Cheltuielile pe cardurile de credit din SUA se prăbuşesc mai rapid decât în vremea pandemiei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 octombrie 2023

Călin Rechea

Preşedintele Biden îşi promovează cu orice ocazie un aşa-numit programul economic, promovat sub numele "Bidenomics", care ar trebui să asigure bunăstarea americanilor. Totul nu este decât o mare farsă, în condiţiile în care "sursa" bunăstării este reprezentată de împrumuturile ieftine, care nu pot asigura decât iluzia bunăstării.

Tocmai din acest motiv, realitatea nu vrea să se "supună" încercărilor disperate ale unui individ cu grave probleme de sănătate psihică şi a "adunăturilor" din jurul lui.

Cele mai recente date prezentate de analiştii de la Citi Research, din cadrul grupului bancar Citigroup, arată o scădere masivă a cheltuielilor pe cardurile din credit din SUA în 2023 (vezi graficul 1).

Cheltuielile pe cardurile de credit din SUA se prăbuşesc mai rapid decât în vremea pandemiei

Tendinţa este mai mult decât îngrijorătoare pentru "sănătatea" consumatorului american, susţinătorul de ultimă instanţă al unui PIB global bazat pe consum, în condiţiile în care veniturile reale din Statele Unite s-au angajat pe o traiectorie descendentă accentuată.

Iar tendinţa nu poate avea o altă direcţie, în condiţiile în care dobânzile pentru creditul acordat pe carduri au ajuns la un maxim al ultimelor trei decenii (vezi graficul 2).

Cheltuielile pe cardurile de credit din SUA se prăbuşesc mai rapid decât în vremea pandemiei

Conform datelor de la Citi Research preluate de Zerohedge, scăderea anuală a cheltuielilor pe cardurile de credit din SUA a fost de 10,8% în septembrie 2023, un declin mai mare decât cel înregistrat în perioada acută a pandemiei de Covid, când scăderea anuală a fost de 10,7%.

Pe diferite conturi de Twitter din SUA sunt prezentate permanent chitanţe ale cumpărăturilor din supermarketuri, alături de "volumul" lor tot mai redus.

O idee despre tendinţa viitoare din cea mai mare economie la nivel global este oferită de structura consumului pe baza cardurilor de credit. Datele de la Citi Research arată creşteri anuale doar pentru cosmetice, hrană şi alte servicii pentru animale şi servicii oftalmologice. Creşterile din aceste sectoare sunt în jur de 5%.

Scăderi de peste 10% se înregistrează la nivelul articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, echipamentelor sportive şi la nivelul vânzărilor de produse alimentare. Un declin major se înregistrează şi la nivelul vânzărilor din restaurantele frecventate mai ales de clasa de mijloc.

Dar toate acestea nu înseamnă nimic pentru o serie de economişti renumiţi, inclusiv "laureaţi" ai Premiului Nobel. "Războiul împotriva inflaţiei s-a terminat. Am câştigat la un cost foarte mic", a scris Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2008, pe contul său de Twitter, după publicarea ultimelor date oficiale privind inflaţia din Statele Unite.

În sprijinul afirmaţiei sale, "profesorul" Krugman a utilizat un grafic al ratei inflaţiei care nu include preţurile alimentelor, energiei, utilităţilor şi al maşinilor second-hand şi indică o rată anuală de circa 2%.

Aşa ceva doar un "economist" de cea mai joasă speţă poate să scrie. Şi nu orice fel de economist, ci unul care se încadrează în categoria "intelectualului idiot", despre care scrie profesorul Nassim Nicholas Taleb.

Sau poate că "profesorul" Paul Krugman nu este deloc idiot, ci doar manifestă un dispreţ infinit faţă de care nu sunt în stare să se ridice la nivelul rarefiat al "elitelor", care promovează constant ideea că o inflaţie de 2% este echivalentă cu stabilitatea preţurilor.

Dar cum poate o inflaţie anuală de 2% să reprezinte stabilitatea preţurilor, când şi ultimul repetent din şcoala primară poate să recunoască o creştere exponenţială?

Krugman se încadrează perfect în categoria celor pentru care "este inutil să le prezinţi fapte şi analize, în condiţiile în care se bucură de un simţ al superiorităţii morale în ignoranţa lor", după cum spunea odată reputatul economist, în adevăratul sens la cuvântului, Thomas Sowell.

Simpla existenţă a unor economişti de talia PROFESORULUI Sowell arată că mai există speranţă în faţa idioţilor care promovează, prin orice mijloace, iluziile unei planificări centralizate şi glorifică intervenţia statului în economie.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Alo Krugman este un pion de dezinformare in sistem, sa nu crezi ca scrie ce gandeste, alta este parerea lui dar nu are ce sa faca, sa raman fara JOB ?

    Pur si simplu nu-mi vine sa cred ca un asemenea editorial a reusit sa apară in Bursa!

    1. Sunt de acord ca atacul la Krugman pare cam ingrosat, dar el o merita cu varf si indesat pentru aberatiile pe care le imprastie cu nepasare. Daca va mai amintiti, in anul 2008, Krugman si-a publicat opinia ca rezolvarea crizei mondiale de supra-indatorare este declansarea unui razboi mondial. Prin urmare, nici o critica nu este prea severa pentru astfel de imbecili.

      Du-te intr-o tara care agreaza cenzura si ai scapat de adevar.

    economia e inca puternica in US, cardurile de credit au depasit pt prima data 1 triliard de dolari in vara, consumatorul american are bani si cheltuieste inca destul de mult. foarte mult tinand cont de dobanzi. cam ca la noi.

    eu chiar as vrea sa scada consumul, sa ne scapam de inflatie, si sa scada bursa. dar nici vorba de asa ceva. consumatorul inca consuma, bursa e ok. graficul de mai sus pare alarmist, dar dc te uiti la valoarea imprumuturilor de pa carduri, creste parabolic

    1. Am 10 ani de SUÁ. . Bogați săraci nu am văzut și ei conduc. Statul este intermediar atât. Dar au și ei banii lor negri. Foarte mulți. Și inteligenta legislativa și militara. Sunt uniți.

    Am mai spus că unele articole publicate nu respectă regulamentul impus comentariilor.

    "Scursura "umană" numită Krugman" 

    Krugman nu-i o lumină, poate cel mult un bec de 6W, numai că zerohedge e propagandă sovietică din SUA. : 

    1. Articolele sunt articole, comentariile, comentarii.

    cheltuielile pe card nu se parbusesc. acest grafic in procente e inselator. creste creditul mai incet decat valorile de crestere de anul trecut. puneti graficul in sume absolute si veti vedea o crestere parabolica.

    Articol excelent,

    chiar daca nu este "politic corect", 

    citind articolul,parca viitorul nu este chiar asa de negru,

    Bravo 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb