Persoanele care au cumpărat în urmă cu o lună obiecte din aur şi-au majorat ieri valoarea acestora cu 7,68% datorită creşterii preţului oficial al aurului, exprimat în euro.
Cei care au mizat pe un plasament cu grad de risc mai scăzut şi au cumpărat unităţi ale fodurilor mutuale, şi-au majorat valoarea investiţiei cu maxim 4,88%. Cei mai cîştigaţi au fost investitorii care au cumpărat în urmă cu o lună unităţile fondului "Napoca", randamentul lor fiind şi maximul din cît puteau cîştiga. Cri care au preferat unităţile fondului "Fortuna Clasic" şi-au majorat valoarea investiţiei cu 3,62%, dacă luăm în considerare valoarea unităţii fondului, exprimată în euro.
Randamentul maxim lunar ar fi revenit investitorilor care au cumpărat în urmă cu o lună acţiunile "Siretul". Cursul lor mediu a crescut cu 70,7%. Exprimat în euro, preţul mediu al acţiunilor "Siretul" a înregistrat o creştere reală de 71,21%. Cei care au preferat acţiunile "Alro" şi-au majorat valoarea reală a investiţiei cu 45,56%.
Persoanele care şi-au constituit un portofoliu cu cele mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei şi cu structura indicelui BET au avut un cîştig mai redus. Aprecierea valorii indicelui, calculat în euro, a dus la creşterea cu 16,65% a valorii portofoliului lor. Mai puţin inspiraţi au fost investitorii care au optat pentru acţiunile SIF. Portofoliul constituit în urmă cu o lună cu structura indicelui BET-FI valora ieri cu 0,47% mai puţin, din cauza scăderii valorii indicelui bursier, calculat în euro.
Depozitele bancare au adus un cîştig redus. Cel mai mult şi-au majorat valoarea investiţiei cei care au preferat depozitele lunare în lei la "Finansbank", "Eurom Bank" şi CEC. Ei aveau ieri cu 1,72% peste suma investită, exprimată în euro. Cei care şi-au păstrat economiile acasă, în lei, şi-au majorat valoarea lor, exprimată în euro, cu 0,3%, datorită aprecierii leului în raport cu moneda europeană. Cea mai bună dobîndă lunară pentru depozitele în euro, de 0,3%, a fost oferită de "Garanti Bank".