CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 OCTOMBRIE Fondul Proprietatea - liderul randamentelor din BET

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 octombrie 2019

Fondul Proprietatea - liderul randamentelor din BET

Randament total de 45% pentru acţiunile FP, de la începutul anului

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au marcat o creştere de de 1,94%, în raport cu moneda euro, în intervalul 4 - 11 octombrie, avans ce plasează titlurile FP pe prima poziţie în topul aprecierilor din indicele BET, a cărui cotaţie a urcat cu 0,71%, în perioada avută în vedere.

Este o evoluţie susţinută parţial şi de achiziţiile de acţiuni proprii pe care Fondul le realizează pe parcursul acestui an, ca parte a celui de-al zecelea program de răscumpărare de titluri FP, aprobat de acţionari în luna noiembrie a anului trecut.

Practic, în perioda 4 - 11 octombrie, Fondul şi-a răscumpărat aproape 7,04 milioane de titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o treime din totalul acţiunilor FP tranzacţionate în intervalul menţionat, achiziţiile fiind realizate la preţuri medii ponderate situate între 1,165 lei/unitate şi 1,1865/unitate lei.

Programul are în vedere achiziţonarea unui număr de 750 milioane de acţiuni, operaţiune de piaţă ce are drept scop creşterea cotaţiei FP, pentru a reduce discount-ul dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net care acum se situează la circa 23%, peste obiectivul de 15%, avut de administrator.

În data de 15 noiembrie, acţionarii FP sunt convocaţi pentru a vota un nou program de răscumpărare de acţiuni, operaţiune prin care se doreşte achiziţionarea a cel mult 800 milioane de titluri ale Fondului, la un preţ ce nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acţiune dar nici mai mare de 2 lei/acţiune.

Evaluate din perspectivă tehnică, preţul acţiunilor FP se situează într-o consolidare pe termen scurt, în timp ce pe termen mediu şi lung cotaţia Fondului se află într-un trend ascendent conturat în prima jumătate a anului, evoluţie în ton cu parcursul general al pieţei, care a cunoscut un avans impresionant în 2019, indicele BET având o creştere de aproape 30%.

De la începutul acestui an şi până la data de 11 octombrie, preţul acţiunii Fondului a înregistrat o creştere de 34,77%, iar cu dividendul de 0,0903 lei distribuit de FP în 2019, randamentul total al fondului deschis de investiţii se ridică la 45,15%, în perioada avută în vedere.

La finele lunii mai a acestui an, cotaţia Fondului a atins pentru prima dată de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti preţul de 1 leu/titlu, echivalent cu valoarea nominală la care au fost despăgubite persoanele care au fost expropriate abuziv de către regimul comunist.

Pentru primul semestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 113% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, care s-a situat la 0,79 miliarde de lei.

La ultima cotaţie FP din data de 11 octombrie, de 1,19 lei, valoarea de piaţă a Fondului Proprietatea la BVB era de 10,83 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor FP în indicele BET este de 20,13%.

Indicele BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uril plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,39%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a înregistrat un avans de 0,5%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Banat-Cişana (SIF1), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,35%, în raport cu moneda euro, în intervalul 4 - 11 octombrie.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare în indicele financiar este de 16,88% în timp ce in indicele extins importanţa titlurilor SIF1 este de 3,14%.

Cu o creştere de 4,78%, acţiunile Condmag Braşov (COMI) se situează pe prima poziţia în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, în perioda 4 - 10 octombrie.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se află acţiunile TMK - Artrom (TMK) a căror cotaţie a urcat cu 3,83%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, podiumul fiind completat de titilurile IAR Braşov (IAR), a căror apreciere a fost de 3,28%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,23%, în perioda 4- 11 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,21%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,18%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,21%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.300 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 149,66 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb