China extinde testele de stres la toate băncile din ţară, în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 aprilie 2021

China extinde testele de stres la toate băncile din ţară, în 2021

Peste 4.000 de instituţii de credit, analizate anul acesta de autoritatea de reglementare de la Beijing Credite bancare record în primul trimestru, potrivit calculelor Reuters Cresc împrumuturile neperformante din băncile ţării asiatice

China extinde în acest an domeniul de aplicare a testelor de stres care privesc creditorii săi prin includerea tuturor celor 4.024 de bănci în aceste analize, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea nivelului datoriilor companiilor şi al tensiunilor financiare din unele sectoare, anunţă China Finance, publicaţie oficială a băncii centrale de la Beijing.

Testele anuale de stres au fost efectuate în rândul marilor bănci comerciale din ţară începând cu 2012, de către Banca Populară a Chinei (PBOC), iar sfera de aplicare a acestora a fost extinsă în ultimii ani. În 2020 au fost testaţi 1.550 de creditori în ţara asiatică, potrivit China Finance.

China are unele dintre cele mai mari bănci din lume, inclusiv Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) şi China Construction Bank (CCB). Deşi economia ţării şi-a revenit rapid după pandemia de coronavirus, nivelurile datoriilor au crescut, iar unele companii, în special cele mai mici, continuă să se fie lovite de probleme financiare.

Testele din 2020 au arătat că băncile rurale din China sunt cele mai vulnerabile în condiţii de stres

Într-un raport din noiembrie 2020, PBOC a indicat că o treime dintr-un eşantion de 30 de bănci mijlocii şi mari din ţară nu ar trece testele nici măcar într-un scenariu de stres cu impact uşor.

Potrivit China Finance, testele din 2020 au arătat că băncile rurale din ţară sunt cele mai vulnerabile în condiţii de stres, în timp ce unele bănci din regiuni mai puţin dezvoltate economic, cum e cazul nord-estului sau sud-vestului Chinei, s-ar confrunta cu scăderi mai mari ale ratelor de adecvare a capitalului, dacă volumul creditelor neperformante ar creşte semnificativ.

Potrivit Reuters, PBOC face eforturi pentru lansarea rapidă a unor norme în sectorul bancar, menite să combată riscurile financiare sistemice, care reprezintă un punct cheie pe agenda economică a guvernului de la Beijing.

În aprilie anul curent, PBOC a emis proiecte de reguli care impun cerinţe suplimentare pentru ratele de adecvare a capitalului, pentru ratele de îndatorare, respectiv cerinţe de gestionare a lichidităţii în cazul marilor bănci considerate importante pentru sistemul financiar.

Totodată, PBOC va monitoriza îndeaproape riscurile financiare legate de schimbările climatice, potrivit China Finance. În acest sens, banca centrală va colabora cu alte organisme de reglementare, urmând să exploreze un cadru de gestionare prudenţială privind riscurile financiare legate de schimbările climatice.

Noile împrumuturi bancare din China au crescut în martie

Noile împrumuturi bancare din China au crescut peste aşteptări în martie 2021, faţă de luna precedentă, datorită cererii puternice din partea companiilor şi a gospodăriilor, anunţă PBOC, conform Reuters.

Băncile din China au acordat credite noi de 2,73 trilioane de yuani (416,62 miliarde de dolari) în martie, în creştere de la 1,36 trilioane de yuani în februarie şi peste aşteptările analiştilor, de 2,45 trilioane de yuani, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Banca Populară a Chinei.

Această creştere a dus împrumuturile bancare din China la un nivel record de 7,67 trilioane de yuani în primul trimestru din 2021, conform calculelor Reuters bazate pe datele băncii centrale. Cifra a depăşit vârful anterior, de 7,1 trilioane de yuani, consemnat în primul trimestru al anului 2020, când factorii de decizie politică au început să implementeze măsuri fără precedent pentru a face faţă şocului generat de criza coronavirusului.

Conform unor surse citate de Reuters luna trecută, avansul împrumuturilor din China a generat îngrijorări în rândul autorităţilor de reglementare financiară, acestea îndemnând băncile să reducă creditarea în 2021, ca să se protejeze de riscurile care apar din bulele de pe pieţele financiare interne.

De menţionat că, în pofida creşterii din luna martie 2021, avansul împrumuturilor curente în yuani s-a atenuat în ritm anual, fiind de 12,6% faţă de martie 2020, comparativ cu 12,9% în februarie. Analiştii se aşteptau la această creştere cu 12,6%.

În acest context, Hao Zhou, economist principal la Commerzbank, declară: "Cred că finanţarea socială este un indicator mai important. Rata sa de creştere a fost la un nivel relativ scăzut în luna martie. Dacă această rată continuă să se diminueze, contracţia creditului pare destul de evidentă". Creşterea finanţării totale sociale (TSF) curente, un indicator extins privind creditele şi lichiditatea în economie, a încetinit la 12,3% în martie 2021, după un nivel de 13,3% în februarie.

TSF include forme de finanţare în afara bilanţului din sistemului convenţional de creditare bancară, cum sunt ofertele publice iniţiale, împrumuturile de la companii fiduciare şi vânzările de obligaţiuni.

În martie 2021, TSF a crescut la 3,34 trilioane de yuani, de la 1,71 trilioane de yuani în februarie. Analiştii aşteptau un nivel al TSF mai mare, respectiv de 3,70 trilioane de yuani în martie.

