China, în centrul negocierilor comerciale cu UE şi SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2005

La finele săptămînii trecute, exporturile de textile din China au fost blocate în porturile europene l Zilele acestea încep discuţiile cu americanii

China, cel mai mare exportator mondial de textile, are probleme de pe urma limitelor impuse de europeni la livrările de îmbrăcăminte către aceştia, drept pentru care, la finele săptămînii trecute, a purtat negocieri cîteva zile la rînd ca să-şi apere poziţia. Aproximativ 48 de milioane de pulovere fabricate în China, 17 milioane de pe-rechi de pantaloni bărbăteşti, 4 milioane de sutiene, cantităţi importante de bluze, tricouri etc. nu au putut intra în Uniunea Europeană din cauza noilor limite impuse de europeni, ca urmare a exploziei de importuri - ce afectează industria locală de profil. Amintim că, la data de 10 iunie, China a acceptat să limiteze pînă în 2007 creşterea anuală a exporturilor pentru zece categorii de produse textile către UE. Această limită este de 8-12,5%, în funcţie de produs. Pînă în prezent, exporturile de textile din China au atins limitele anuale prevăzute pentru şapte categorii de produse, astfel că vameşii europeni au refuzat să permită intrarea în ţară a produselor respective.

În consecinţă, europenii şi chinezii au încercat să găsească anumite căi pentru deblocarea exporturilor de îmbrăcăminte către cele 25 de state din UE. Retailerii chinezi au ameninţat că vor acţiona în judecată autorităţile de la Bruxelles din cauza pierderilor pe care le vor suferi din acest motiv. La rîndul lor, dis-tribuitorii europeni, care au plătit pentru bunurile pe care urmau să le achiziţioneze şi care se confruntă cu taxe adiţionale pentru depozitare şi încărcare în porturi, şi-au exprimat protestul faţă de măsurile autorităţilor. O asociaţie a distribuitorilor germani a avertizat chiar că ar putea să ceară despăgubiri de la UE, în situaţia în care nu vor fi deblocate produsele din port.

"Nu ar fi normal ca UE să permită Chinei să-şi majoreze exporturile în urma acestei runde de negocieri", spunea Yu Guangjun, analist la "Beijing Orient Agribusiness Consultant" Ltd., înaintea discuţiilor dintre oficialii europeni şi cei chinezi. Acesta anticipa că părţile nu vor ajunge la vreun acord.

Exporturile din China au cres-cut puternic după eliminarea sistemului global al cotelor, care a avut loc la începutul aces-tui an. Livrările către UE au crescut cu 57% în primul semestru, la 8,65 miliarde de dolari. Numai în luna iunie, aceste exporturi au atins 2,1 miliarde de dolari, cu 85% mai mult decît în aceeaşi lună din 2004.

Precizăm că, în această săptămînă, şi SUA vor continua, la rîndul lor, negocierile cu autorităţile de la Beijing (a patra rundă), pe marginea propunerii lansate de americani în privinţa limitării importurilor de îmbrăcăminte din China. Astfel, americanii vor să-şi protejeze propria industrie textilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb