China interzice tranzacţiile cu criptomonede

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 septembrie 2021

China interzice tranzacţiile cu criptomonede

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România: "Autorităţile chineze se tem de posibile ieşiri de capital, cauzate de un posibil faliment al Evergrande" Isărescu: "Bitcoin este un criptoactiv speculativ" Cotaţiile criptomonedelor au scăzut puternic după anunţul Băncii Populare din China

China a interzis, vineri, toate tranzacţiile cu criptomonede şi s-a angajat să oprească minarea ilegală a acestora, oferind una dintre cele mai puternice lovituri de până acum unei industrii care a crescut în ultimii ani la câteva trilioane de dolari, scrie Bloomberg. Astfel, tranzacţiile legate de criptoactive vor fi considerate activităţi financiare ilicite. Aici intră şi serviciile furnizate de bursele off-shore, conform anunţului Băncii Populare Chineze, entitatea bancară centrală din China.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, arată că "interzicerea tranzacţiilor cu criptomonede s-a realizat în aceeaşi zi în care Evergrande nu a plătit peste 80 de milioane de dolari, dobânzi scadente la emisiunile de obligaţiuni, situaţie care va genera aversiune la risc în China şi nu numai".

"Evergrande este al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, este supra-îndatorat, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari. În China sunt implementate restricţii la contul de capital, populaţia neputând face transferuri externe de valută decât în sume limitate. Ca urmare, în trecut, activele crypto au fost folosite pentru transferuri externe de capital, acestea neputând fi blocate de autorităţile chineze. În acest context văd interzicerea tranzacţiilor crypto în China.

Autorităţile se tem de posibile ieşiri de capital, cauzate de un posibil faliment al Evergrande, care va crea o puternică aversiune la risc în China şi nu numai, şi vor să limiteze aceste ieşiri de capital. Prin urmare vor să limiteze posibilitatea populaţiei de a cumpara criptoactive", ne-a precizat Adrian Codirlaşu.

Aceasta este, practic, cea mai dură decizie pe care a luat-o vreo ţară din lume împotriva pieţei criptomonedelor. Decizia băncii centrale din China loveşte, de altfel, într-o piaţă care a revenit pe creştere în ultimele luni după raliul imens început în trimestrul al patrulea din 2020, ce s-a corectat în perioada mai-iulie 2021. Această piaţă adună, de altfel, extrem de mulţi investitori din China.

China şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de criptomonede din cauza legăturilor cu fraude, spălare de bani şi consumul excesiv de energie implicit în procesul de minare.

"Se ştie că autorităţile din China merg la extreme, fie dau declaraţii asertive, fie fac investigaţii sau păstrează tăcerea. De data aceasta au arătat clar că nu sprijină dezvoltarea pieţei criptomonedelor deoarece este împotriva politicilor lor de înăsprire a controlului asupra fluxurilor de capital şi marilor companii din domeniul tehnologiei", a apreciat pentru Reuters George Zarya, directorul general al platformei de tranzacţionare cripto Bequant din Londra.

Banca centrală din China a informat că criptomonedele nu trebuie să circule ca monede tradiţionale şi se interzice, astfel, platformelor de peste hotare să furnizeze servicii investitorilor din China prin internet, întrerupând accesul Coinbase şi Binance la a doua economie a lumii.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă după capitalizare, a scăzut, ca urmare a anunţului băncii centrale din China, trăgând după sine şi celalalte monede virtuale. Bitcoin a scăzut, vineri, cu circa 6% la aproximativ 41.000 de dolari, iar duminică la ora 12:00 Bitcoin se tranzacţiona la 41.630 de dolari/unitate (Bitfinex).

Abordarea dură a Chinei faţă de criptomonede este inclusiv unul dintre motivele pentru care valoarea Bitcoin s-a prăbuşit începând cu luna mai. În luna mai, China a interzis instituţiilor financiare şi companiilor de plăţi să ofere servicii legate de tranzacţiile cu criptomonede.

Analiştii şi susţinătorii criptomonedelor susţin că "efectul real al unei alte interdicţii chineze are un impact minim asupra structurii pieţei de bază în acest moment".

China găzduieşte concentraţie mare de mineri de criptomonede cu o cotă de 46% din mineritul global de criptomonede.

Amintim că mai multe bănci centrale din lume au lansat avertismente în decursul acestui an cu privire la criptomonede în contextul în care populaţiile şi deci sume importante de bani au fost atrase în această piaţă de randamentele ridicate din perioada noiembrie 2020 - mai 2021. Volatilitatea ridicată a activelor cripto ridică anumite probleme de stabilitate financiară având în vedere suma capitalurilor intrate în această piaţă.

De notat şi faptul că, în SUA, autorităţile de reglementare au lansat în acest an mai multe măsuri ce vizează transparentizarea pieţei criptomonedelor. În luna mai, Trezoreria SUA a prezentat coordonatele unui proces de reglementare ce în primă fază solicită ca orice transfer în valoare de cel puţin 10.000 de dolari să fie raportat la fiscul american, Internal Revenue Service (IRS).

Trezoreria americană afirma în luna mai că "criptomonedele pun deja probleme semnificative de detectare, facilitând activităţii ilegale în general, inclusiv evaziunea fiscală".

Isărescu: "Bitcoin este un criptoactiv speculativ"

Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacţie, chiar de neîncredere faţă de băncile centrale, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Nu este reglementat, nu are garanţiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ", a spus guvernatorul BNR.

Acesta a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.

"L-am ascultat pe Stefan Ingves, care a prezentat, el, guvernatorul Băncii Suediei, primul model de bancă centrală din sistemul băncilor centrale din UE care vrea să se ducă spre cashless society, societatea fără numerar sau cu numerar mai puţin, şi a iniţiat e-krona. Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esenţa ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat şi reglementat de către stat. (...) Acum (el) vorbeşte despre cashless society, dar gradual, nu forţează pe nimeni să renunţe la cash. Arată că, într-adevăr, în Suedia, treptat, numerarul este din ce în ce mai puţin şi nu contrapune e-krona cu bancnota de numerar. Merg în paralel. Cum se va înlocui, dacă se va înlocui, e o chestiune mai rară", a spus Isărescu, citat de hotnews.ro.

Acestea sunt chestiuni esenţiale, potrivit lui Isărescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. China nu mai este demult locul unde sunt multi minerii de crypto, haideti sa ne informam inainte sa scriem lucruri. Aveam pretentii.

    1. Unde este China, stii?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb