Chidesciuc, ING: Industria nu poate susţine singură revenirea economiei

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2011

Nicolaie Chidesciuc

Nicolaie Chidesciuc

Revenirea economiei nu va putea fi susţinută doar de creşterea din sectorul indus-triei, este de părere Nicolaie Chides-ciuc, economist şef la ING Bank, potrivit unui raport al băncii.

Cu excepţia primului trimestru din acest an, când aşteptările indicau o creştere industrială de 2,8%, pentru următoarele trei trimestre ne aşteptăm ca rata de creştere să se situeze între -0,1% şi 1%, potrivit domniei sale.

Încetinirea producţiei indus-triale determinată de o reducere a exporturilor nu este încurajatoare pentru PIB din acest an, se mai arată în raportul băncii.

În schimb, semnalele din vânzările de retail anunţă revenirea consumului şi ar putea contribui la creşterea PIB. După o scădere în vânzările de retail de 2,6% în trimestrul al treilea din 2010 şi de 4,3% în trimestrul al patrulea din 2010, analistul se aşteaptă la o rată de creştere de 0,7% în acest trimestru.

Cât despre sectorul construcţiilor, Nicolaie Chidesciuc estimează o contracţie de 2,5% în acest trimestru, care va avea o contribuţie negativă în PIB, dar care va fi compensată de creşterea din sectorul serviciilor.

Economia ar putea creşte cu 0,3%, în primul trimestru din acest an, dar nu este exclusă varianta unor rezultate mai bune, se arată în raportul ING Bank. Chiar dacă au existat corecţii în principalele sectoare, în luna martie, este foarte greu să ne aşteptăm la rezultate negative privind PIB, potrivit lui Nicolaie Chides-ciuc.

Economistul şef de la ING Bank este de părere că revenirea uşoară a economiei din acest an va fi limitată din cauza unor anumiţi factori.

"Nu va exista niciun ajutor din partea politicii monetare, aşa cum se aşteptau foarte mulţi la începutul acestui an", potrivit domniei sale.

De asemenea, Nicolaie Chidesciuc a mai precizat că este foarte dificil să estimăm rate de creştere trimestriale ridicate pe parcursul anului 2011 şi am putea asista la un alt trimestru de contracţie în acest an. Nicolaie Chidesciuc sub-liniază că 2011 va fi cel de-al doilea an cu salarii reale în scădere, iar acest lucru nu susţine consumul privat. În plus, inflaţia este în mod constant peste aşteptări şi afectează puterea de cumpărare a populaţiei.

Un alt factor care alimentează creşterea inflaţiei este scumpirea petrolului şi are un efect negativ aproa-pe asupra întregii economii, prin costuri mai ridicate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb