CEL MAI RECENT RAPORT AL BĂNCII MONDIALE: Investiţiile străine directe în Europa Centrală şi de Est vor creşte

LILIAN COJOCARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 aprilie 2004

România continuă să profite de pe urma lohn-ului

Investiţiile străine directe în zona noastră au scăzut semnificativ, de la 33 miliarde de dolari în 2002, la 26 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit celui mai recent raport al Băncii Mondiale, "Global Development Finance 2004". Specialiştii de la Banca Mondială explică această scădere prin finalizarea procesului de privatizare în multe din statele vecine României. Cu toate acestea, autorii raportului cred că investiţiile vor creşte în state precum Cehia, Polonia şi Ungaria, datorită costurilor competitive şi a facilităţilor de cercetare şi dezvoltare oferite.

La rîndul său, România va beneficia de o creştere a investiţiilor străine directe, ca urmare a transferării activităţii din indus-tria textilă din noile state membre ale UE, pe teritoriul său (producţia lohn).

Analiştii Băncii Mondiale consideră că, şi în 2004, Europa Centrală şi de Est se va bucura de o expansiune economică robustă, prognozînd pentru perioada 2004-2006 o creştere de 4,5%, ca urmare a implementării reformelor impuse de aderarea europeană. Raportul apreciază că şi gradul de creditare se va îmbunătăţi semnificativ, după ce nivelul creditării private din exterior a crescut de la 22,7 miliarde de dolari în 2002, la 36 de miliarde în 2003.

Investiţiile private în ţările în curs de dezvoltare au crescut de la 155 miliarde de dolari în 2002, la 200 de miliarde în anul trecut. Documentul evidenţiază, însă, faptul că majoritatea investiţiilor se concentrează în cîteva state, mai dezvoltate, iar celelalte naţiuni sărace au beneficiat marginal de această creştere a investiţiilor. Majoritatea capitalului investit s-a îndreptat către state precum Brazilia, China, Indonezia, Mexic şi Rusia.

"Investiţiile în Europa şi Asia Centrală au ajuns la 63 de miliarde de dolari în 2003, faţă de 55 de miliarde în 2002, în mare parte datorită aderării a opt state în curs de dezvoltare la Uniunea Europeană", se arată în raport. Mai mult, economiile din Europa Centrală şi de Est (exceptînd Turcia) şi-au accelerat ritmul de creştere de la 3% în 2002 la 4,1% în 2003, ca urmare a creşterii exporturilor unor state din regiune către piaţa Uniunii Europene. Totuşi, Rusia, cu o creştere de 6,6%, a reuşit să dea tonul în regiune, ca urmare a încasărilor mari venite din exportul de petrol, al cărui preţ s-a menţinut la cote înalte în 2003.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb