Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, Cemil Çiçek, a declarat, ieri, la Palatul Parlamentului, că nu există niciun fel de impediment în ceea ce priveşte sosirea şi plecarea turiştilor din Turcia.
El a făcut această precizare într-o conferinţă de presă, susţinută la Palatul Parlamentului, după ce a fost întrebat de ziarişti români despre faptul că turoperatori din România s-ar plânge că protestele din Turcia i-ar descuraja pe turişti şi i-ar face să se orienteze spre alte ţări.
"Din câte ştiu eu, nu există niciun fel de impedimente referitoare la sosirile şi la plecările de turişti din Turcia. Sunt numeroase curse aeriene care aterizează la Istanbul şi Antalya. Poate că este vorba de o definire, de o interpretare puţin inexactă. Eu voi transmite responsabililor de resort acest aspect", a explicat Cemil Cicek.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prezent la conferinţa de presă comună cu oficialul turc, a precizat că la sfârşitul lunii iunie trei membri ai delegaţiei parlamentare la OSCE vor pleca în Turcia, la Istanbul, ca un semnal de încredere în Guvernul şi în Parlamentul Republicii Turcia.
Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, Cemil Çiçek, a prezentat, ieri, la Bucureşti, un discurs în Camera Deputaţilor, în care a spus printre altele că 400.000 de turişti români vizitează anual Turcia.
O parte dintre turiştii români care merg în staţiunile de pe litoralul turcesc s-ar putea reorienta, în principal către Grecia, dar şi către Spania şi Italia, dacă protestele din Turcia se vor extinde şi imaginea ţării ca destinaţie turistică va fi afectată, potrivit agenţiilor de turism.
"Este clar că dacă lucrurile nu se liniştesc în Turcia va fi influenţată circulaţia turistică spre această ţară", a declarat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), potrivit Mediafax.
Ea spune că în prezent zona turistică nu este afectată de protestele care au loc în Istanbul şi Ankara, iar charterele sunt absolut sigure. Preşedintele ANAT afirmă că dacă protestele se vor extinde, va fi greu de înlocuit ofertele din Turcia, din punct de vedere al raportului calitate/preţ.
"În Bulgaria turiştii sunt mai puţin pretenţioşi, iar alternativa ar putea fi Grecia, pentru că Egiptul este încă blocat din punct de vedere turistic", a afirmat Morariu.
Turoperatorii spun, însă, că în afară de Grecia, care este prima opţiune în cazul în care imaginea Turciei se va deteriora, mai sunt şi alte soluţii pentru turiştii români.
Potrivit statisticilor autorităţilor turce, în anul 2011 au plecat în Turcia 390.000 de români, cu 10% mai mulţi decât cei 355.000 ajunşi în 2010. Tot în Turcia şi-au petrecut vacanţele în 2011 şi 4,8 milioane de turişti germani, în creştere cu 10%, şi 3,5 milioane de ruşi, cu 12% mai mult decât în 2010.