite bancare, potrivit Tradeville.

Pe poziţia a doua a topului fondurilor de investiţii se găsesc titlurile Certinvest BET Index, care au avut un avans de 4,08%, podiumul acestui clasament fiind completat de unităţile fondului Certinvest XT Index, ale cărui titluri s-au apreciat cu 3,76%.

Topul randamentelor de la BVB, în perioada 29 ianuarie - 5 februarie, este condus de acţiunile Oltchim (OLT), care s-au apreciat cu 18,97%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se găsesc titlurile TLV, cu un salt de 17%, podiumul topului randamentelor de la BVB fiind completat de acţiunile BRD, cu un avans de 15,02%.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cincisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia celor cinci SIF-uri, a avut o creştere de 6,96%, în perioada 29 ianuarie - 5 februarie, în timp ce indicele BET­-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 6,49%, în intervalul menţionat.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile TLV, ponderea titlurilor băncii în principalul indice al pieţei fiind de 18,15%, în timp ce în cazul indicelui extins importanţa emitentului este de 13,37%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o apreciere de 3,29%, în intervalul 29 ianuarie - 5 februarie.

Acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), ce au urcat cu 9,18%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în intervalul avut în vedere.

În data de 5 februarie, cotaţia SIF 1 s-a apreciat cu 5,8%, la preţul de 2,19 lei, pe fondul unui rulaj de 122.752 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de circa 35.660 de unităţi.

Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele financiar este de 18,2%.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,65%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,34%, în intervalul 29 ianuarie - 5 februarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,34%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 2,1%, în perioada 29 ianuarie - 5 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 3.380 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 60 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb