Cererea de petrol, din ce în ce mai mare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2004

Agenţia Internaţională a Energiei şi-a revizuit în creştere, din nou, estimările pentru necesarul mondial de petrol

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) atrage atenţia asupra efectelor pe care le vor avea preţurile record de pe piaţa petrolului asupra economiei mondiale şi, în plus, subliniază că cererea depăşeşte aşteptările, fapt care schimbă atît previziunile pentru anul în curs, cît şi pentru anul viitor. Totuşi, IEA menţionează că rezervele strategice de ţiţei sînt pregătite ca să fie folosite, în caz de nevoie. "Preţul actual al petrolului reprezintă o îngrijorare şi el cauzează pagube economice", afirmă specialiştii IEA, în raportul pentru luna august, adăugînd: "Piaţa este încorsetată, producţia şi infrastructura nu ating nivelul dorit, iar incertitudinile continuă să apese acest segment".

Preţul ţiţeiului a cîştigat 37% de la începutul anului, depăşind marţi, pe piaţa americană, pentru prima oară în istorie, pragul de 45 de dolari/baril. Creşterea a fost cauzată, în primul rînd, de cererea sporită, care, potrivit estimărilor IEA, va ajunge, în acest an, la o medie de 82,2 milioane de barili/zi. În raportul anterior, IEA anticipa un necesar mediu mai mic cu 700.000 de barili/zi. Raportul amintit mai arată că, anul viitor, cererea mondială va creşte cu 1,8 milioane de barili, la 84 milioane de barili/zi, după ce, în 2004, a consemnat o majorare record, de 2,5 milioane de barili, la 82,2 milioane de barili/zi.

Specialiştii IEA spun că au subestimat necesarul de ţiţei pentru anul în curs. "Probabil că acesta este motivul pentru care preţurile au ajuns la niveluri record", consideră un analist din cadrul "Deutsche Bank", precizînd că marii producători de ţiţei fac eforturi ca să asigure necesarul.

Pe de altă parte însă, IEA atrage atenţia că, datorită eforturilor ţărilor producătoare, pe piaţă există suficient ţiţei, chiar dacă preţurile au crescut pe fondul temerilor legate de întreruperea livrărilor din Orientul Mijlociu - din cauza violenţelor din regiune, ori din Rusia - din cauza scandalului "Iukos". IEA subliniază că oferta depăşeşte cererea pe piaţa ţiţeiului, iar ţările producătoare pot furniza cantităţi mai mari decît asigură la ora actuală. În ceea ce priveşte cererea pentru ţiţeiul furnizat de OPEC în 2004, IEA susţine că aceasta va creşte cu 400.000 de barili, la 27,6 milioane de barili/zi. În trimestrul al patrulea, va fi chiar o majorare de 600.000 de barili, la 28,4 milioane de barili/zi.

Trebuie amintit că stocurile de petrol ale ţărilor din OECD au crescut cu 16 milioane de barili în luna iunie, la 2,53 miliarde de barili. În cel de-al doilea trimestru, acestea au cîştigat 810.000 de barili/zi.

Reluarea activităţilor rafinăriilor europene a dus la scăderea stocurilor de petrol

Stocurile europene de ţiţei s-au redus cu 1,4% în luna iulie, pe măsură ce rafinăriile şi-au reluat activitatea, procesînd cantităţi suplimentare faţă de perioada anterioară. Principalele rafinării din Germania, Marea Britanie sau Franţa, cu o capacitate de producţie între 200.000-345.000 de barili/zi, şi-au reluat activitatea, după ce, în luna iunie, s-au aflat în revizie.

Rezervele celor 15 state membre ale UE înainte de extinderea din 1 mai, împreună cu cele ale Norvegiei, au scăzut cu 6,35 milioane de barili în luna iulie, ajungînd la 457,27 milioane de barili. În luna anterioară, stocurile crescuseră cu 6,42 milioane de barili faţă de luna mai. Comparativ cu luna iulie a anului 2003, stocurile au sporit cu 1,18 milioane de barili, însă au pierdut 12 milioane de barili faţă de perioada iunie 2004-iunie 2003.

Pe măsură ce rafinăriile au consumat, în perioada analizată, mai mult ţiţei, importurile europene au crescut cu 2,3%, la 12,459 de milioane de barili/zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb