CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 APRILIE  Creştere de 1,82% pentru BET

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 aprilie 2019

 Creştere de 1,82% pentru BET

Indicele BET, referinţa bursei bucureştene, a urcat cu 1,82%, în intervalul 4 - 11 aprilie, perioadă în care principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital a marcat exclusiv creşteri ale cotaţiei reuşind să ajungă în preajma nivelului de dinainte de anunţul OUG 114/2018, încheind şedinţa din 11 aprilie la 8.328,02 de puncte.

A fost un parcurs influenţat de societăţile energetice de la BVB, Nuclearelectrica (SNN) şi Transgaz (TGN) marcând, în perioada menţionată, salturi de 7,21% şi 4,32%, pe fondul cererilor de dividende suplimentare ale Fondului Proprietatea (FP), în cazul SNN, şi Statului Român, pentru TGN.

De altfel, cei doi emitenţi se situează pe primele două poziţii în topul celor mai bune randamente, în intervalul 4 - 11 aprilie, din rândul tuturor emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În cazul SNN, parcursul se datorează, în mare măsură, unei creşteri de 4,95% avută în şedinţa din 8 aprilie, pe fondul unui rulaj de 801.974 de acţiuni SNN, al treilea cel mai ridicat din ultimele treisprezece luni şi cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată în jurul unui nivel de 68.000 de unităţi.

După închiderea şedinţei de tranzacţionare de vineri, 5 aprilie, acţionarul minoritar FP a cerut dividende suplimentare de la producătorul de energie electrică în valoare de 438,62 milioane de lei, pe lângă cele 378,91 milioane de lei propuse deja de SNN, randamentul dividendului cumulat fiind de aproximativ 27%. Acţionarul minoritar a mai solicitat şi în trecut astfel de dividende suplimentare însă Statul a respins solicitarea FP.

Totodată, în cazul Transgaz, amintim că în şedinţa din 8 aprilie acţionarul majoritar, Statul, a cerut completarea ordinii de zi adunării generale a acţionarilor din data de 23 aprilie cu un punct privind distribuirea unui dividend brut de 37,89 lei/acţiune, mai mare decât cel propus de conducerea companiei la jumătatea lunii martie, de 21,66 lei/titlu. Randamentul dividendului oferit de TGN se ridică la peste 10%.

O altă contribuţie semnificativă a fost cea a titlurilor FP, care au marcat un avans de 3,76%, Fondul având o pondere 19,26% în indicele celor mai lichide şaisprezece titluri de la BVB. De asemenea, FP completează podiumul celor mai rentabili emitenţi de la bursa locală.

Este o evoluţie care apare în contextul în care acţionarii FP au votat în adunarea din 4 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0903 lei/acţiune, care poartă un randament brut de 9,4% raportat la ultima cotaţie a FP din data de 11 aprilie.

Emitentul derulează în prezent cel de-al zecelea program de răscumpărare de acţiuni, operaţiunea de piaţă vizând răscumpărarea unui număr de 750.000.000 de acţiuni proprii, programul urmând să se încheie la sfârşitul anului 2019.

De menţionat că zece din cei şais-prezece emitenţi care compun indicele BET au marcat aprecieri ale preţului.

Cotaţia BET se află pe o tendinţă ascendentă atât pe termen scurt şi mediu, cât şi pe termen lung, cotaţia coşului de acţiuni tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o apreciere de 0,88%, în intervalul 4 - 11 aprilie. Titlurile FP reprezintă acţiunile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui financiar.

Indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de titluri de la BVB, a avut un avans de 1,53%, în perioada menţionată, cel mai bun parcurs din cadrul său fiind bifat de acţiunile SNN.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 3 - 10 aprilie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 2,53%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Audas Piscator, cu o creştere de 1,61%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care s-au apreciat cu 1,34%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,54%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,11%, în intervalul 04 - 11 aprilie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 2,18%, în perioada 4 - 11 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 19:00, criptovaluta se tranzacţiona la 5.059 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 89,62 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb