Premierul Nicolae Ciucă anunţat, ieri, înfiinţarea unei celule de criză la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi de Conducere a Intervenţiei din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, destinată monitorizării efectelor temperaturilor ridicate.
Celelalte ministere de linie vor lua măsuri de informare a populaţiei, de coordonare cu ONG-urile şi cu asociaţiile de voluntari pentru identificarea persoanelor vulnerabile. Şeful Guvernului a solicitat Ministerului Sănătăţii un pachet de informaţii pentru ca cetăţenii să ştie despre efecte şi despre locaţiile în care au fost instalate puncte de prim-ajutor. Premierul a mai declarat că la nivelul Guvernului va exista o platformă de informare cu aceste date şi informaţii şi elementele de prognoză, pentru a avea toate măsurile de prevenire luate şi echipamentele operative pentru a putea interveni.
Nicolae Ciucă a amintit şi despre monitorizarea efectelor secetei asupra terenurilor agricole şi a precizat că este nevoie de o evidenţă cu toate suprafeţele, regiunile şi culturile afectate şi estimarea pagubelor pentru ca Guvernul să ia măsurile care se impun.
În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat ieri că, în baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafeţelor calamitate şi a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, un reprezentat al APIA şi un reprezentant al Direcţiei Agricole judeţene, evaluează la faţa locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităţilor locale.
Termenul de depunere a documentaţiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc - secetă pedologică- este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu şi triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui).
"Facem precizarea că în prezent sunt prelucrate datele la culturile unde recoltatul s-a încheiat. Astfel, potrivit documentelor şi comunicărilor transmise de prefecturi, suprafaţa afectată de factorul de risc - secetă pedologică- la culturile la care s-a încheiat recoltatul, respectiv grâu, este de aproximativ 16.000 hectare, cultivate în judeţele Brăila, Galaţi, Ialomiţa şi Teleorman", se arată în comunicatul de presă al MADR.
Procesul de constatare este în plină desfăşurare şi la culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua şi înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2022, 07:46)
deci : irigatii sau popi si slujbe ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2022, 15:53)
Celula aia trebuie să-și intre în atribuții.
Io cred că pentru "cimbaterea caligulei" trebuie să mai cumpărăm vreo 50 de F-16 de 50 de ani de la americani sau niște submarine de la francezi.
Iar mai apoi putem să tragem cu fierul vechi F-16 pe post de rachetă către nori. Ferul vechi F-16 pică sigur dar poate pică și-o ploaie!