Cele 850 de milioane euro, de la FMI, se lasă aşteptate

Izabela Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2010

Jeffrey Franks a anunţat că şedinţa FMI programată pentru astăzi a fost amânată.

Jeffrey Franks a anunţat că şedinţa FMI programată pentru astăzi a fost amânată.

Guvernul speră să afle miercuri dacă cea de-a cincea tranşă de la FMI ne va fi acordată după ce şedinţa Board-ului, programată pentru astăzi, a fost amânată

Cea de-a cincea tranşă din acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 850 milioane euro, ne-ar putea fi acordată cu întârziere, după ce oficialii instituţiei au anunţat că nu vor mai discuta astăzi, cum era programat, modul în care autorităţile noastre au îndeplinit măsurile asumate în scrisoarea de intenţie.

FMI a luat această decizie în noaptea de vineri spre sâmbătă ca să dea răgaz autorităţilor noastre să adopte măsuri alternative la tăierea pensiilor cu 15%.

Oficialii FMI nu au precizat, însă, când va avea loc următoarea şedinţă a Board-ului, dând de înţeles că totul depinde de cât de repede se vor mişca autorităţile de la Bucureşti.

Premierul Emil Boc şi-a exprimat speranţa că Board-ul FMI se va reuni miercuri şi că va aproba eliberarea celei de-a cincea tranşe.

Emil Boc a declarat: "Obiectivul nostru este ca miercuri, când se va întâlni board-ul FMI (...) să primim un răspuns pozitiv şi implicit, după aceea, de la Comisia Europeană, în continuarea acordului pe care România îl are cu structurile internaţionale. Acest lucru ar menţine credibilitatea României pe pieţele internaţionale şi, în acelaşi timp, ar asigura finanţarea deficitului bugetar. Cu asta am rezolvat o parte a problemei, adică menţinerea credibilităţii României în planul raporturilor internaţionale şi posibilitatea de finanţare a deficitului în 6,8%, cu condiţia, evident, ca aceste măsuri să se aplice".

Ce spun analiştii despre relaţia cu FMI

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, consideră că încă mai avem şanse să primim tranşa de la Fondul Monetar Internaţional fără eventuale întârzieri.

Şi analiştii economici, precum şi alţi specialişti, se aşteaptă la o întârziere a acordării tranşei de 850 de milioane euro de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar exclud posibilitatea ca ţara noastră să nu mai primească deloc banii.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că FMI nu îşi va asuma riscul neplăţii celei de a cincea tranşe, în condiţiile în care, fără aceşti bani, ţara noastră ar putea intra în incapacitate de plată.

"Nu cred că FMI îşi va asuma riscul de neplată, cel mult vor amâna eliberarea tranşei, pentru că Fondul nu-şi poate asuma riscul de a lasă o ţară să intre în faliment", a apreciat Gheorghe Piperea.

Gheorghe Piperea consideră că cel mai mare rău pe care îl poate face statul acum, ca alternativă la scăderea pensiilor, este majorarea taxelor, în condiţiile în care bugetul încasează, în prezent, doar 32% din Produsul Intern Brut, cu mult sub media altor state din regiune.

"Cred că singura soluţie fezabilă este reducerea personalului din sectorul administrativ, şi nu vorbesc de 235.000 de bugetari, cum spunea domnul Vlădescu, ci de aproape 400.000 de persoane care stau degeaba", a încheiat Gheorghe Piperea.

Analistul Ilie Şerbănescu spune că ţara noastră ar trebui să-şi declare de acum falimentul, pentru ca datoria ţării să fie preluată de guvernele străine: "Dacă mărim taxele acum, asta se va vedea abia peste câteva luni, dar pensiile şi salariile trebuie plătite la zi. O ţară care plăteşte din împrumuturi pensii şi salarii este în faliment. Eu zic să ne declarăm falimentul, deci să intrăm în incapacitate de plată, iar datoria, care nu este a noastră, să fie plătită de guvernele străine".

Leul, zdruncinat în urma deciziei CCR

Imediat după decizia Curţii, cursul de schimb a sărit la maximul anului 2010 şi al ultimelor şapte luni. Leul s-a depreciat puternic, cu 1,17% faţă de euro, iar Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,2808 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 4,97 bani comparativ cu joi, când euro a fost cotat la 4,2311 lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu doar reducerea personalului din sectorul bugetar trebuie operata, ci o reducere drastica a celor din companiile si regiile statului; acolo stau claie peste gramada neamurile si acolitii politici; din sacul statului se pot platii salarii mari , prime, sporuri, .....GRESESC CUMVA ??

    1. ai dreptate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb