Cel mai mare crescător de porci din Buzău, afectat de pesta porcină

ANA FELEA
Miscellanea / 18 august 2021

Cel mai mare crescător de porci din Buzău, afectat de pesta porcină

Fermele deţinute de cel mai mare crescător de porci din judeţul Buzău au intrat sub restricţii după ce una dintre exploataţiile comerciale, unde sunt crescute peste 8000 de suine, a fost declarată focar de pestă porcină africană. Anunţul a fost făcut de Direcţia Sanitar Veterinară Buzău, care a explicat că este vorba despre o fermă din Glodeanu Siliştea, unde toate animalele urmează să fie ucise, iar restul de cinci ferme deţinute de acelaşi proprietar vor avea activitatea blocată pentru cel puţin 45 de zile.

Virusul pestei porcine continuă să se extindă în judeţul Buzău, iar în ultima săptămână medicii sanitar-veterinari au mai confirmat două noi focare de boală, astfel că judeţul a ajuns să numere 20 de focare de pestă porcină.

Dacă până acum virusul a fost depistat doar în gospodării, de această dată este afectată o fermă din Glodeanu Siliştea, unde sunt crescuţi 8.300 de porci.

"În ultima săptămână au mai apărut încă două focare, respectiv într-o exploataţie comercială aparţinând unei societăţi, cu sediul în Glodeanu Siliştea, unde se află peste 8.300 de capete de porci care vor fi ucişi în perioada următoare. Sunt 20 de focare active la această dată, plus trei suspiciuni", a declarat, pentru sansanews.ro, Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.

Focarul de la Glodeanu Siliştea a fost descoperit în urma unui control de rutină efectuat chiar de proprietarul exploataţiei. Acesta a cerut testarea a zece animale, iar când au venit rezultatele s-a descoperit că suinele erau bolnave.

"Focarul a fost descoperit ca urmare a recoltării de probe în cadrul programului propriu de control. Proprietarul a recoltat probe de sânge şi le-a adus la laborator.Au fost expediate la Laboratorul Naţional de Referinţă. Rezultatul a fost pozitiv la un singur animal, din zece recoltate. Sunt peste 8000 de capete. Sunt porci graşi, cu o greutate de la 40 -50 kilograme până la sacrificare, respectiv la100- 110 kilograme", a explicat purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, întrunit în cursul zilei de luni, a decis uciderea tuturor animalelor.

De altfel, proprietarul acestei ferme este cel mai mare crescător de suine din Buzău, deţinând alte şase ferme pe teritoriul judeţului dar şi alte exploataţii comerciale în judeţul Ialomiţa. Din păcate, deşi în urma controalelor periodice efectuate de DSV nu au fost constatate abateri în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă impuse de pesta porcină, nu este prima dată când fermele acestui crescător sunt declarate focare.

"Ancheta se află în curs de desfăşurare. Vă pot spune că proprietarii au exploataţii şi în Ialomiţa, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină. El a fost verificat anterior,în cadrul Programului Naţional de Control, nefiind constatate neconfirmătăţi în ceea cepriveşte normele sanitar-veterinare la momentul respectiv", a mai spus pentru sansanews.ro Iulian Moca.

De altfel, surse din cadrul DSV spun că şi în această perioadă ar avea astfel de probleme cu o fermă din Ialomiţa, iar anul trecut, în perioada Sărbătorilor Pascale o altă fermă de reproducţie din Buzău a fost declarată focar de pestă porcină. La acel moment, au fost ucise peste 7.000 de capete.

Cristian Mortasivu, medic veterinar şi responsabil din cadrul DSV Buzău, a explicat: "Este afectat cel mai mare crescător de porci din judeţul Buzău, în momentul de faţă în această fermă va fi lichidat un efectiv de 8.300 de capete, dar problema este că, datorită evoluţiei pestei porcine africane în această fermă, încă alte cinci ferme ale acestui crescător vor fi blocate, vor fi aflate sub restricţii. Deci, în concluzie veştile sunt destul de sumbre, şi nu ne rămâne decât şi pe această cale să invităm la responsabilitate pe toată lumea, toţi crescătorii şi toţi cetăţenii judeţului Buzău. Problemele nu sunt reprezentate de pierderile acestor porci, ci despre efectele pe termen mediu şi lung pe care le au aceste episoade de boală. Depinde de evoluţia virală, dar cel puţin 45 de zile, fermele vor fi sub restricţii, nu vor putea intra animale, nu vor putea ieşi animale. Fermele de producţie sunt aflate sub restricţii, sunt într-un ciclu natural care pun o presiune uriaşă pe fermieri". Crescătorul deţine în total, pe raza judeţului Buzău, 70.000 de porci. Este vorba despre două ferme de reproducţie şi cinci ferme de îngrăşare. Din păcate, din cauza acestei confirmări, activitatea din toate fermele este blocată pentru cel puţin 45 de zile, ceea ce înseamnă pierderi foarte mari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. După gripa aviară a lui Gheorghe Flutur a venit rândul efectivelor de porcine... Proprietarul singur e de vină că are program propriu de control, a controlat si a gasit boala, animalele vor fi ingropate si vom avea încă un faliment in agricultura românească!!! Trăiască importul !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb