"Certinvest Short Fund" a performat cel mai bine pe piaţa fondurilor, oferind investitorilor un randament de 31,45%, în perioada 27 februarie - 27 martie, raportat la moneda europeană.
Potrivit reprezentanţilor "Certinvest", fondul a beneficiat de evoluţii favorabile ale unor trenduri intermediare pe pieţele financiare. Astfel, administratorul şi-a asumat poziţii short pe indici bursieri internaţionali, sau instrumente derivate, fapt ce a dus la un randament bun pe acest segment.
Compania "Mecanica Ceahlău" Piatra Neamţ (simbol MECF) s-a situat în topul câştigurilor în perioada analizată, titlurile MECF aducând randamente de 9,58% celor care au ales acest tip de investiţie.
"Mecanica Ceahlău" şi-a triplat profitul anul trecut, ajungând la 7,50 milioane de lei, pe fondul unei cifre de afaceri în urcare cu 42,24%, de 31,579 milioane de lei.
Veniturile totale au fost de 31,34 milioane de lei, cu 41,71% mai mari faţă de 2010, în timp ce cheltuielile totale au crescut la 23,266 milioane de lei, cu 18,31% mai mari comparativ cu anul precedent.
La 31 decembrie 2011, "Mecanica Ceahlău" a înregis-trat datorii totale de 6,672 milioane de lei. Firma a avut creanţe de 6,929 milioane de lei, în scădere raportat la 2010, când acestea s-au ridicat la 9,841 milioane de lei.
Principalii indici bursieri au avut o evoluţie mixtă în perioada analizată.
Astfel, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare şi "Fondul Proprietatea", a scăzut cu 0,14%. Indicele BET- XT, indicele primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv SIF-urile, s-a depreciat cu 0,28%.
În schimb indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 1,31%.
Tradiţionaliştii care au preferat, pe 27 februarie, să constituie depozite în euro, la "ATE Bank", au obţinut randamente uşoare, de 0,29%. De asemenea, investitorii care au ales să-şi ţină banii în depozite în lei, la "ATE Bank", au înregistrat câştiguri de 0,21%.
Cei care au preferat să-şi ţină banii la ciorap au înregistrat deprecieri ale economiilor de 0,37% raportat la moneda euro.
Cotaţia aurului a scăzut cu 3,77% în perioada analizată, BNR afişând un curs de aproximativ 176 lei/gram.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.