Chimcomplex Borzeşti a depus oferta de cumpărarea a activelor Oltchim SPV

Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 3 iunie 2016

Chimcomplex Borzeşti a depus oferta de cumpărarea a activelor Oltchim SPV

Chimcomplex Borzeşti, firmă profilată pe fabricaţia de produse clorosodice, parte a grupului SCR - Serviciile Comerciale Române controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a depus oferta de cumpărare a activelor Oltchim SPV din Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex Borzeşti, firmă profilată pe fabricaţia de produse clorosodice, parte a grupului SCR - Serviciile Comerciale Române controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a depus oferta de cumpărare a activelor Oltchim SPV din Râmnicu Vâlcea.

Este cea de-a doua intenţie de achiziţie de către Chimcomplex a părţii viabile din Oltchim, omul de afaceri clujean Ştefa Vuza continuând, astfel, strategia aplicată de SCR de la prima licitaţie pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea, de acum câţiva ani, când operaţiunea fusese câştigată de Dan Diaconescu, dar care ulterior a abandonat preluarea firmei din lipsa banilor necesari tranzacţiei.

Anul trecut, Ştefan Vuza a lansat ideea înfiinţării Companiei Naţionale de Chimie (CNC) incluzând firmele Chimcomplex şi Oltchim.

"CNC ar urma să fie o companie ce va repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forţa comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate. Cred că România, în baza experienţei valoroase acumulate în domeniul chimiei în decurs de peste o jumătate de secol, merită să aibă o companie puternică în Europa, măcar în planul industriei chimice", a declarat Virgiliu Băncilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex Borzeşti, citat de Agerpres.

Argumentând această intenţie, Băncilă a explicat faptul că în România "există un potenţial uman deosebit în domeniul chimiei".

"Avem şcoli de chimie, universităţi de renume şi cercetători dedicaţi. Avem şi resurse minerale care decât să urmeze calea exportului mai bine să fie procesate în ţară, prin chimizare. Astfel se asigură locuri de muncă, taxe pentru stat şi o perspectivă mai bună pentru întreaga economie a României. Rolul viitoarei companii ar fi de polarizare, de atragere a altor societăţi comerciale din industria chimică românească în acţiunea de consolidare, relansare şi dezvoltare a acestei ramuri industriale, respectiv chimia sării", a precizat Virgiliu Băncilă.

Oltchim SPV, spre deosebire de Oltchim SA (combinatul în totalitatea sa), deţine numai instalaţiile viabile. Oltchim se află în reorganizare, dar şi sub o anchetă a Comisiei Europene privind datoriile la stat care au fost şterse. Oficialii Chimcomplex susţin însă că aceasta nu va influenţa preluarea firmei din Râmnicu Vâlcea prin licitaţie.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Daca o parte din Oltchim incape pe mana lui Vuza Stefan, nu o sa fie de bine pentru Oltchim. Singura companie care merge bine din tot ce a luat de la stat Vuza, este Chimcomplex. Restul, sunt inchise sau aproape de faliment.

    Vuza nu e un partener de business serios. Nu da dovada de transparenta. Si este si prea hraparet, doar pentru el. 

    Mai nou, tot spune de investitori carora sa le vanda actiuni ale Chimcomplex, la 1,34 leiactiune. Nu are nici un investitor dispus sa cumpere. Dovada: termenul de 180 zile cat tine oferta de vanzare a actiunilor. Daca ar fi avut investitor, nu era nevoie de un termen asa de larg. 

    Acum, face si majorare de capital social, cerand 1,26 leiactiune, pentru a face rost de fonduri necesare achizitie Oltchim. 

    Cine sa ii dea lui 1,26 lei pe o actiune cand se pot lua actiuni din piata cu 0,75 lei!? 

    Iar ca sa repuna pe picioare Oltchim, e nevoie de capital, de investitii pentru mediu, de bani pentru materii prime. De unde !?? 

    In concluzie, Chimcomplex prin Vuza Stefan ar fi cea mai proasta solutie pentru achizitia Oltchim. 

    Pentru Oltchim e bun un investitor cu resurse de petrol, gen Socar, chiar Rompetrol ori Aramco sau Petrom etc 

    In ziua de azi, cand cotatia la titei este jos, companiile petroliere scot bani multi din partea de petrochimie.  

    Petrom poate ar trebuie sa isi revizuiasca strategia, sa redeschiaa Arpechim si sa cumpere chiar el Oltchim. Astfel, va scoate profit din petrochimie.

    1. ...si daca asta ar fi tot raul. binenteles ca nu va fi o privatizare adevarata ci una cu dedicatie urmand ca Vuza sa ia pe nimic ceea ce este mai bun, se va aranja cu PCC iar ceilalti actionari in frunte cu statul, adica Romania, vor fi "macelariti", li se vor lasa datoriile.

      Sa speram totusi ca PCC nu e din aceeasi clica cu ei.

      PCC cam e scos din schema daca nu participa el la privatizare. Participatia pe care o detine va fi zero barat in situatia in care se vand bucati din Oltchim. Ramane cu o nuca gaunoasa, la fel ca ceilalti actionari.

      Chimcomplex mai vrea sa cumpere si Carom Onesti. Carom poate fi cumparat de Chimcomplex si repus pe picioare dar nu Oltchim. Nu are Chimcomplex (Vuza) fata de Oltchim. 

      Daca a depus o oferta de preluare in cat tim trebuie sa se scoata OLT la privatizare? Conform legii....

      Nu e o regula in acest sens data fiind particularitatea cazului.

      Iar la cum se misca lucrurile pe la noi, e posibil sa o lase dupa alegerile parlamentare. 

      Sau sa se dea un raspuns negativ, ca nu se scoate acum la privatizare. 

      Altfel, daca incearca acum,presupune ca administratorul special sa prezinte oferta creditorilor iar daca ei decid ca e interesanta, se aproba un calendar al privatizarii, cu un termen in care se pot depune si alte oferte. Ca nu se poate vinde doar daca cineva pune oferta pe masa. Trebuie facut totul transparent, lasand posibilitatea si altora sa participe la licitatie, nu primul venit-primul servit.Si respectat cadrul legal. 

      In plus, mai e si Uniunea Europeana, care verifica daca a existat ajutor de stat la Oltchim, situatie care poate schimba datele problemei. 

      Oricum, daca ai actiuni la Oltchim, nu te ajuta cu nimic daca se vand parti din Oltchim. Poate doar sa vinzi pe efervescenta (daca o exista) ca pe viitor nu o sa mai ramana nimic bun din Oltchim, daca se merge pe varianta privatizarii pe active adica bucati. Si vei ramane actionar la o societate plina de datorii (pentru ca pretul de vanzare nu va acoperi datoriile), la o societate unde ce a fost mai bun s-a privatizat prin constituirea acelui SPV unde tu nu vei fi actionar. De aceea e bine sa vina un actionar serios, puternic, care sa preia Oltchim cu totul, nu parti din el. 

      In concluzie, e foarte dificil de dat un termen. Poate sa spuna ca oferta nu e consistenta si nu se face nimic.

      Sau se poate rezuma inceperea procedurii peste o luna....inceputul anului viitor ori 1-2 ani.... 

    Vu,a e un farseor. N are nici banii nici cunostintele necesare. Nu a dovedit nimic in acest domeniu. E un povestitor inconjurat de niste boarbe securiste.

    1. Asa este. Numai securisti batrani in spatele lui.

      Se aude ca nici Chimcomplex nu ar fi al lui Vuza ci al clicii de securisti din spatele lui. 

      Vuza Stefan este un farseor cum ai zis. Cea mai buna descriere. 

      Tot plateste articole in presa ca vrea sa ia Oltchim, ca a depus oferta etc doar doar pune presiune pe cei in drept sa urgenteze vanzarea Oltchim si catre el.

    Sa se ocupe de Olchim cine a facut treaba pana acuma,nu distrugatorii.

    1. Adica sa se ocupe tot statul?

      Ca pana acuma ne-a aratat ce a facut pt Oltchim ! 

      A dat Arpechimul austriecilor ! 

      Sursa de materie prima s-a pierdut! 

      S-apoi a venit Ponta cu bascalia de privatizare catre Diaconescu ... 

      A mai fost o incercare de realizare a unei companii mamut de tip CNC ...

      Statul a gresit mult si de multe ori la Oltchim. Dar sa ii dea Oltchim hotului de Vuza ar insemna sa ingroape definitiv Oltchim.

      vuza nu e serios si nici nu are posibilitatile financiare sa cumpere Oltchim si sa il puna pe picioare. El vrea doar anumite parti din el.

      Cand spunem statul ne amintim si de cei care au condus la faliment aceasta companie. Daca directorii nu ar fi fost corupti nimeni nu putea sa faca rau companiei. Sa recunoastem noi suntem statul!

      De seful exmatriculat din conducerea Oltchim, Roibu Constantin, cel care a pus pe butuci combinatul, nu se mai aude nimic. DNA? Baietii s-au facut plinul, au dat in stanga si in dreapta si nu au nicio legatura cu aplicarea legii!

      Hai sa vedem si ce a facut Constantin Roibu: a tinut in seviciu oamenii, nu a dat oamenii afara cum au facut hahalerele care au venit in urma lui, cei care au DUBLAT preturile la materialele introduse in OLTCHIM, au marit costul la seviciile de intretinere(favorizand reparatii la firmele de unde puteau obtine SPAGI)...cei care au urmat lui Constantin Roibu au INCHIS instalatii (PVC, ELECTROLIZA CU MERCUR...) care puteau produce mult mai mult decat cele concurente(din alte tari din Europa)...imi pare foarte rau de cei care inca mai sunt acolo, deoarece nu au nicio certitudine ca o sa mai aibe un loc de munca dupa "privatizare" cu un salariu cat de cat decent(dar inca mic raportat la conditiile de toxicitate)...o sa mai plece inca 1000 de angajati, cum deja au mai plecat 2000, si astfel o sa devina Rm. Valcea un oras "important", chiar pe podium, in clasamentul oraselor cu un nivel ridicat de somaj...este FOARTE TRIST faptul ca nu se implica Guvernul in aceasta mare problema pe care tot ei au creat-o odata cu instrainarea(cadoul) Arpechimului...

    Stefan Vuza e lipsit de cinste si corectitudine. Sa il ia DNA pe talhar la puricat cu Somes Dej...Iasitex...suveicile A6...Ax.

    Oltchim nu trebuie dat pe bucatele. 

    Daca se vinde sa se vanda intreg.

    SI NU LUI VUZA! 

    1. sa-l cumpere si apoi sa investeasca cum face si cel norvegian. Chiar nu gasim un imbecil in stare de asa ceva. Statul austriac s-a descurcat de minune la Petrom, desi era o companie de tot rahatul...

      Merge. Sau fondul acela cu Rompetrol, daca se pune pe picioare, sa preia Oltchim. II pot asigura si titei garla, se preia si Arpechim.

      Nu poate fi doar un singur cumparator. E nevoie de inca cateva companii care sa depuna ofertele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb