Piaţa globală a boabelor de cacao va consemna, în anii următori, cea mai lungă perioadă de deficit din ultimele cinci decenii, pe fondul sporirii cererii de ciocolată din Asia, conform unei analize Bloomberg.
Laurent Pipitone, şef al departamentului de statistică din cadrul International Cocoa Organization din Londra, declară că, în anul agricol început la 1 octombrie, cererea mondială de cacao va depăşi producţia cu aproape 70.000 de tone, iar deficitul va persista până în 2018, astfel că perioada de criză de şase ani ar fi cea mai lungă consemnată în domeniu din 1960.
Euromonitor International Ltd. preconizează că vânzările globale de ciocolată vor creşte cu 2,1% anul viitor, la un record de 7,3 milioane de tone, după un avans de 2% estimat pentru 2013. Conform Euromonitor, vânzările de ciocolată din China au sporit de peste două ori în ultimul deceniu, depăşind ritmul de creştere din Europa Occidentală, cel mai mare consumator din domeniu.
"Cererea de ciocolată este mare", afirmă Ashmead Pringle, preşedinte al GreenHaven Commodity Services din Atlanta. În opinia sa, "mare parte din populaţia de la nivel global trece în clasa de mijloc, având mai mulţi bani de cheltuit, în special pe pieţele emergente şi în Asia".
Potrivit unui sondaj Bloomberg, preţurile de pe piaţa boabelor de cacao vor urca, în condiţiile date, cu 14% până la finele lui 2014, la 3.200 dolari tona.
De la începutul anului curent, preţul futures al boabelor de cacao a crescut cu 25% la ICE Futures U.S. din New York, atingând 2.800 dolari tona. Avansul cotaţiei a fost determinat de vremea secetoasă din Coasta de Fildeş şi Ghana, cei mai mari cultivatori de cacao.
Banca gemană "Commerzbank" estimează că scăderea producţiei de profil din Africa de Vest, anul acesta, ar putea crea un deficit de peste 100.000 de tone, cantitate cu mult mai mare decât cea preconizată de International Cocoa Organization.
Conform Euromonitor, cererea de ciocolată din Asia-Pacific reprezintă 12% din total. Euromonitor anticipează că, în China, cererea de profil va spori cu 6,9% anul acesta, la recordul de 193.100 tone, iar anul viitor va înregistra un avans de 6,6%.