CHIAR DACĂ NU ŞTIU BINE CE ÎNSEAMNĂ, Românii vor în Uniunea Europeană

Iulia Niţescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 februarie 2005

Potrivit Eurobarometrului realizat de Comisia Europeană, cetăţenii din ţara noastră acordă cel mai mult credit Uniunii Europene, în comparaţie cu locuitorii din statele membre şi cele candidate

Românii aşteaptă ca, o dată intraţi în Uniunea Europeană, problemele sau temerile pe care le au în ceea ce priveşte teroris-mul, apărarea, nivelul de trai, circulaţia liberă a persoanelor, să le fie rezolvate. Potrivit Eurobarometrului de opinie publică, realizat în toate statele candidate la UE, românii au cea mai mare încredere în Uniunea Europeană, comparativ cu celelalte ţări aspirante la statutul de membre, încredere explicată de realizatorii studiului prin înmulţirea informaţiilor despre instituţiile europene şi prin faptul că din ce în ce mai mulţi români au văzut cu ochii lor care este nivelul de trai în UE, ajungînd chiar să muncească în ţările din blocul european.

Cu toate acestea, "România este una dintre cele mai sărace ţări în ceea ce priveşte informaţiile despre instituţiile europene", a declarat ieri, la publicarea Eurobarometrului, Dumitru Sandu, editorul naţional al raportului pentru România. Onno Simmons, adjunctul şefului Delegaţiei Comisiei Europene în România, a apreciat că încrederea de care se bucură UE în ochii românilor se datorează faptului că cetăţenii din ţara noastră "aşteptau de mult un cavaler pe un cal alb", iar UE este disponibilă.

O altă concluzie a Eurobarometrului arată că "România este una dintre cele mai eterogene ţări din punct de vedere social", întrucît se poate vorbi despre existenţa a "şase lumi sociale specifice", împărţite în funcţie de răspunsurile, opiniile şi modul de viaţă diferite ale persoanelor intervievate. Potrivit raportului, 74% dintre românii intervievaţi şi-au exprimat încrederea în instituţiile UE, care se clasează înaintea Armatei şi după Biserică în ceea ce priveşte nivelul de încredere. Alături de România, cele mai încrezătoare state în UE sînt Lituania - cu 68% şi Ungaria - cu 64%. De cealaltă parte, mai puţin optimistă, se află Croaţia (42%), Marea Britanie (36%) şi Suedia (33%). "Raportul Naţional pentru România din studiul de opinie Eurobarometru ne ajută să înţelegem mai bine îngrijorările şi speranţele românilor cu privire la aderarea la Uniunea Europeană. Avem nevoie de astfel de instrumente pentru a ne reorienta strategia de comunicare în România. Sperăm ca şi ceilalţi comunicatori din ţară, instituţii publice şi ale societăţii civile, să ţină cont de aceste rezultate", a mai declarat Onno Simmons.

Referitor la temerile legate de perioada post-aderare, raportul arată că cetăţenii din ţara noas-tră au, în general, mai puţine îngrijorări decît restul populaţiei din UE. Românii cred că aderarea va genera o creştere a traficului de droguri (46%) şi taxe plătibile Uniunii (46%).

Eurobarometrul a fost efectuat la cererea Comisiei Europene, în perioada octombrie-noiembrie 2004, în cele 25 de state membre ale UE, în cele 4 state candidate - România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia - şi în partea de Nord a Ciprului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb