China şi India doresc întărirea cooperării

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2013

Premierul chinez Li Keqiang şi-a încheiat, astăzi, vizita făcută în India, prima deplasare oficială de când a fost numit în funcţie. Următoarele destinaţii pe agenda oficialului de la Beijing sunt Pakistan, Elveţia şi Germania.

Discuţiile dintre Li Keqiang şi omologul său indian, Manmohan Singh, s-au concentrat pe rezolvarea tensiunilor la graniţa dintre cele două state, administrarea cursului unui râu care traversează atât China, cât şi India, precum şi dezvoltarea comerţului şi a investiţiilor bilaterale.

Luna trecută, trupe chineze au pătruns în regiunea Ladakh, din nordul Indiei, despre care guvernul de la Beijing consideră că îi aparţine. Autorităţile de la New Delhi au răspuns trimiţând soldaţi care au staţionat timp de 21 de zile lângă plutonul chinez, până când acesta s-a retras. Gestul Chinei a fost interpretat drept o "încordare a muşchilor" în faţa Indiei, Li Keqiang încercând să convingă oficialii indieni de intenţiile paşnice ale ţării sale.

Tensiunile care privesc regiunea Ladakh îşi au originele în trecutul colonial al Indiei. Mare Britanie a pretins, în 1864, că teritoriul chinez cunoscut sub numele de Aksai Chin face parte din Ladakh, care aparţinea Indiei, aflate sub controlul său. În 1899, britanicii au înlocuit linia de demarcaţie stabilită în urmă cu 33 de ani cu una nouă, care făcea ca Aksai Chin să revină Chinei, pentru ca, după Primul Război Mondial, să revină din nou asupra deciziei, plasând regiunea în India, fără să încerce, însă, exercitarea controlului formal asupra sa. În 1947, India, care tocmai îşi obţinuse independenţa, şi-a demarcat graniţa în conformitate cu linia trasată în 1964, dar nici ea nu a făcut demersuri pentru controlarea Aksai Chin, timp de aproape jumătate de secol.

Deşi tensiunile de la frontiera sino-indiană a stârnit un val de reacţii şi proteste în India, este puţin probabil ce cei doi giganţi asiatici să se angreneze într-un război, având în vedere interesele lor comune.

Un astfel de interes, care trebuie armonizat, priveşte administrarea cursului râului cunoscut sub numele de Yarlung Tsangpo, în China, respectiv Siang sau Brahmaputra, în India. Acesta izvorăşte din partea tibetană a Munţilor Himalaya, traversând, pe parcursul celor 2.900 km ai săi, China, India şi Bangladesh, alimentând cu apă milioane de gospodării din ultimele două ţări. Autorităţile de la Beijing au anunţat, la începutul anului, că intenţionează să construiască trei baraje pe cursul râului, parte a planului său energetic pe cinci ani, ceea ce a provocat nemulţumiri atât din partea Indiei, cât şi a Bangladesh. Deşi China susţine că barajele nu ar reduce debitul râului în aval, guvernul de la New Delhi a solicitat înfiinţarea unui comitet care să studieze problema. Luni, cele două ţări au semnat un acord care stipulează creşterea schimbului de informaţii cu privire la râurile care le traversează teritoriile.

Comerţul sino-indian ar urma să atingă o sută de miliarde dolari în 2015

Cel de al treilea punct pe agenda discuţiilor l-a reprezentat dezvoltarea comerţului şi a investiţiilor dintre cele două ţări. Comerţul bilateral a depăşit, anul trecut, 66 miliarde dolari, fiind estimat să atingă 100 miliarde dolari în 2015. India are, în prezent, un deficit comercial de aproximativ 30 miliarde dolari în relaţia cu India, pe care doreşte să îl reducă.

O serie de paşi în acest sens au fost făcuţi zilele trecute, când Li Keqiang şi Manmohan Singh au declarat că ţările lor intenţionează să colaboreze în domeniul autorizării produselor farmaceutice şi a producţiei de carne de bivol, precum şi să finalizeze negocierile privind analiza fito-sanitară a produselor agroalimentare. India este cel mai mare producător de carne de bivol din lume.

China este interesată de industria IT şi de cea de outsourcing din India, în timp ce guvernul de la New Delhi vrea să atragă investiţii chineze, în special în domeniul infrastructurii.

Cele două ţări au mai agreat şi crearea de zone industriale comune de tip cluster, întărirea cooperării dintre reglementatorii financiari şi a relaţiilor bancare.

De asemenea, procedurile de acordare a vizelor urmează să fie simplificate, iar, până la sfârşitul anului, urmează să aibă loc următoarele exerciţii militare comune.

China şi India doresc să dezvolte "proiecte de dezvoltare de interes comun în ţări terţe" şi să încurajeze un proiect de reconciliere a Afganistanului care să fie condus şi asumat la nivel intern ("Afghan led, Afghan owned").

Vizita lui Li Keqiang în India, care relevă importanţa pe care premierul chinez o acordă relaţiei cu vecinul din sud, vine la mai puţin de două luni de la reuniunea ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) de la Durban, Africa de Sud, în cadrul căreia cei cinci membri au decis înfiinţarea unei bănci de dezvoltare, cu rezerve de capital de 100 de miliarde de dolari, crearea unui consiliu de afaceri, care să contribuie la dezvolatrea de proiecte economice comune, şi a unei agenţii de rating, care să servească drept alternativă pentru Standard&Poor's, Moody's sau Fitch. Cele cinci state BRICS sunt adeptele unei lumi multipolare, în care vocea ţărilor în dezvoltare să fie mai bine auzită. China a anunţat că doreşte să deţină un rol mai important în instituţiile financiare internaţionale, FMI şi Banca Mondială.

China şi India sunt singurele ţări ale căror populaţii depăşesc un miliard de persoane. Cele două state, care sunt, ambele, membre ale G20, găzduiesc, împreună, aproape 40% din populaţia planetei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb