Asociaţia CFA România a realizat studiul "Cum ne Asigurăm Viitorul! Despre Bunăstare şi Statul Social." şi îl lansează astăzi, ora 18:00, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unui comunicat de presă.
Colectivul de lucru a făcut o analiză a componentelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţa, reforma sistemului fiscal, a sistemului de pensii, piaţă muncii, şi face propuneri de dezvoltare a soluţiilor din perspectiva politicilor publice.
Studiile arată că, în contextul unei pieţe deschise, anumite dezechilibre din pieţele dezvoltate sunt acoperite de forţa de muncă importată. Românii care au emigrat contribuie atât la acoperirea necesarului de muncă în domenii deficitare dar şi la echilibrarea sistemului social şi al contractului social, din ţări ale Uniunii Europene.
De asemenea, se subliniază faptul că există mai multe dezechilibre care concură la crearea acestui deficit precum fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, sistemul de taxare şi nivelul de colectare, dar şi productivitatea muncii.
Contractul social actual este greu de acceptat pentru o bună parte din populaţia ţării. Acesta este motivul principal al emigraţiei din România.
Studiul arată că există un cumul de factori care fac ca în România contractul social să fie greu de acceptat. Vorbim de componente nominale cum sunt calitatea învăţământului şi accesul la servicii sociale dar şi de componente relative, cum sunt cele care relevă cât de bine o ducem comparativ cu alte clase sociale sau categorii profesionale. În plus, contractul social propus de alte state din Uniunea Europenă este mult mai mai bine primit de societate.
Educaţia şi sănătatea reprezintă bazele unui sistem sănătos, care oferă individului oportunitatea de a-şi asigura un trăi decent, într-o ţară în care avem mari oportunităţi.
Nu pot veni soluţii peste noapte şi trebuie să fie luată în vedere şi determinarea individului de a-şi asigura şi construi un viitor care să ii aducă bunăstare. Bazele sunt sistemul de Învăţământ şi Sănătate. Studiul relevă faptul că este de aşteptat ca cei care au acces la educaţie şi sănătate să îşi poată asigura şi celelalte nevoi, în condiţiile în care în România sunt multe oportunităţi.