Tendinţele creditării din China sunt urmărite îndeaproape de investitorii care sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de înăsprirea politicilor în materie, în măsură ce Beijingul vrea să elimine măsurile de urgenţă luate anul trecut, în contextul pandemiei.

Datele oficiale de săptămâna trecută au arătat că presiunile inflaţioniste din China sunt în creştere, în condiţiile în care un indice al preţurilor la poarta fabricilor a avut cel mai rapid avans din ultimii trei ani.

Banca centrală vrea să stabilizeze datoria ţării

Banca centrală s-a angajat să stabilizeze nivelul total al datoriei ţării, care a crescut anul trecut din cauza măsurilor de stimulare, dar a subliniat că va evita o schimbare bruscă a politicii sale şi va continua să sprijine firmele mici aflate în dificultate.

Ruan Jianhong, şeful departamentului de statistică din cadrul PBOC, a declarat luni că raportul de îndatorare macro din China a crescut cu 23,5 puncte procentuale în 2020 la 279,4%, dar avansul nivelului datoriilor a încetinit din al doilea trimestru, pe măsură ce economia şi-a revenit.

Rata de îndatorare macro măsoară datoriile deţinute de guvernele centrale şi locale chineze, gospodării şi companii raportat la produsul intern brut total (PIB).

Decindenţii din China sunt preocupaţi în special de riscurile financiare care ameninţă piaţa imobiliară supraîncălzită, drept pentru care le-au solicitat băncilor şi autorităţilor locale să împiedice împrumuturile comerciale masive în imobiliare.

"Credem că avansul creditului va încetini mai mult în restul anului", spun analiştii de la Capital Economics, aducând în atenţie directiva PBOC pentru controlul împrumuturilor în 2021 şi reducerea cotelor de obligaţiuni guvernamentale locale. Aceştia adaugă: "Există, de obicei, un decalaj de şase luni înainte ca schimbările legate de creşterea creditului să se resimtă în economie. Încetinirea creditării va fi resimţită mai mult în a doua jumătate a anului".

Datoriile neperformante ale băncilor din China au crescut în 2020

În condiţiile în care, anul trecut, China a înregistrat cea mai scăzută rată de creştere economică din ultimele patru decenii, creditele neperformante din portofoliile celor mai mari patru bănci din ţară au urcat cu 22% anul trecut, soldul urmând să crească anul acesta, în cazul în care expiră măsurile de susţinere lansate de stat.

Potrivit Nikkei Asia, primele patru mari bănci din China au raportat că soldul datoriilor neperformante din bilanţurile lor se ridica la 999,1 miliarde de yuani (152,5 miliarde de dolari) la sfârşitul lunii decembrie 2020, în creştere cu 181 de miliarde de yuani faţă de finele lui 2019.

"Datoria neperformantă provine în principal din sectoarele de producţie, din sectorul en-gros, cel cu amănuntul şi servicii", spune Zhang Xuguang, vicepreşedinte executiv al Agricultural Bank of China.

Rata medie a datoriilor neperformante în rândul celor patru mari bănci din China a crescut cu 0,14 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului 2019, la 1,54% în 2020, marcând prima creştere din ultimii patru ani, conform sursei. Aceasta mai arată că pierderile din creditele neperformante au crescut în total cu 16%, ceea ce pune presiune pe câştigurile băncilor.

Amintim că, în ianuarie, Biroul Naţional de Statistică din China a informat că, anul trecut, ţara a înregistrat cea mai scăzută creştere economică din ultimele patru decenii, de 2,3%. Instituţia a menţionat că motivul creşterii economice lente a fost cauzat de efectele pandemiei de coronavirus

Conform South China Morning Post, rata de creştere de anul trecut a fost cea mai scăzută de după 1976, când PIB-ul Chinei a scăzut cu 1,6%.

Băncile din China închid tot mai mult sucursalele, în urma digitalizării operaţiunilor

Creditorii din China continentală au închis 430 de sucursale în primele trei luni ale anului 2021, potrivit datelor din raportul anual al Comisiei de reglementare a băncilor şi asigurărilor din China (CBIRC), anunţă finews.ch. Evoluţia marchează o reducere accelerată după ce industria de profil a închis 1.300 de sucursale în 2020.

China a înregistrat o creştere puternică a tranzacţiilor care nu sunt executate în sediile fizice ale băncilor, digitalizarea fiind tot mai extinsă în ţara asiatică. Aceste tranzacţii, care includ servicii bancare online şi mobile, au crescut cu 12% în 2020, la 2.308 trilioane de yuani (352,5 trilioane de dolari), potrivit raportului CBIRC. Conform sursei, numai tranzacţiile bancare mobile au sporit cu 31%, la 439,2 trilioane de yuani - aproape o cincime din totalul tranzacţiilor realizate digital.

În plus faţă de adoptarea la scară tot mai largă a operaţiunilor digitale, reducerea numărului de sucursale bancare face parte dintr-o măsură mai amplă de diminuare a costurilor la nivelul industriei, în special după un an de concesii în care împrumutaţilor li s-au oferit credite ieftine şi opţiziceuni de amânare la plată a ratelor.

Băncile din China promit, însă, să menţină sucursalele în zone mai slab dezvoltate sau rurale, ca parte a obiectivului Beijingului de a promova incluziunea financiară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. China....

    Imediat dupa aceast stres (pocnitura sau fara pocnitura financiara) intra pe alt trend scurt de crestere in imobiliare (active financiare). 

    Oriicum este la maxim ciclcu de credit, urmeaza o decolateralizare sau o semicuratare de toxicitati in financiare, ca sa poata incepe alt ciclu de crestere. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb