CEL PUŢIN UN CICLU, PÂNĂ CÂND LUCRURILE SE VOR ÎNDREPTA Pogonaru: "Companiile nu se vor mai atinge de fondurile europene"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 23 noiembrie 2012

Pogonaru: "Companiile nu se vor mai atinge de fondurile europene"

Firme care au avut o activitate perfectă 20 de ani se află în pragul falimentului, întrucât statul nu le-a rambursat banii pentru proiectele derulate din fonduri europene, potrivit lui Florin Pogonaru

Liviu Mihaiu: "Leonard Orban este un ministru decorativ, ornamental, care face figuraţie şi care nu are nicio putere şi de aceea îi cerem demisia"

Companiile care derulează proiecte din bani europeni nu mai doresc să aplice, în exerciţiul financiar următor, pentru absorbţia altor fonduri UE, din cauza problemelor apărute în sistem şi mai ales ca urmare a întârzierii plăţilor către beneficiari aferente cererilor de rambursare înregistrate, a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa a precizat: "Nici eu şi nici firmele din asociaţie care derulează astfel de proiecte nu ne vom mai atinge de fondurile europene cel puţin un ciclu, până când lucrurile se vor îndrepta. Dacă aş putea să renunţ fără prejudicii la proiectele pe care le am din fonduri structurale, aş renunţa imediat".

Potrivit Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, "la sfârşitul lunii septembrie 2012, Răzvan Cotovelea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), a declarat că MFP va vira 475 milioane lei pentru plăţi POSDRU (n.r. Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), iar la începutul lunii octombrie au fost livrate doar 209 milioane lei, restul până la suma avansată în declaraţiile publice nefiind pus la dispoziţia autorităţii de management.

Aproximativ 1500 de cereri de rambursare au rămas neplătite. La acestea se adaugă şi cererile transmise în răstimpul scurs din luna septembrie 2012 şi pentru care termenul contractual de plată a fost depăşit".

Reprezentanţii coaliţiei susţin că, în prezent, peste 3000 de organizaţii şi companii care au semnat contracte de finanţare cu autorităţile de management riscă falimentul.

Preşedintele AOAR a spus că există firme care timp de 20 de ani au avut o activitate perfectă, fără să aibă probleme cu statul, iar acum au conturi blocate şi sunt în pragul falimentului.

Florin Pogonaru a ţinut să sublinieze: "Pe POSCCE (n.r. Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice) au fost avizate 148 de proiecte şi au fost aprobate 68, însă nici acestea nu au fost finanţate. Am discutat cu premierul, cu ministrul de finanţe, dar nu s-a făcut nimic. Nu voi mai crede niciun fel de declaraţii politice cu privire la fondurile europene până nu-l voi vedea pe primul-ministru «leşinând» la masă pentru a vedea de ce s-au blocat anumite fonduri la nu ştiu ce autoritate, aşa cum s-a întâmplat în Polonia până când lucrurile au început să meargă. Acolo, premierul stătea în teleconferinţe cu autorităţile similare prefecţilor noştri până îi cădea capul pe masă de somn, discutând despre problemele din domeniul fondurilor europene".

Liviu Mihaiu, reprezentantul Asociaţiei "Salvaţi Dunărea şi Delta", îi sfătuieşte pe toţi beneficiarii şi implementatorii de astfel de proiecte să acţioneze statul în judecată.

Acesta a precizat că ONG-urile îşi vor continua protestele, câţiva zeci de membri ai unor astfel de asociaţii protestând, ieri, în faţa sediului Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Protestatarii au lăsat ministrului de resort Florin Georgescu un memoriu şi un sac cu tricouri inscripţionate "Dau cămaşa de pe mine".

"Leonard Orban este un ministru decorativ, ornamental, care face figuraţie şi care nu are nicio putere", potrivit lui Liviu Mihaiu.

În acest context, ONG-urile au cerut, ieri, demisia lui Leonard Orban din funcţia de ministru al Afacerilor Europene, subliniind că demisia lui Florin Georgescu nu o cer din simplul motiv că acesta din urmă a anunţat că, după alegeri, nu va mai fi şeful Finanţelor.

Reprezentanţii ONG-urilor prezente la conferinţa de presă au spus că sunt cereri de rambursare care înregistrează întârzieri la plată de peste 400 de zile, în condiţiile în care statul este obligat să ramburseze banii pentru cererile înregistrate în termen de 45 de zile.

"Sunt o serie de cereri pe care nu le putem depune pentru că nu sunt verificate altele mai vechi. Munca de 20 de ani a societăţii civile se prăbuşeşte din cauza incompetenţei statului român", au mai specificat sursele citate.

Reluarea de urgenţă a plăţilor pentru aceste proiecte şi derogarea de la penalităţile aferente neplăţii taxelor şi impozitelor la buget de către implementatorii POSDRU cărora statul român le datorează bani ca urmare a neplăţii unor cereri de rambursare sunt două dintre solicitările făcute, ieri, de protestatarii care au pichetat sediul MFP.

ONG-urile şi oamenii de afaceri au mai solicitat ministrului de finanţe asumarea responsabilităţii pentru problemele existente în sis-temul de management al POSDRU "şi nu plasarea lor pe umerii beneficiarilor care sunt în imposibilitatea de a mai credita statul".

"După şase luni de întârziere a plăţilor, implementatorii se află în situaţia de a sista proiectele începute şi de a-şi concedia angajaţii. Acest lucru va avea un impact negativ nu numai asupra implementatorilor şi a beneficiarilor direcţi ai acestora, ci şi asupra întregii economii a ţării, asupra ratei şomajului şi PIB-ului", susţin sursele citate.

Printre problemele grave identificate de acestea în administrarea POSDRU se numără nerespectarea termenului contractual de 45 de zile de plată a cererilor de rambursare şi lispa de alocări din bugetul naţional a sumelor necesare unui flux constant de plăţi către implementatorii de proiecte, lipsa de transparenţă în alocarea fondurilor şi modificarea retroactivă şi unilaterală a contractelor aflate în derulare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Subscriu opiniei!

    Eu cred ca un faliment este necesar,s-au apucat sa faca proiecte pe POSDRU firma care nu au mai facut cursuri pana atunci,de ce sa tina statul in picioare firme care altfel ar fi falimentat de mult,de ce sa plateasca tot poporul incompetenta unor manageri de proiect sau a consultantilor care au scris proiecte gresite,fara legatura cu realitatea,toate vecinele mele,chiar si pensionarele au facut cursuri de antreprenoriat sau de contabilitate cursuri de 3 zile cu tot cu examenul si care au costat cate 3000 de euro/persoana.

    1. Probabil sunt 1% astfel de proiecte. Ce facem cu restul, ce facem cu oamenii seriosi care chiar muncesc si fac treaba buna?

      Am avut onoarea sa predau la mai multe proiecte pentru angajati si din pacate oamenii nu veneau la cursuri dar trebuiau trecuti toti ca sa se justifice banii.Au facut cursuri inutile,care nu aveau legatura cu meseria lor, pe baza unor asa zise studii facute pe genunchi.

      Acum sunt calificati dar nu stiu nimic spre deosebire de cei care si-au platit singuri cursurile ,ei si-au dat interesul si au devenit profesionisti. 

      Stimata doamna

      banuiesc ca ati semnat niste acte de prezenta pentru acei cursanti. Daca le-ati semnat incorect sunteti in culpa, nu cred ca va poate obliga cineva sa raportati o situatie nereala. Comentarii de genul acesta au dus la suspendarea programului.

      Mi se pare o lipsa totala de profesionalism sa discreditati o activitate pentru care spuneti ca sunteti profesionista. 

      Eu am facut un curs de antreprenoriat pe POSDRU dat ce ne-au invatat nu are legatura cu realitatea,nu ni se spune despre multele aviea si autorizari pe care trebuie sa le obtii,nu ne invata cum sa ne gasim clienti,cum sa dam o spaga daca vine controlul,ce au voie sa te inrebe cei care te controleaza,samd,eu mi-am facut un magazin alimentar fiindca asa am fost incurajat, dar a trebuit sa trimit salariatele sa faca cursuri de vanzatoare si de igiena,cursuri de care nu mi s-a spus,costuri suplimentare,fata de planul de afaceri initial a trebuit sa ma mai imprumut cu 15.000 de euro si acum cred ca o sa inchid afacerea.

      Sfatul meu este sa nu mai incercati sa-i prostiti pe oameni cu dezvoltarea de afaceri,eu unul nu recomand aceste cursuri decat daca sunt tinute de oameni care au o afacere ca sa -ti spune real despre ce este vorba,nu dun carti. 

    Situatiile prezentate de ambele persoane nu au legatura directa cu articolul. Cei care au facut astfel de "aplicatii pe POSDRU" nu au avut cheltuieli, au urmarit doar sa puna mana pe banii europeni. In concluzie, ei nu sunt afectati de intarzierile la plata de mai mult de 400 de zile (aceasta este situatia actuala a firmei mele).

    Cu celelalte firme, care fac afaceri reale, lucrurile stau complet diferit - exact ca in descrierea din articol. 

    M-am enervat inutil si imi pierd vremea postand pe internet, raspunzand unor persoane (ca dvs.) la care nu functioneaza autocenzura si care ating doar tangential subiectul, inducand in eroare cititorii.

    Va doresc sa ajungeti sa aveti o companie a dumneavoastra si sa fiti in situatia de mai sus. Sunt sigur ca atunci o sa intelegeti dimensiunea umana si sociala a problemelor pe care le creeaza firmelor private, un asfel de management defectuos din partea statului.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb