CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 MAI - 6 IUNIE Fondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 iunie 2019

Fondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI

Marcând un salt de 10,38% în intervalul 30 mai - 6 iunie, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul BET-FI, într-o săptămână în care indicele financiar a raportat un avans de 4,84%, în special ca urmare a evoluţiei puternic pozitivă a cotaţiei FP, ce a atins un nou maximum istoric de 1,1 lei/titlu, la finalul intervalului analizat.

Este un parcurs ce a apărut în contextul în care, ultima zi în care investitorii au putut cumpăra acţiuni ale Fondului pentru a beneficia de dividendul de 0,0903 lei a fost 6 iunie.

Practic, în cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 30 mai - 6 iunie, cotaţia FP a oscilat între o creştere de 3,86%, apărută pe fondul unui rulaj de 19,62 milioane de unităţi, cel mare din ultimele două luni şi cu mult peste media ultimei luni, de 4,16 milioane de acţiuni, şi o scădere de 1,4%, avută în şedinţa din 4 mai, când volumul tranzacţionat cu titlurile FP a fost de 13,93 milioane de unităţi.

De altfel, în toate zilele bursiere din intervalul analizat, rulajul cu acţiunile FP s-a situat peste media celor 20 de zile anterioare, ce relevă un interes ridicat pentru titlurile Fondului şi o presiune puternică la cumpărare.

Totodată, cel puţin în primele două şedinţe din perioada 30 mai - 6 iunie, acţiunile FP au fost susţinute şi de operaţiunile de răscumpărare derulate de Fond, când emitentul şi-a achiziţionat 1,48 milioane de acţiuni, la preţuri medii de 1,003 lei şi 1,0124 lei. Având în vedere frecvenţa emitentului în realizarea de achiziţii de acţiuni proprii, probabil că şi în perioada 3 - 6 iunie, FP a efectuat răscumpărări care încă nu sunt raportate la BVB.

Prin segmentul "deal" au fost realizate, în perioada menţionată, un număr de cinci astfel de tranzacţii, în cadrul cărora s-au transferat alte 13,2 milioane de acţiuni.

Evoluţia FP apare şi într-un context favorabil pentru piaţa locală, ce a beneficiat de un cumul de factori astfel încât indicele BET a atins un nou maxim al anului, de 8.615,37 de puncte, în şedinţa din 5 iunie.

Pentru primul trimestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 414,43 milioane de lei, cu 41,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, creştere susţinută îndeosebi de avansul de 19,4% din primul trimestru a titlurilor OMV Petrom (SNP), în condiţiile în care participaţia Fondului de 10% la grupul petrolier reprezintă a doua cea mai importantă deţinere din portofoliul emitentului.

La data de 29 martie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al FP era de 1,419 lei, care raportată la cotaţia emitentului de vineri, 7 iunie, oferă un discount de tranzacţionare de circa 27%, peste obiectivul de 15%, avut de administratorul Franklin Templeton.

Ponderea acţiunilor Fondului în indicele BET-FI este de 32,81%.

Pe prima poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile Oil Terminal (OIL), a căror cotaţie a urcat cu 22,8%, în perioada 30 mai - 6 iunie, în timp ce locul al doilea al rentabilităţilor de la BVB este ocupat de acţiunile Electrocontact (ECT) cu o creştere de 14%.

Podiumul acestui clasament este completat de acţiunile Digi Communications (DIGI), ce au avut un salt de 11,22% în perioada menţionată, pe fondul tranzacţionării unor volume situate peste media ultimelor 20 de şedinţe în patru zile bursiere.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 3,48%, în intervalul 30 mai - 6 iunie, în timp ce BET-XT, coşul de acţiuni al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa locală, a urcat cu 3,32%.

Cea mai bună evoluţie din cadrul celor două coşuri de acţiuni a fost marcată de titlurile DIGI.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din 29 mai - 5 iunie, se află titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au raportat o creştere de 8,36%.

Unităţile fondului de investiţii Certinvest XT Index au avut un plus de 5,2%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville s-au apreciat cu 5,15%.

Cotaţia aurului a urcat cu 3,81%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,85%, în intervalul 30 mai - 6 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, pentru perioa-da menţionată, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,88%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 6,08%, în intervalul 30 mai - 6 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 18:50, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 7.957 de dolari. Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 141,43 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb