IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a demarat ieri o serie de greve, solicitând o majorare salarială de 6% pentru cei 3,9 milioane de membri ai săi din sectorul electric şi al metalurgiei, precum şi posibilitatea reducerii săptămânii de lucru de la 35 la 28 de ore, pentru un echilibru mai bun între muncă şi viaţă, transmite AFP, conform Agerpres
Un purtător de cuvânt al sindicatului a declarat că luni dimineaţa 65 de angajaţi din Aschaffenburg şi 100 din Iserlohn şi-au încetat activitatea. Mişcările de protest au afectat companiile din landul Baden-Wuerttemberg, inclusiv producătorul de maşini de lux Porsche, precum şi firme din unele oraşe din landul Renania de Nord Westfalia şi din estul Germaniei.
Au mai fost afectaţi producătorul de lifturi Otisd din Berlin, grupul Bombardier, în Brandenburg, şi Volkswagen, în Chemnitz.
"Cererile noastre sunt rezonabile din punct de vedere economic, moderate şi reprezintă răspunsul corect la lumea modernă în care muncim", a afirmat şeful filialei din Leipzig a IG Metall, Bernd Kruppa.
Angajatorii au respins cererile şi au propus o majorare salarială de 2%.
Joi ar urma să aibă loc următoarea rundă de negocieri între sindicate şi angajatori.
IG Metall aştepta ca până la 700.000 de persoane să participe la greva care ar urma să de desfăşoare timp de cel puţin o săptămână.
Solicitările IG Metall reflectă sporirea încrederii în rândul sindicatelor, care susţin că angajaţii ar trebuie să beneficieze de pe urma avansului celei mai mari economii europene. Pentru acest an se estimează o creştere de aproximativ 2% a PIB-ului Germaniei.
Ultimele majorări salariale au fost făcute în iulie 2016 (2,8%) şi în aprilie 2017 (2%).
Sindicatul face campanie pentru reducerea săptămânii de lucru de la 35 la 28 de ore - cu dreptul de a reveni la un program full-time după doi ani - pentru angajaţii care lucrează în schimburi şi cei care au grijă de copii sau alte rude.
Recent, şeful federaţiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger, a respins cererea privind o săptămână de lucru de 28 de ore, declarând că ar exacerba lipsa de angajaţi calificaţi de pe piaţa forţei de muncă din Germania.
1. Ce cer nemti !
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2018, 01:48)
Si la ce supun nemti romani!
12/24 timp de 3 luni, lucrezi 10h si esti pontat 8, sambata o vrei liber iti spune sa iti dai demisia.
Contractul de munca nu il vezi, fisa postului la fel, iti spune ca ai de facut aia si aia ca nu sunt oameni pe aceeasi bani, diferenta de temperatura de 30-40 de grade ei la analize o rezolva ca nu ai variati de temperatura.
Vazand astea suntem sclavi fata de ei la conditii de munca si mai ales la salarizare ca si noi lucram pentru masinile lor in aceeasi Europa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Obama în data de 09.01.2018, 09:02)
vorbesti din proprie experienta sau din cartile de propaganda? daca e propria experienta, e problema ta ca accepti.
1.2. bunul simt (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Obanana în data de 09.01.2018, 11:58)
Bunul simt si realitatea nu se invata din birou. Trebuie sa iesi pe strada, sa comunici cu oamenii. Infatuarea si aroganta sunt atributele oamenilor mici si suficienti. Nu aglomera si tu clica parvenitilor de genul Dinu Paturica!
Preopinentul tau vorbeste din lumea reala, din experienta proprie.
Tu, ca un om rezonabil (ca asa doreai sa te manifesti) ar fi trebuit sa-l indemni sa-si caute dreptatea si drepturile si nu sa-l tratezi superior si doct (semidoct de fapt).
Pentru evolutia noastra a tuturor, recamandat este ca noi sa devenim mai atenti si la "ceilalti", femeia de serviciu, hamalul si manipulantul, aceia pe care tindem sa nu-i observam.
Si DA!, aceete cazuri sunt mult prea multe.
Seek into it! Check the real world!