Titlurile operatorului de servicii medicale Medlife (M) au crescut cu 4,36%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 septembrie, clasându-se astfel pe prima poziţie în topul emitenţilor ce compun indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), coş de acţiuni ce a înregistrat un avans de 0,55%, în perioada analizată.
Medlife, una dintre puţinele companii de creştere de la bursa noastră, a anunţat premergător startului şedinţei din 10 septembrie că a achiziţionat pachetului majoritar al Onco Team Diagnostic, primul laborator cu profil de anatomie patologică şi biologie moleculară din cadrul grupului.
Piaţa a reacţionat, iar titlurile M au consemnat o creştere a cotaţiei de 1,56%, la finalul şedinţei bursiere, evoluţie apărută pe fondul unui rulaj de 5.115 titluri, peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 1.814 unităţi.
În restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada 9 - 16 septembrie, preţul acţiunii M s-a tranzacţionat între o creştere de 1,82%, apărută în şedinţa din 16 septembrie, pe fondul unui rulaj de 3.128 de acţiuni, şi o depreciere de 0,31%, singura din intervalul menţionat, consemnată în data de 11 septembrie, în contextul unei lichidităţi de 739 de titluri. O altă apreciere semnificativă, de 1,23%, a fost avută în data de 13 septembrie, în condiţiile unui rulaj de 10.762 de acţiuni, cel mai însemnat din această lună.
Cu ocazia anunţului privind noua investiţie, Mihail Marcu, director general al Medlife, a anunţat că achiziţia este doar primul pas din proiectul de extindere şi dezvoltare aprobat de acţionari în urmă cu câteva luni. El mai spunea: "Urmează o perioada susţinută de achiziţii, la finalul căreia dorim să ne consolidăm poziţia de lider (pe piaţa serviciilor medicale)".
La începutul lunii iunie, Medlife anunţa că are în vedere alocarea sumei de 20 milioane de euro pentru dezvoltarea programului de achiziţii şi extinderea natională şi internatională. Atunci, Mihai Marcu declara că se află în discuţii cu cinci - şase operatori din ţară şi cu alţi doi - trei din Ungaria pentru eventuale achiziţii.
Laboratorul Onco Team Diagnostic este situat în Bucureşti şi a realizat o cifră de afaceri de 5,27 milioane de lei în 2018, respectiv un profit net de aproape 49.000 de lei. Totodată, prin preluarea laboratorului Onco Team Diagnostic, grupul Medlife a ajuns la un portofoliu compus din 24 de companii achiziţionate, ultima anunţată fiind Centrul Badea Medica, din Cluj-Napoca.
De menţionat şi faptul că, din perspectivă tehnică, cotaţia titlului emitentului se apropie de o rezistenţă semnificativă, situată în intervalul de preţ de 34 - 35 lei/titlu. Ieri, la ora redactării, cotaţia M era în stagnare, la 33,6 lei/unitate. De asemenea, parcursul din ultima săptămână reprezintă un prim raliu după o perioadă de consolidare ce a caracterizat titlul Medlife în ultimele trei luni.
Pentru prima jumătate a anului curent, MedLife a raportat un profit net consolidat de 10,47 milioane de lei, cu 72,4% peste cel obţinut după primele şase luni ale lui 2018, evoluţie apărută în condiţiile unor venituri operaţionale de 472,19 milioane de lei, cu 25,7% peste cele de la finele lunii iunie 2018.
La nivel individual, MedLife a obţinut, la finele lunii iunie 2019, un profit de 3,06 milioane de lei, faţă de o pierdere de 0,18 milioane de lei, la jumătatea anului trecut.
Mihail şi Nicolae Marcu deţin 29,76% din prestatorul de servicii medicale în timp ce Mihaela Cristescu, mama fraţilor Marcu, are 14,04% din MedLife.
Valoarea de piaţă a companiei la bursă este de circa 744,07 milioane de lei.
Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o apreciere de 0,88%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a raportat cel mai bun avans din rândul celor trei indici analizaţi, de 2,55%, în perioada 9 - 16 septembrie.
Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, titlurile SIF Moldova (SIF2) reprezintă acţiunile ce au înregistrat cea mai bună evoluţie în intervalul analizat, cu o apreciere de 4,45%, în raport cu moneda euro.
Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul menţionat, s-au clasat acţiunile IAR Braşov (IARV), care au săltat cu 9,95%, în raport cu moneda euro.
Celelalte două trepte ale acestui podium sunt ocupate de titlurile Erste Group Bank (EBS), cu o creştere de 5%, şi de acţiunile SIF2.
Pe primul loc al clasamentului fondurilor de investiţii, în 6 - 13 septembrie, se află titlurile BT Index Austria ATX, cu o creştere de 2,95%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul Certinvest BET - FI Index, al cărui avans a fost de 1,64%.
Poziţia a treia a topului fondurilor de investiţii este ocupată de titlurile BT Euro Classic, ale cărui unităţi au urcat cu 1%.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,56%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,04%, în intervalul 9 - 16 septembrie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,01%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a stagnat, cunoscând o depreciere marginală de 0,03%, în perioada 9 - 16 septembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în preajma nivelului de 10.200 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 183,86 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.