CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IANUARIE - 6 FEBRUARIE Salt de 5,95% pentru BET, în debutul sezonului raportărilor financiare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 februarie 2019

Salt de 5,95% pentru BET, în debutul sezonului raportărilor financiare

Indicele BET, referinţa bursei bucureştene, a urcat cu 5,95%, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie, perioadă situată înaintea şi în debutul sezonului de raportări financiare preliminare a anului 2018, pentru companiile care compun coşul de acţiuni.

A fost un traseu imprimat îndeosebi de societăţile bancare, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) marcând, în perioada menţionată, creşteri de 16,98% şi 14,48%, în contextul discuţiilor de la începutul săptămânii dintre Guvern şi Banca Naţională a României (BNR) privind taxa pe activele băncilor, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, precum şi a declaraţiilor lui Darius Vâlcov pentru presa străină conform cărora Executivul ar dori modificarea modului în care este calculat indicele ROBOR.

Ieri, BRD a raportat pentru 2018 cel mai mare profit net din istorie, de 1,54 miliarde de lei la nivel de bancă, cu 12% peste cel din anul 2017, conducerea instituţiei de credit propunând acţionarilor pentru şedinţa din 18 aprilie distribuirea unui dividend brut de 1,64 lei/titlu, echivalentul unui randament de 14,3% în raport cu preţul acţiunii din data de 6 februarie.

Alţi emitenţi care au contribuit sustanţial la parcursul ascendent al indicelui BET din intervalul 30 ianuarie - 6 februarie au fost cei din sectorul energetic, care în anii trecuţi au oferit dividende cu randamente atrăgătoare, Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP), bifând creşteri ale cotaţiior de peste 5%, în perioada menţionată.

Joi, 6 februarie, OMV Petrom şi-a publicat rezultatele financiare preliminare pentru anul trecut, grupul petrolier obţinând un profit net de circa patru miliarde de lei, cu 64% peste cel din 2017, în timp ce dividendul propus a fi distribuit către acţionari este de 0,0 27 lei/titlu, echivalentul unui randament de 8% faţă de cotaţia titlurilor SNP din data de 5 februarie.

Este contexul în care, din punct de vedere tehnic, indicele BET a intrat pe un trend ascendent pe termen scurt pe graficul zilnic, în perioada 30 ianuarie - 6 februarie cotaţia coşului de acţiuni trecând peste media mobilă simplă de 20 de zile, ce defineşte acest orizont de timp.

Totuşi, pe termen mediu şi lung, BET se găseşte pe o tendinţă descendentă, fiind sub mediile mobile simple de 50 şi 200 de zile, ce sunt relevante pentru aceste termene.

Suportul se găseşte în zona 6.950 - 6.900 de puncte, în timp ce prima rezistenţă importantă se află în zona 7.650 - 7.720 de puncte, interval definit de maximul atins de BET în luna ianuarie şi prima retragere Fibonacci relevantă, de 38,2%, trasată de la maximul lunii decembrie şi nivelul de suport de la 6.950 de puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o apreciere de 3,19%, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie.

Titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1), ce au urcat cu 12,04%, în raport cu moneda euro, reprezintă acţiunile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui financiar, în perioada menţionată.

Miercuri, 6 februarie, cotaţia SIF 1 s-a apreciat cu 0,46%, la preţul de 2,2 lei, pe fondul unui rulaj de 66.364 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de circa 41.100 de unităţi.

Importanţa titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 18,35%.

Indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de titluri de la BVB, a avut un avans de 5,66%, în perioada 30 ianuarie - 6 februarie, cel mai bun parcurs din cadrul său fiind bifat de acţiunile TLV, a căror pondere în indicele extins este de 13,47%.

Clasamentul celor mai rentabili emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de titlurile Oltchim (OLT), care au înregistrat o creştere de 31,43%, în raport cu moneda euro, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie. Pe locul al doilea în topul aprecierilor bursei noastre se regăsesc titlurile TLV, podiumul randamentelor de la BVB fiind completat de acţiunile BRD.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 ianuarie - 5 februarie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 6,71%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 6,28%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index, care s-au apreciat cu 5,92%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,35%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,27%, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,3%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,29%, în perioada 30 ianuarie - 6 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona la 3.420 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 59,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb