Fondul "FDI Audas Piscator" a înregistrat o creştere de 3,48%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 4-11 martie.
Investiţiile FDI Audas Piscator sunt realizate în principal în acţiuni tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, precum şi pe alte pieţe reglementate din România sau state membre (maximum 70% din activ), dar şi în titluri de stat (maximum 70% din activ), depozite bancare (maximum 100% din activ) sau obligaţiuni municipale şi corporatiste (maximum 50% din activ), potrivit informaţiilor de pe site-ul administratorului.
Clasamentul a fost completat de fondurile "BRD Acţiuni" (+1,36) şi "Raiffaisen Romania Acţiuni", cu o apreciere de 1,26%, comparativ cu moneda europeană.
Acţiunile SIF3 Transilvania s-au apreciat cu 5,7%, raportat la moneda euro, în perioada 4-10 martie 2016, înregistrând cel mai bun randament din cadrul indicelui BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea.
Conducerea SIF3 Transilvania propune un dividend brut de 0,02653 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, adică distribuirea către acţionari a sumei de 57,94 milioane de lei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), miercuri.
Dividendul reprezintă un randament de 10% prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor SIF3 în anul 2015, conform emitentului.
Acţionarii SIF3 au fost convocaţi, pe 28 aprilie, la Adunarea Generală de Bilanţ, unde urmează să discute distribuţia de dividende, precum şi bugetul pe 2016 şi programul investiţional pentru anul 2016.
Indicele BET-FI a încheiat perioada analizată cu o creştere de 0,52%.
BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 0,89%, raportat la moneda euro, iar BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 1,05%.
• Turbomecanica, creştere de 51,67%
Acţiunile "Turbomecanica" (TBM) au crescut cu 51,67%, faţă de euro, în perioada analizată, rămânând pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Conducerea "Turbomecanica" (TBM) a anunţat, recent, că va începe, în câteva zile, programul de răscumpărare de acţiuni proprii aprobat în Adunarea generală din 8 ianuarie, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acţionarii companiei au decis să răscumpere maximum 10% din capitalul social la un preţ minim egal cu preţul din piaţă din momentul în care s-a produs achiziţia şi maxim de 0,12 lei/acţiune, urmând ca acele acţiuni să fie oferite salariaţilor pentru fidelizare. Programul de răscumpărare nu poate depăşi 18 luni.
Podiumul este completat de acţiunile "Şantierul Naval Orşova" (+8,32%) şi de titlurile "Oltchim" (+7,8/4%).
Aurul s-a depreciat cu 1,74%, raportat la euro, în perioada analizată, la cursul BNR.
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,16% raportat la euro, în condiţiile deprecierii uşoare a monedei naţionale cu 0,12%.
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.