CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 IANUARIE Conpet - cea mai redusă scădere dintre principalii emitenţi ai BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 ianuarie 2019

Conpet - cea mai redusă scădere dintre principalii emitenţi ai BVB

Doar unsprezece acţiuni listate la bursa noastră bifează creşteri, în penultimele şase zile bursiere

Într­-un mediu dominat de scăderi generalizate ale cotaţiilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a coborât în cinci din cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în perioada 8 - 15 ianuarie, titlurile Conpet (COTE) au consemnat cea mai redusă depreciere dintre cele suferite de emitenţii importanţi ai bursei noastre, de 2,1%, în raport cu moneda euro.

A fost un parcurs caracterizat de un rulaj redus în comparaţie cu cel obişnuit pentru acest emitent, în condiţiile în care activitatea de la BVB s-a concentrat, îndeosebi în şedinţele din 14 şi 15 ianuarie, pe cele două bănci lichide de la cota bursei bucureştene, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), pe fondul apariţiei în spaţiul public a unor informaţii privind modul în care este posibil să fie taxate activele băncilor în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018.

Practic, doar în şedinţa din data de 10 ianuarie, volumul înregistrat de titlurile COTE, de 6.313 titluri, a fost peste media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de circa 3.300 de unităţi, în restul şedinţelor bursiere din perioada 8 - 15 ianuarie, volumul consemnat de titlurile COTE situându-se sub acest reper, ceea ce indică interesul mai scăzut al participanţilor pieţei pentru titlurile transportatorului de ţiţei şi produse petroliere, în intervalul avut în vedere.

La nivelul cotaţiei, acţiunile COTE au oscilat, în perioada 8 - 15 ianuarie, între o scădere de 2,52%, înregistrată în data de 14 ianuarie (când întreaga bursă de la Bucureşti a fost afectată de scăderi masive), în contextul unui volum de 3.183 de acţiuni şi o creştere de 1,94%, apărută în data de 15 ianuarie, pe fondul unui rulaj de 1.424 de titluri.

Trebuie menţionat că parcursul titlurilor COTE, în perioada avută în vedere, este în ton cu cel al tuturor emitenţilor ce intră în structura indicelui BET, care sunt loviţi, în continuare, de măsurile Guvernului şi care presupun, pe lângă taxarea activelor bancare, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic şi de 3% pentru cele din telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii ce impune, printre altele, majorarea capitalului social al administratorilor fondurilor private obligatorii Pilon II, plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului.

Este contextul în care doar unsprezece titluri de la BVB au cunoscut aprecieri, în intervalul 8 - 15 ianuarie, în toate cazurile fiind vorba despre emitenţi cu o lichiditate redusă, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ. Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor a coborât, în perioada 8 - 15 ianuarie, cu 5,98%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, a scăzut cu 5,49%, în intervalul menţionat.

În ambele cazuri, cea mai redusă scădere din componenţa celor două coşuri de acţiuni a fost bifată de titlurile COTE, a căror pondere în indicele BET este de 0,94%, în timp ce pentru indicele extins, importanţa transportatorului de ţiţei şi produse petroliere este de 0,87%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF­-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 3,92%, în intervalul 8 - 15 ianuarie 2019.

Cu o depreciere de 3,22%, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) sunt titlurile cu cel mai bun parcurs din cadrul indicelui financiar.

Marţi, 15 ianuarie, preţul acţiunii SIF3 a urcat cu 0,46%, în contextul unui rulaj de 2,39 milioane de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 1,98 milioane de acţiuni.

Ponderea titlurilor SIF3 în indicele financiar este de 7,84%.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a căror apreciere a fost de 85,53%, în raport cu moneda euro, în intervalul 8 - 15 ianuarie.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Electroputere (EPT), a căror randament a fost de 42,39%, podiumul rentabilităţilor de la bursa locală fiind completat de titlurile Condmag (COMI), cu un avans de 36,59%, în raport cu moneda euro.

Pe prima poziţie a clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 7 - 14 ianuarie, se află titlurile OTP Real Estate & Construction, cu o creştere de 0,96%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul YOU Invest Active EUR, al cărui avans a fost de 0,83%.

Podiumul topului de investiţii este completat de titlurile YOU Invest Balanced RON, ale cărui unităţi de fond au urcat cu 0,6%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,61%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,32%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 8 - 15 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,29%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 10,59%, în perioada 8 - 15 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.680 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 64,4 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb