Cercetători ai Institutului de ştiinţe Spaţiale (ISS) de pe Platforma de Fizică Măgurele s-au alăturat colaborării Observatorul Pierre Auger (Auger) la finalul anului trecut, conform unui comunicat.
Colaborarea permite cercetătorilor români să contribuie la desluşirea misterelor razelor cosmice de energii ultra-înalte care vin din spaţiul cosmic şi pătrund scoarţa terestră. Experimentul Auger se întinde pe o suprafaţă din pampasul argentinian de 10 ori mai mare decât Bucureştiul.
Grupul de cercetători din cadrul ISS angrenat în experimentul Auger este reprezentat de fizician Dr. Paula Gina Isar.
"În fiecare secundă suntem bombardaţi de particule cosmice. La 100 de ani de la descoperirea lor nu ştim cu exactitate încă de unde vin, cum sunt produse şi accelerate la energii enorme: poate fi vorba de o gaură neagră activă în galaxia noastră sau într-o altă galaxie", a declarat Gina Isar.
Auger, cel mai mare experiment de radiaţie cosmică din lume, detectează aceşti mesageri ai universului ("cosmic messengers") cu 1660 de tancuri cu apă, în paralel şi complementar cu patru telescoape optice şi 24 de antene radio. Experimentul se întinde pe o arie din regiunea argentiniană Mendoza de 3000 km2 - de 10 ori suprafaţa Bucureştiului.
"Asocierea Institutului de ştiinţe Spaţiale la colaborarea Auger deschide un întreg teritoriu ştiinţific cercetătorilor noştri, oferindu-le oportunităţi extraordinare de cercetare în domeniul fizicii astroparticulelor. Mai mult decât atât, sperăm ca astfel de colaborări internaţionale să îi atragă pe tinerii români către cercetarea românească şi în particular către institutul nostru", a precizat Dr. Sorin Zgură, Directorul ISS.