China a fost de acord să trimită în secret arme Rusiei, potrivit scurgerilor de informaţii

G.D.
Internaţional / 14 aprilie 2023

China a fost de acord să trimită în secret arme Rusiei, potrivit scurgerilor de informaţii

China a aprobat acordarea de ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina, dar a vrut ca orice transport să rămână secret, potrivit documentelor guvernamentale americane scurse pe internet, relatează The Guardian, conform Hotnews. Pe de altă parte, China neagă că a trimis sau că va trimite arme Rusiei, în timp ce Ucraina spune că găseşte tot mai multe componente chinezeşti în armele folosire de Rusia.

Un rezumat al serviciilor secrete din 23 februarie afirma că Beijingul a aprobat furnizarea graduală de arme către Moscova, pe care le-ar deghiza în articole civile, potrivit unui raport din Washington Post.

Informaţiile au fost strânse de agenţi americani care au interceptat discuţiile serviciilor secrete ale Rusiei, a relatat ziarul. Comisia militară centrală a Chinei a vrut ca transporturile să rămână secrete, potrivit Rusiei, a adăugat acesta.

Un dosar separat cu informaţii din documentele scurse spunea că Beijingul ar considera o lovitură "semnificativă" a Ucrainei cu arme americane sau ale NATO pe teritoriul Rusiei drept o escaladare a conflictului care ar merita trimiterea de arme în Rusia.

Fişierele făceau parte dintr-un lot mai mare de documente clasificate scurse pe platforma online Discord luna trecută. Astăzi, Jack Teixeira, tânărul de 21 de ani acuzat că a scurs documentele, va apărea în faţa instanţei de judecată din Boston.

Oficialii americani au spus că documentele sunt autentice şi conţin informaţii extrem de sensibile, deşi unele par să fi fost falsificate.

Scurgerea despre disponibilitatea Chinei de a trimite arme în Rusia pare a fi autentică, având în vedere că imediat după data raportului cu informaţiile secrete din februarie, oficialii guvernului american au făcut afirmaţia public. Beijingul a negat cu fermitate acuzaţia. Nu există nicio dovadă că astfel de arme au fost efectiv trimise.

Forţele ucrainene găsesc un număr tot mai mare de componente din China în armele ruseşti folosite în Ucraina, a declarat pentru Reuters un consilier de la biroul preşedintelui Volodimir Zelenski.

În "armele recuperate de pe câmpul de luptă continuăm să găsim diferite electronice", a spus Vladislav Vlasiuk, care îl consiliază pe şeful de cabinet al preşedintelui cu privire la politica de sancţiuni.

"Acum tendiţa este că există mai puţine componente fabricate în Occident, dar mai multe - nu este greu (de) ghicit care ţară - a făcut componentele. Desigur, China", a spus el printr-un apel video.

Astăzi, ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a declarat că ţara sa nu va furniza arme niciunei părţi a conflictului şi, de asemenea, va restricţiona exportul de tehnologie cu dublă utilizare.

"Noi nu furnizăm şi nu vom furniza arme părţilor aflate în conflict", a declarat ministrul de externe chinez Qin Gang după aproape două ore de discuţii purtate cu omologul său german de externe, Annalena Baerbock, la Beijing.

China, la fel ca Rusia, critică NATO şi a sugerat că conflictul a fost provocat cel puţin parţial de extinderea blocului.

Beijingul spune că vrea să ajute la medierea conflictului prin soluţii politice. Însă liderii occidentali consideră că loialitatea clară a preşedintelui Xi Jinping faţă de preşedintele Vladimir Putin subminează această poziţie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. China face ce vrea,

    nu e stat vasal  

    Intrarea Chinei in razboi contra SUA prin proxy Ucraina va schimba soarta Europei pt multi ani. Disparitia Ucrainei in cativa ani la scimb cu permanentizarea "discountului" la petrol si gaze rusesti spre China.

    1. E...uite ca tocmai aici e problema... ca Ucraina nu o sa dispara, spre disperarea si speranta ta!

    Și americanilor baloane meteorologice.

    De ce în secret ? Pe față, idioților comentatori ! ...

    1. Da exemplu, desteptule

    Ajutor umanitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb