Charles Michel pleacă la Beijing în pline turbulenţe

G.D.
Internaţional / 30 noiembrie 2022

Charles Michel pleacă la Beijing în pline turbulenţe

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a pleacat ieri seară la Beijing şi se va întâlni mâine cu preşedintele chinez, Xi Jinping, confruntat cu manifestaţii de proporţii istorice împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate, notează AFP, conform Agerpres.

"Charles Michel a fost invitat de preşedintele Xi. Când eşti invitat de preşedintele chinez, spui nu?", a subliniat un responsabil european ca răspuns la criticile legate de o vizită considerată "inoportună".

Politica "zero Covid" a Chinei, cu lockdown-urile sale draconice, a fost în ultimele zile ţinta unor vaste manifestaţii în mai multe oraşe din ţară, cea mai răspândită mişcare de contestare de la mobilizările pro-democraţie dur reprimate în 1989, ceea ce a condus cel mai înalt organism de securitate chinez să ceară ieri "represiunea" "forţelor ostile".

Preşedintele Consiliului European (instituţia reprezentând statele membre ale UE) va ajunge astăzi în capitala Chinei, înainte de a se întâlni mâine cu Xi Jinping, premierul Li Keqiang şi preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP), Wu Bangguo.

Vizita sa, care intervine după ce cancelarul german Olaf Scholz a călătorit la Beijing la începutul lui noiembrie, urmează "dezbaterii strategice despre China" pe care au avut-o şefii de stat şi de guvern din UE în cursul unui summit în octombrie, a precizat responsabilul european.

Charles Michel "a fost mandatat de cei douăzeci şi şapte şi a dat curs unei invitaţii personale din partea preşedintelui Xi" în timpul ultimului summit G20, a subliniat el.

El va "apăra interesele UE" în cursul întrevederilor sale, "va aborda problemele drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale" şi "va avea un dialog sincer" cu Xi Jinping, a spus el.

"Momentul acestei vizite este foarte bine ales din cauza crizei economice şi energetice provocate de războiul din Ucraina", a observat acest responsabil, potrivit căruia Charles Michel îl "va îndemna pe preşedintele Xi să-şi folosească influenţa pentru a pune capăt agresiunii Rusiei" şi îi va "explica sancţiunile decise de UE". De asemenea, ar trebui să discute şi despre pandemia de COVID-19.

Această călătorie intervine într-un context de intense discuţii între europeni cu privire la modul de a se poziţiona în faţa Chinei, pe fondul agravării tensiunilor dintre Washington şi Beijing şi într-un moment în care UE încearcă să-şi reducă deficitul comercial abisal cu acest gigant asiatic.

UE consideră China ca "un partener, un concurent economic şi un rival sistemic", conform formulării adoptate în 2019.

Relaţiile lor s-au deteriorat, în 2021, după adoptarea de către cei douăzeci şi şapte a unor sancţiuni în urma acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

Charles Michel trebuie să se ocupe, pe de o parte, de o ţară precum Germania, care are interese economice importante în China, şi de alte state membre precum Lituania, care şi-a atras furia Beijingului acceptând o reprezentanţă a Taiwanului sub propriul nume.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bursa este una din puținele surse de informații de la care mă mai adap:)

    1. Michelle ma belle se va duce în China să le vorbească de libertate și drepturile fundamentale ale omului pe timp de plandemie. 

    Frumos ar fi fost să îl ia cu el și pe Virgil Musta :)), un adevărat apostol pe această temă pe meleagurile noastre strămoșești. 

    Cât cinism. Până deunăzi Europa era în lock-down, iar bulanele democratice și gazele lacrimogene curgeau cu nemiluita pe spatele și în plămânii celor care au avut îndrăzneala să protesteze. 

    Acum ce fac chinezii nu mai e "sigur și eficient",,:) 

    2. Iată, aflu acum că este o țară pe numele ei Lituania care este mai preș decât noi în fața americanilor, având reprezentanță a Taiwanului.

    Slavă ei. Probabil că ei nu se mai îmbracă cu țoale Made in China:) 

    1. Toalele ale "Made in China" sunt "Design in USA, Sweden, France, Germany", etc...deja trendul este spre "Made in Thailand, Vietnam, India"...La inceput Vestului ii convenea sa produca in state cu regimuri dictatoriale, negociau cu o singura persoana, costuri fixe, termene de livrare predictibile...ei, cand dictatorii au inceput sa amestece economicul cu politicul, si sa santajeze Vestul realitatea i-a lovit in fata. Fara tehnologia, banii ,Know How-ul si piata de desfacere din Vest, China si RuZZia au descoperit ca sunt nobody. In anii 1990, cand Vestul a inceput sa investeasca in China, PIB-ul Chinei era 200 miliarde USD, deci cam cat era PIB-ul Romaniei anul trecut..."economia politica" nu este sustenabila:-)

      Dar în curând și țoalele made in India vor fi trecute la index.

      Pensionarii se vor ințoli numai cu haine ieftine de la Gucci și Cavaliere:)  

    Se netezeste mutarea industriei europene mari

    consumatori de energie in China, e foarte clar 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb