CEL MAI SEMNIFICATIV ŞI ABRUPT DECLIN AL PIEŢEI MUNCII AMERICANE DE LA MAREA DEPRESIUNE Coronavirusul duce la pierderea a peste 20 de milioane de locuri de muncă în Statele Unite

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 mai 2020

Coronavirusul duce la pierderea a peste 20 de milioane de locuri de muncă în Statele Unite

Circa 20,5 milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă în luna aprilie, cel mai semnificativ şi abrupt declin al pieţei muncii americane de la Marea Depresiune şI până acum şi cel mai puternic semn de până acum al modului în care pandemia de coronavirus a lovit cea mai puternică economie a lumii, potrivit Reuters.

Rata şomajului a explodat în aprilie, ajungând la 14,7% de la 4,4% în martie, bătând recordul anterior de după cel de-al Doilea Război Mondial de 10,8% atins în noiembrie 1982, au arătat datele Departamentului american pentru Muncă, publicate la sfârşitul săptămânii trecute. Cel mai scăzut nivel al şomajului din istoria economiei americane de abia fusese atins în februarie, 3,5%.

Datele sumbre par să întărească aşteptările analiştilor privind o revenire lentă a economiei după recesiunea provocată de pandemie. Cifrele se suprapun datelor deja puternic negative privind cheltuielile de consum ale populaţiei - consumul reprezentând peste două treimi din economia americană -, investiţiile productive, comerţul, productivitatea şi piaţa imobiliară rezidenţială. Cifrele privind şomajul subliniază de altfel dezastrul economic pe care l-au adus restricţiile economice şi sociale impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii Covid-19, boala respiratorie cauzată de virus.

"Economia noastră este acum pe aparate. Vom testa apele în următoarele luni să vedem dacă poate să iasă în siguranţă din coma indusă", a spus Erica Groshen, fost comisar al Biroului pentru Statistică de la Departamenul american pentru Muncă.

De menţionat că analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o rată a şomajului şi mai mare, de 16%, şi la 22 de milioane de şomeri, indicând că pieţele şi investitorii luau în calcul un raport cu asemenea cifre. Raportul privind evoluţiile de pe piaţa muncii din aprilie este cel mai negativ din istorie, notează analiştii de la FXStreet.com, care adaugă că cel mai probabil numărul celor care şi-au pierdut locul de muncă în aprilie este chiar mai mare.

Angajatorii au tăiat locuri de muncă în toate sectoarele economice în aprilie, în special însă în industria de divertisment şi în cea ospitalieră, primele închise de autorităţi şi probabil ultimele care se vor redeschide.

Totodată, cifrele pentru martie au fost revizuite în sens negativ, indicând pierderea a 870.000 de locuri de muncă, faţă de cele 701.000 raportate iniţial.

"Suntem aproape la jumătatea celui de-al doilea trimestru şi chiar dacă firmele au început să îşi reia activitatea, concedierile continuă într-un ritm extraordinar", a comentat datele şi economistul Joel Naroff, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că iniţial miza pe maxim 35 de milioane de cereri de ajutoare de şomaj în timpul recesiunii provocate de pandemie, însă "există tot atâtea şanse ca această previziune să se realizeze ca şi câştigul la loto". În prezent, Naroff se aşteaptă la peste 40 de milioane de cereri, adică o rată a şomajului de cel puţin 25% în lunile mai şi iunie.

Un alt set de date publicat joia trecută de Departamentul Muncii din SUA a arătat că numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj, de la mijlocul lunii martie până în data de 7 mai, a depăşit nivelul record de 33,5 milioane, aproximativ 22,1% din populaţia aptă de muncă a SUA. În ultima săptămână s-au depus 3,17 milioane de astfel de cereri, uşor în scădere faţă de cele 3,84 milioane înregistrate în ultima săptămână din aprilie.

Administraţia Trump şi Congresul american au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi asupra celor care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii.

În timpul perioadei de expansiune economică, care a început în 2010 şi s-a încheiat abrupt în februarie 2020, economia Statelor Unite a creat 22 de milioane de locuri de muncă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E cea mai mare escrocherie mondiala regizata de chibutz, din istorie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb