Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, pe 1 martie, documentul de ofertă publică de cumpărare acţiuni emise de societatea Cemacon Cluj Napoca. Oferta este iniţiată de Cemacon Cluj.
Numărul de acţiuni care fac obiectul ofertei este de 5.699.511 acţiuni, reprezentând 5% din capitalul social, valoarea nominală fiind de 0,10 lei, iar preţul de cumpărare este de 0,34 lei/acţiune.
Perioada de derulare a ofertei este 7 martie 2017 până pe 27 martie, intermediarul fiind SSIF BT Capital Partners.
Achiziţia de acţiuni de către Cemacon face parte din programul de răscumpărare aprobat prin hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor, având drept scop distribuirea către directorii societăţii.
Obiectul principal de activitate al Cemacon constă în fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii, din argilă arsă.
La 9 februarie, structura acţionariatului Cemacon era: Dedeman - 29%, Business Capital for Romania-Oportunity Fund Cooperatief (BOF)- 32,9%, SC Consultanţă Andrei&Andrei - 15%, CIT Resources - 10,9%, persoane juridice - 3,9%, persoane fizice - 7,66%.
Luna trecută, "Dedeman" a achiziţionat un pachet de 28,99% din acţiunile companiei "Cemacon", KJK Cărămidă SRL, deţinută de "KJK Fund II", renunţând , la participaţia de 27,89%, iar "SSIF BRK Financial Group" şi-a vândut întreaga deţinere, de 14,61%.
BOF este un fond la care BCR avea, iniţial, o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.
Producătorul de cărămidă "Cemacon" a obţinut, în 2016, un profit net de 5,84 milioane lei, în scădere cu 30% faţă de 2015, pe fondul unor venituri din vânzări de 86,9 milioane de lei, mai mari cu 28% decât anul anterior, potrivit unui raport preliminar transmis Bursei de Valori Bucureşti.
"Cemacon"a trecut, în ultimii ani, printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR.
În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.
În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Fondul deţine acum 27,9% din "Cemacon".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Dan în data de 03.03.2017, 05:49)
Programul de rascumparare trebuie urmarit de ASF, daca se si pune in practica.
Altfel, se cheama manipulare de piata, cum este cazul la Chimcomplex al lui Vuza Stefan, unde programul trebuia sa inceapa de 7 luni dar nu au cumparat nici macar o actiune din piata.
Desigur, Cemacon e o firma serioasa, nu se compara cu hotii ceilalti.
Dar trebuie ca ASF sa supravegheze firmele.
IAr ANAF sa verifice Chimcomplex la preturi de transfer, exact cum a cerut SIF Moldova pentru Iasitex (tot al lui Vuza Stefan).