CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 NOIEMBRIE - 5 DECEMBRIE: TOT "IMPACT" Avansul lunar al titlurilor IMP a început să se diminueze

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 decembrie 2013

Avansul lunar al titlurilor IMP a început să se diminueze

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Corecţia cotaţiei IMP din ultimele şedinţe era de aşteptat"

Răzvan Rusu, Certinvest: "Performanţa Certinvest BET-FI Index se datorează SIF-urilor"

Avansul la lună al acţiunilor dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP) s-a mai diminuat, în perioada 5 noiembrie - 5 decembrie, rămânând, însă, în continuare, pe primul loc în topul celor mai bune plasamente, cu un avans de 117,44%, raportat la moneda europeană, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Astfel, pe 5 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,2161 lei/unitate, în timp ce pe 5 decembrie a fost de 0,4727 lei/unitate.

După 13 şedinţe consecutive de creştere, cotaţia "Impact" a început de miercurea trecută să se deprecieze. Astfel, dacă în a treia şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, titlurile IMP încheiau în scădere cu 10,5%, ajungând la 0,52 lei/unitate, joi au continuat să coboare, cu 15%, la 0,442 lei/unitate, iar vineri au închis cu o depreciere de 2,67%, la 0,4302 lei/unitate.

Scăderea preţului titlurilor IMP din ultimele trei şedinţe a fost de aşteptat, potrivit lui Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest". Domnia sa ne-a declarat: "De obicei, creşteri precum a fost cea de la < Impact > sunt de durată doar dacă au fundament, dacă apare o ştire care poate influenţa preţul pentru o perioadă mai lungă. Dacă nu există niciun fundament, iar creşterea se produce pe fondul unor speculaţii, intervine o apreciere pentru circa zece şedinte, după care apar marcările de profituri. Acestea din urmă nu fac altceva decât să pună presiune la vânzare şi să ducă preţul, de multe ori, la acelaşi nivel de la care începuse să urce. În momentul de faţă, acţiunea IMP a intrat într-o perioadă de nervozitate. Eu cred că acolo tot ce se întâmplă sunt nişte corecţii, care vor avea loc până în momentul în care compania va intra în normalitate. Ce anume înseamnă normalitate, în ceea ce priveşte acţiunile IMP, este greu de spus. Se pot întoarce de unde au plecat, dar depinde de cerere şi ofertă, precum şi de modul în care investitorii apreciază compania".

Vineri, au fost realizate 191 tranzacţii cu 356.500 acţiuni IMP, în valoare totală de 146.921,75 lei.

Printre cumpărătorii acţiunilor IMP, în ultima perioadă, s-au aflat cei mai mari acţionari ai dezvoltatorului imobiliar (Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici), precum şi directorul general al societăţii, Lucian Claudiu Mateescu. În total, cei trei au achiziţionat peste 10 milioane de titluri IMP, reprezentând 5,13% din capitalul social al companiei.

În urma schimburilor efectuate, Adrian Andrici a raportat, recent, Bursei de Valori Bucureşti (BVB) o deţinere de 16,15% din capitalul social al "Impact".

Pierderile dezvoltatorului imobiliar au crescut, în primele nouă luni, cu 25%, la 20,46 milioane lei, de la 16,27 milioane lei, nivel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La BVB, a doua creştere în perioada analizată a fost înregistrată de "Electroputere" Craiova (simbol EPT), care s-a clasat la o diferenţă de peste 50 de puncte procentuale de IMP. Astfel, acţiunile EPT au crescut de la 0,0064 lei/unitate, pe 5 noiembrie, până la 0,0106 lei/unitate, pe 5 decembrie.

La o distanţă de încă 27,55 puncte procentuale, al treilea avans, în topul acţiunilor, a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei companiei "Uztel" Ploieşti (simbol UZT), care a urcat cu 37,09%, de la 2,1 lei/unitate, pe 5 noiembrie, la 2,896 lei/unitate, pe 5 decembrie.

Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada 5 noiembrie - 5 decembrie, cu 7,25%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei, care au scăzut cu 0,2%, şi cele în euro, care au consemnat un avans de 0,23%. Cu toate acestea, avansul fondului administrat de "Certinvest" a fost depăşit de progresul indicelui BET-FI, care a urcat cu 8,54%.

Potrivit lui Răzvan Rusu, de la "Certinvest", diferenţele de proporţii nu apar decât în cazul unor evenimente corporative sau volatilităţi importante ale activelor. Domnia sa ne-a explicat: "Niciunul dintre aceste evenimente nu a avut loc în perioada discutată. În ceea ce priveşte performanţa, aprecierile se datorează SIF-urilor. În ultimele luni, acestea au transmis propuneri Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care solicită posibilitatea de a cumpăra acţiuni unele la altele şi eliminarea din actele constitutive a condiţionărilor de cvorum pentru adunările generale extraordinare ale acţionarilor. De asemenea, ASF ar putea trimite Parlamentului un nou proiect privind majorarea sau eliminarea pragului de deţinere atât la SIF-uri, cât şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Aprobarea cumpărării de acţiuni < cross SIFs > înaintea eliminării pragului de deţinere ar putea consolida deţinerile acestora la SIF-uri, limitând accesul acţionarilor externi. În orice caz, cum de altfel s-a şi observat în piaţă, orice astfel de ştire oferă suport puternic preţului acţiunilor SIF-urilor".

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, în intervalul 5 noiembrie - 5 decembrie, "Erste Equity România", care a crescut cu 4,87%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 4,29%.

Investitorii care au preferat, pe 5 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 5 decembrie.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat pierderi de 0,2%, raportat la moneda unică europeană.

În intervalul 5 noiembrie - 5 decembrie, leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,59%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 8,54%, în perioada analizată. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,78%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu numai 1,59%.

Plasamentele în aur au continuat, în perioada analizată, să fie cel mai puţin profitabile din piaţă, întorcând randamente negative investitorilor, de -6,55%.

Vineri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.233,32 dolari, pe pieţele internaţionale.

BNR a anunţat ieri un preţ al gramului de aur de 129,0425 lei, în scădere faţă 130,4092 lei, cât s-a comunicat în şedinţa de miercuri.

Notă:

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Precizare

Randamentele plasamentelor ana­lizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-le MURESIAN, fundament la IMPACT? Pai IMPACT-ul n-a aparut peste noapte pe piata! Ce Dumnezeu, nu stiti inca cine e IMPACT-ul? Fie ca a fost IMPACT-ul lui POPP, SOPHOCLEOUS sau IACIU, tot IMPACT ramane! Era evident ca este o crestere artificiala in legatura cu AGEA din 07.12.2013 si cu emisiunea de obligatiuni! Cel putin asta am vazut eu! Sa vedem cum vor evolua lucrurile in viitor! Insa oricum ar fi o societate care are ca "FUNDAMENT" MINCIUNA, INSELACIUNEA, FRAUDA, MINCIUNA, MINCIUNA, INSELACIUNEA, MINCIUNA....nu are cum sa o sfarseasca bine! La un moment dat BULA se sparge! Mai devreme sau mai tarziu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb