CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 7 DECEMBRIE Sphera Franchise Group - pe locul al doilea în topul aprecierilor de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 decembrie 2017

Sphera Franchise Group - pe locul al doilea în topul aprecierilor de la BVB

George Brande, Interfinbrok: "Volumele reduse arată că există puţini vânzători pentru titlurile SFG"

La puţin mai mult de o lună de când au fost listate pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) devin printre cele mai rentabile titluri de la bursă, avansul de 6,73%, în raport cu moneda euro, în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie, plasându-le pe poziţia a două în clasamentul randamentelor de la BVB.

De la începutul intrării la tranzacţionare la BVB şi până joi, 7 decembrie 2017, cotaţia SFG a urcat cu 21%, procentaj calculat folosind preţul de deschidere din 9 noiembrie 2017, prima zi a titlurilor SFG la bursa şi cel de închidere din 7 decembrie 2017. Raportat la preţul din ofertă, aprecierea avută de SFG în acest interval este 25,17%.

În legătură cu evoluţia titlurilor SFG, George Brande, analist în cadrul Interfinbrok, ne-a transmis: "Sphera Franchise Group a avut o evoluţie pozitivă după listare, o explicaţie posibilă pentru comportamentul bun din ultima perioadă a grupului care operează în sistemul de «master franchise» brandurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell poate fi anunţul de ieri (n.r. joi) conform căruia au fost deschise încă două restaurante KFC. De altfel, de la listare, grupul a deschis patru restaurante KFC, un restaurant KFC Drive Thru, un restaurant Pizza Hut şi unul Taco Bell. Acţiunile se tranzacţionează pe fondul unor volume destul de reduse, ceea ce scoate în evidenţă că nu prea sunt vânzători. Dacă ne raportăm la prima şedinţă de tranzacţionare, când s-a transferat un volum mai mare decât întreaga tranşă destinată acţionarilor de retail, e posibil ca mare parte a acestui segment să fi marcat profituri bune chiar din prima zi, iar cei care vor să aibă acum SFG în portofoliu să fie nevoiţi să cumpere la preţurile pieţei".

În perioada avută în vedere, cotaţia SFG s-a apreciat în fiecare zi, oscilaţiile fiind între 2,6% pe data de 6 decembrie şi 0,3% pe 29 noiembrie, în timp ce joi, 7 decembrie, preţul acţiunilor a urcat cu 2,25%,

Nicolae Badea şi Lucian Vlad, cei doi acţionari care au scos la vânzare un pachet de 25% din SFG, au obţinut, în oferta publică derulată la BVB în perioada 24 octombrie - 2 noimebrie, circa 285,12 milioane de lei (63,3 milioane de euro), preţul final al ofertei fiind de 29 de lei /acţiune.

Investitorii instituţionali au primit 95% din pachetul de acţiuni, ceea ce a reprezentat 9.340.165 de titluri, în timp ce restul de 5%, ce a cuprins 491.588 de unităţi a revenit investitorilor de retail, preţul de 29 de lei/acţiune fiind valabil pentru ambele tranşe.

De altfel, mai mulţi brokeri consultaţi de ziarul "BURSA" au remarcat la momentul respectiv că oferta Sphera a fost mai mult croită pentru instituţionali, decât pentru retail, având în vedere intervalul de preţ şi faptul că nu a fost prevăzută o perioadă cu discount pentru micii investitori.

În cadrul acesteia, Lunic Franchising and Consulting Ltd, deţinută de Lucian Vlad, a vândut un număr de până la 8.667.773 acţiuni ordinare ale Societăţii (22,34%), iar MBL Computers SRL, deţinută de Nicolae Badea, până la 1.163.980 acţiuni ordinare ale Societăţii (2,9%).

Anterior ofertei, acţionarii Sphera sunt: Lunic Franchising and Consulting Ltd (22,34%), MBL Computers SRL (23%), Tatika Investments Ltd. (27,33%), Anasa Properties SRL (10,99%) şi Wellkept Group S.A. (16,34%).

În primele nouă luni ale acestui an, SFG înregistra un profit net în creştere cu 17,5%, la 40,9 de milioane de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de 34,8 milioane de lei.

Veniturile din vânzările din restaurante au înregistrat o creştere de 33,6%, de la 330,48 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului 2016, la 401,35 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă din 2017.

Totalul activelor după primele trei trimestre ale anului curent era de 212,24 milioane de lei, în apreciere cu 77,4%, comparativ cu anul trecut când s-a înregistrat 119,6 de milioane de lei.

De asemenea, în aceeaşi perioadă s-au consemnat datorii totale de 98,14 de milioane de lei, în creştere cu 59,9%, faţă de 61,39 milioane de lei.

Sphera a înregistrat în 2016 un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,5% mai mare decât în 2015 pe fondul unor vânzări de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mari decât în 2015.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie, este condus de acţiunile Conted (CNTE), a căror creştere a fost de 10,63%, podiumul aprecierilor bursei fiind completat de acţiunile Dafora (DAFR), ce au urcat cu 5,9%, în perioada menţionată.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a coborât, în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie, cu 1,4%, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei locale de capital a fost avută, în perioada menţionată, de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 0,44%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 7 decembrie, preţul acţiunilor FP a scăzut cu 0,35%, în contextul unui volum de aproape 2,35 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 5,57 milioane de unităţi.

Acţiunile FP au cea mai mare importanţă în principalul indice al pieţei, ponderea acestora în BET fiind de 20,5%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,93%, în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie.

Din cadrul acestuia, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ a crescut cu 5,23%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Pe data de 7 decembrie, preţul titlurilor SIF5 a stagnat, fiind transferate 675.246 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de aproape 400.300 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,78%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Din cadrul său, cel mai bun comportament a fost avut de titlurile SIF5.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 noiembrie - 6 decembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,54%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat ERSTE Bond Flexible RON, ce a înregistrat o creştere de 0,5%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BRD Simfonia, care au urcat cu 0,42%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 2,47%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,21%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,24%, în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie, în timp ce rentabilitatea depozitelor în euro a fost de 0,02%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 72%, în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 16.140 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 282,5 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb