CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3-10 IULIE Creştere de 13,61% a titlurilor Oltchim, în contextul depunerii ofertelor pentru pachetele de active

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 iulie 2017

Creştere de 13,61% a titlurilor Oltchim, în contextul depunerii ofertelor pentru pachetele de active

Acţiunile companiei ce operează în industria chimică Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) s-au apreciat cu 13,61%, în perioada 3-10 iulie 2017, reprezentând valorile mobiliare cu cea mai mare rentabilitate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportată la moneda europeană, în intervalul de timp menţionat.

Într-un comunicat remis bursei vineri, 7 iulie, Oltchim anunţa încheierea cu o zi în urmă a etapei de depunere a ofertelor finale în procesul privind vânzarea pachetelor de active ale societăţii. Potrivit acestuia, societatea a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi, acestea urmând să fie analizate în perioada următoare.

În aceeaşi zi, preţul acţiunilor OLT a crescut cu 3,33%, transferându-se 73.588 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de aproape 25.000 de unităţi.

Potrivit unei ştiri publicate sâmbătă 8 iulie pe site-ul News.ro, a noua ofertă pentru cumpărarea de active ale combinatului a fost depusă după termenul limită de joi, 6 iulie, ora 18:00. Potrivit aceleiaşi surse, cu toate că oferta a fost depusă după termenul limită şi riscă să fie descalificată, aceasta va fi luată în calcul în cazul în care este considerată suficient de atractivă.

Luni, 10 iulie, cotaţia titlurilor OLT a urcat cu 5,57%, în contextul în care s-au transferat 90.387 de acţiuni.

Ieri, la ora 16:00, preţul acţiunilor companiei se apreciase cu 8,33%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 336.330 de titluri, de aproape 15 ori mai mare decât media celor 20 de zile anterioare, ce s-a situat în jurul valorii de 22.700 de unităţi.

Combinatul Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la data de 30 ianuarie 2013.

Pe data de 28 iunie, tribunalul Vâlcea a decis confirmarea modificării planului de reorganizare a Oltchim, certificând metoda de vânzare prin nouă pachete de active.

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,73 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării este de 307 milioane euro.

În prezent, Oltchim este controlată de Statul Român prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, ce deţine 54,81% din acţiunile companiei.

Un procent de 32,34% din Oltchim este deţinut de producătorul polonez ce activează în industria chimică PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC. Potrivit notificării pe care acesta a trimis-o bursei din Varşovia, pe care este listat, PCC anunţa că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului românesc.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Mecanică Fină (MECE), care au urcat cu 12,33%, în perioada menţionată, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Electroargeş (ELSG), a căror apreciere a fost de 11,57%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece societăţi listate la BVB a crescut, în perioada 3-10 iulie, cu 2,98%, raportat la moneda euro.

Cel mai bun randament din cadrul indicelui reprezentativ al pieţei locale de acţiuni a fost înregistrat, în intervalul de timp menţionat, de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 6,56%.

Luni, 10 iulie, preţul acţiunilor societăţii bancare s-a apreciat cu 2,11%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 1,16 milioane de titluri, inferior mediei celor 20 de zile anterioare, de aproape 2,85 milioane de unităţi.

Ponderea titlurilor TLV în indicele BET este de 21,33%, cea mai mare dintre toate componentele acestuia.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, s-a apreciat cu 2,59%, în perioada 3-10 iulie, raportat la moneda euro.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie, au avut-o acţiunile ELGS.

În intervalul de timp analizat, creşterea cea mai pronunţată a acţiunilor producătorului de aparate electrocasnice s-a înregistrat pe data de 6 iulie, când cotaţia s-a apreciat cu 6,05%, pe fondul unui rulaj de 112.742 de titluri, superior mediei celor 20 de zile anterioare, de aproape 57.450 de unităţi.

Pe data de 10 iulie, acţiunile ELGS s-au depreciat cu 2,01%, în contextul în care s-au transferat doar 2.253 de titluri.

Ponderea companiei în indicele BET-XT este de 0,11%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,91% în perioada 3-10 iulie, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mică rentabilitate de la BVB, dintre cei analizaţi, în perioada de timp menţionată.

Din cadrul indicelui societăţilor de investiţii financiare, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF Muntenia (SIF4), al căror preţ a crescut cu 4,79%, în perioada analizată, raportat la moneda euro.

Luni, 10 iulie, cotaţia titlurilor SIF4 a urcat cu 0,24% , în contextul în care s-a înregistrat un rulaj scăzut, de 25.648 de acţiuni, inferior mediei celor 20 de zile anterioare de peste 139.500 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele BET-FI, este de 10,69%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 30 iunie-7 iulie, este condus de titlurile FDI Napoca, cu o apreciere de 3,14%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o creştere de 3,1%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile ETF-BET Tradeville, care s-au apreciat cu 3,06%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 3-10 iulie, a fost, pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,23%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,3%, iar moneda naţională a scăzut cu 0,27% faţă de euro, în intervalul de timp menţionat.

Preţul monedei digitale Bitcoin a scăzut cu 8,63%, în perioada 3-10 iulie.

Ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.120 de euro (aproximativ 9.685 lei, la cursul de schimb de marţi, de 4,568 lei, pentru un euro), potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 34,69 miliarde de euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb