O echipă de cercetători israelieni, condusă de profesorul Aaron Ciechanover, câştigător al Premiului Nobel pentru chimie, a descoperit recent două proteine care - spun ei - pot suprima cancerul şi pot controla creşterea şi dezvoltarea celulelor canceroase, potrivit informaţiilor din mass-media internaţională.
Studiul în cauză a fost efectuat la Haifa în laboratorul profesorului Ciechanover, la începutul acestei luni.
În ciuda acestei descoperiri, Ciechanover a recunoscut că suprimarea tumorilor canceroase este o sarcină foarte dificilă, care este puţin probabil să fie rezolvată în viitorul apropiat.
El a spus că are nevoie de mai mult studiu, pentru a aprofunda cercetarea şi pentru a avea o înţelegere solidă a mecanismelor din spatele suprimării tumorilor. "Dezvoltarea unui medicament bazat pe această descoperire este o posibilitate, cu toate că nu o certitudine, iar drumul spre un astfel de un medicament este lung şi departe să fie simplu", a mai spus cercetătorul israelian.
Publicat în revista Cell săptămâna trecută, studiul s-a concentrat asupra procesului prin care cele două proteine reprimă ţesuturile canceroase. În special, studiul a detaliat cum o concentraţie mare de proteine numite KPC1 şi p50 în ţesuturi sunt capabile să le protejeze de tumori canceroase.
În plus, cercetarea a pus în lumină rolul sistemului ubiquitin în procesul menţionat mai sus. Acesta este responsabil pentru degradarea şi reciclarea proteinelor deteriorate care pot afecta şi alte celule şi ţesuturi. Sistemul ubiquitin a fost descoperit mai devreme de Ciechanover, pentru care a câştigat Premiul Nobel 2004 pentru Chimie.
Cercetarea a folosit tumori umane crescute în şoareci şi probe separate din tumori umane.
• Studii SUA: Marijuana poate ucide celulele canceroase
Marijuana poate ucide anumite celule canceroase şi poate reduce unele tumori cerebrale, potrivit unui studiu finanţat de către GW Pharmaceuticals din Marea Britanie.
De asemenea, studii recente făcute de americani susţin că extrase din planta întreagă de marijuana poate diminua în mod serios o tumoare pe creier, iar cercetările pe şoareci au demonstrat că aceste extracte pot ucide anumite celule canceroase.
Deşi marijuana nu este aprobată de Food and Drug Administration (n.r. Autoritatea din SUA asupra pieţei medicamentelor) ca medicament, planta conţine mai multe substanţe chimice numite canabinoide, care au fost studiate pentru proprietăţile lor curative. O astfel de cercetare a dus la aprobarea FDA a două medicamente care conţin, sub formă de pastile, unele dintre aceste substanţe chimice.
"Studii recente pe animale au arătat că marijuana poate ucide anumite celule canceroase şi poate reduce dimensiunea acestora", se arată în raport, care mai precizează că cercetările pe şoareci au arătat că extractele din planta de marijuana, când se utilizează radiaţiile, cresc efectele de ucidere a cancerului.
Mai multe state din SUA au adoptat legi privind legalizarea marijuanei în scopuri medicale, dar utilizarea ei este interzisă de legea federală.