Cheltuielile militare cresc cel mai rapid în Asia şi Europa de Est

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 25 aprilie

Cheltuielile militare cresc cel mai rapid în Asia şi Europa de Est

English Version

SIPRI: Cheltuielile globale pentru apărare - la nivel record

Ţările asiatice, precum India şi China, şi-au crescut constant cheltuielile de apărare în ultimii 15 ani, iar o comparaţie cu economiile ţărilor respective arată că aceste cheltuieli au sporit aproximativ în concordanţă cu PIB-ul din 2013 până în 2023, situându-se la circa 2,4% în India şi 1,7% în China anul trecut, conform unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI), preluat de statista.com.

Potrivit sursei citate, şi alte ţări din Asia şi-au crescut cheltuielile militare într-un ritm rapid, mai ales cele apropiate de punctul fierbinte de securitate regională din Marea Chinei de Sud, precum Cambodgia şi Filipine. Într-o măsură mai mică, ţări din Asia de Est precum Japonia şi, bineînţeles, Taiwanul, au cheltuieli militare în creştere.

După invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, Europa de Est a devenit o altă regiune în care cheltuielile militare au crescut (mai brusc decât în Asia). În Ucraina, armata beneficiază, acum, de mai mult de o treime din PIB.

Costurile militare nord-americane au fluctuat, dar rămân cel mai mare buget regional, marea majoritate a cheltuielilor fiind legate de armata SUA, notează sursa amintită. Cheltuielile Europei de Vest - adesea criticate pentru că sunt prea mici în comparaţie cu dimensiunile şi PIB-urile ţărilor - au înregistrat doar o uşoară creştere de la începutul războiului din Ucraina, dar au sporit în mod constant înainte de criza actuală.

Cheltuielile de profil din America Latină şi Africa au rămas stabile, în general. Unele ţări africane şi-au crescut rapid cheltuielile pentru apărare, fiind vorba despre Burkina Faso, Nigeria şi Mauritania. Cheltuielile au crescut şi în Mexic, potrivit sursei menţionate.

Cheltuielile pentru apărare - 2.440 miliarde dolari, la nivel global

Cheltuielile militare guvernamentale au crescut, pentru prima dată, în toate cele cinci regiuni geografice principale, conform SIPRI, care menţionează că acestea au atins un nivel record de 2.440 de miliarde de dolari. Avansul s-a produs pe fondul celei mai mari creşteri anuale a bugetelor guvernamentale pentru armament din ultimii zece ani, potrivit raportului, citat de The Guardian.

Creşterea de 6,8% între 2022 şi 2023 a fost cea mai abruptă din 2009 încoace, împingând cheltuielile la cel mai ridicat nivel înregistrat de SIPRI în istoria de 60 de ani de când ţine astfel de evidenţe.

Nan Tian, cercetător principal la SIPRI, a avertizat asupra riscului crescut al unei conflagraţii neintenţionate, deoarece guvernele se grăbesc să se înarmeze. "Creşterea fără precedent a cheltuielilor militare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii şi securităţii. Statele acordă prioritate puterii militare, dar riscă o spirală acţiune-reacţie în peisajul geopolitic şi de securitate din ce în ce mai volatil", a declarat Tian, conform news.ro.

Cele mai mari cheltuieli pentru apărare sunt realizate în Statele Unite (37%) şi China (12%), bugetele din domeniu reprezentând aproximativ jumătate din cheltuielile militare globale. Guvernul SUA a cheltuit cu 9,4% mai mult pentru "cercetare, dezvoltare, testare şi evaluare" decât în 2022, Washingtonul încercând să rămână în fruntea evoluţiilor tehnologice.

Deşi este eclipsată de SUA în ceea ce priveşte cheltuielile militare, China, în calitate de a doua ţară cu cel mai mare buget de apărare din lume, a alocat o sumă estimată la 296 de miliarde de dolari în 2023, o creştere de 6% faţă de 2022. În ultimii 29 de ani, Beijingul a crescut în mod constant cheltuielile pentru apărare, deşi cele mai mari perioade de creştere au fost în anii 1990 şi între 2003 şi 2014. Cifra de creştere de o singură cifră din ultimul an a reflectat, pe de altă parte, performanţa economică mai slabă a Chinei din ultima perioadă, potrivit SIPRI.

Cheltuielile militare ale Kremlinului în 2023, după un an de război total cu Ucraina, au fost cu 24% mai mari decât în 2022 şi cu 57% mai mari decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea. Cu cheltuieli de 5,9% din PIB, echivalentul a 16% din cheltuielile totale ale guvernului rus, anul 2023 a marcat cele mai ridicate niveluri înregistrate de la dizolvarea Uniunii Sovietice.

Ucraina are al optulea cel mai mare buget de cheltuieli militare din lume în 2023, cu o creştere anuală de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari, echivalentul, totuşi, a doar 59% din cheltuielile militare ale Rusiei în acel an. Cheltuielile militare ale Kievului au crescut cu 1.270% între 2014 şi 2023. Ajutorul militar primit de la peste 30 de ţări este inclus în cifrele SIPRI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb