China şi UE au cele mai multe capacităţi instalate de energie solară

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 10 mai 2024

China şi UE au cele mai multe capacităţi instalate de energie solară

English Version

Energia solară a reprezentat, în anul 2023, trei sferturi din capacităţile adăugate unităţilor de producere a energiei regenerabile la nivel mondial, potrivit visualcapitalist.com, care menţionează că cea mai mare parte a acestei extinderi a avut loc în Asia, UE şi SUA, continuând tendinţa observată în ultimul deceniu.

Începând cu 2022, capacitatea totală instalată a Chinei este de 393 GW, aproape dublă faţă de cea de 205 GW a UE, şi depăşeşte de peste trei ori totalul din SUA, de 113 GW, potrivit datelor think tank-ului belgian Bruegel.

Din 2017, China a avut o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de aproximativ 25% a capacităţii fotovoltaice instalate, în timp ce SUA au înregistrat un CAGR de 21%, iar UE de 16%. În plus, China domină producţia de componente pentru energie solară, controlând în prezent aproximativ 80% din lanţul mondial de aprovizionare cu panouri solare, notează sursa citată.

În 2022, industria solară din China a angajat 2,76 milioane de persoane, rolurile de producţie reprezentând aproximativ 1,8 milioane, restul de 918.000 de locuri de muncă fiind în construcţii, instalare şi operaţiuni, respectiv întreţinere.

Industria UE a angajat 648.000 de persoane, în timp ce SUA au ajuns la 264.000 de locuri de muncă în domeniu.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), China reprezintă aproape 60% din noua capacitate de energie regenerabilă care, potrivit estimărilor, va deveni operaţională la nivel global până în 2028. În ciuda eliminării treptate a subvenţiilor naţionale în 2020 şi 2021, implementarea energiei solare fotovoltaice în China accelerează. Aşteptările arată ca ţara asiatică îşi va atinge obiectivul naţional pentru 2030 privind instalaţiile eoliene şi solare fotovoltaice în 2024, cu şase ani înainte de termen.

Industria europeană producătoare de fotovoltaice, sprijinită de Bruxelles

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene a energiei solare cu statele membre ale UE şi cu reprezentanţi ai industriei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

La data de 15 aprilie, cu ocazia primei zile a reuniunii informale a Consiliului Energie, comisarul pentru Energie Kadri Simson, miniştrii din 23 de ţări ale UE şi mai mulţi reprezentanţi ai sectorului au semnat noua Cartă.

Kadri Simson a declarat la ceremonia de semnare: "Sectorul de producţie a fotovoltaicelor pentru energie solară este esenţial pentru realizarea obiectivelor noastre în domeniul energiei, al climei şi al competitivităţii. Trebuie să ne asigurăm că industria energiei solare rămâne solidă, pentru a contribui la mixul energetic viitor al Europei, axat pe sursele de energie regenerabile. Carta europeană a energiei solare reuneşte Comisia, autorităţile naţionale şi industria de profil, promovând cooperarea şi oferind sprijin pentru producţia de panouri solare fabricate în Europa".

Carta stabileşte o serie de angajamente voluntare de sprijinire a sectorului de producţie a fotovoltaicelor din UE. Documentul marchează ultimul pas în cadrul măsurilor Comisiei de sprijinire a producţiei de panouri solare din Europa, urmând unei propuneri de regulament privind industria "zero net", care este acum convenită provizoriu de colegiuitori, şi înfiinţării Alianţei europene a industriei fotovoltaice solare.

Carta va asigura faptul că tranziţia verde şi obiectivele industriale ale Europei merg mână în mână, prin accelerarea utilizării surselor de energie regenerabile, sporind în acelaşi timp competitivitatea sectorului şi crearea de locuri de muncă "verzi".

Producţia de energie eoliană din Europa a depăşit centralele pe gaz

Producţia de energie eoliană din Europa a depăşit pentru prima dată centralele pe gaz, anul trecut, pe fondul scăderii generării de electricitate din combustibili fosili, ceea ce a dus la reducerea emisiilor de carbon ale regiunii, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, citate de Reuters.

Europa majorează generarea de energie regenerabilă ca parte a eforturilor de a renunţa la combustibilii din Rusia şi de a-şi îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Producţia de energie electrică din combustibili fosili în Europa a înregistrat un declin record, de 19%, în 2023, comparativ cu 2022, producţia centralelor electrice cu funcţionare pe gaz a scăzut cu 15%, iar cea de electricitate din cărbune s-a redus cu 26%, se arată în raportul Ember, publicat în luna februarie. În acelaşi timp, producţia de energie eoliană a crescut anul trecut cu 13%, fiind responsabilă pentru 18% din mixul energetic din Europa.

"Europa se îndreaptă spre renunţarea la folosirea cărbunelui, au fost patru ani la rând în care a scăzut producţia centralelor electrice cu funcţionare pe gaz şi ne aşteptăm ca tendinţa să continue", a afirmat într-un interviu Dave Jones, director în cadrul Ember, conform Agerpres.

Scăderea generării de electricitate din combustibili fosili şi majorarea producţiei de energie regenerabilă şi nucleară au dus la un declin cu 19% al emisiilor de carbon din sectorul energiei. Datele Ember arată că centralele electrice cu funcţionare pe gaz au furnizat anul trecut aproape 17% din electricitatea utilizată în Europa, iar cărbunele uşor peste 12%.

De asemenea, energia nucleară a fost în 2023 cea mai importanta sursă de electricitate, fiind responsabilă pentru aproape 23% din electricitatea utilizată în Europa, iar energia solară pentru 9%. Per total, energia regenerabilă combinată a fost, în 2023, responsabilă pentru 44% din electricitatea utilizată în Europa, un nivel record.

Cererea de electricitate a scăzut anul trecut cu 3,4%, în urma reducerii consumului în sectorul industrial şi a vremii blânde, dar Dave Jones susţine că în acest an va creşte cererea de electricitate, pe fondul sporirii utilizării dispozitivelor de încălzire şi a maşinilor alimentate cu electricitate.

"Energia regenerabilă trebuie să ţină ritmul cu majorarea cererii, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice", a conchis Jones.

Energiile regenerabile au generat un record de 30% din energia electrică globală în 2023, determinată de creşterea energiei solare şi eoliene, în special în China, potrivit Global Electricity Review 2024, publicat recent de think tank-ul Ember. Raportul sugerează că 2023 marchează un punct de cotitură semnificativ în sectorul energetic, deoarece este probabil anul în care au fost atinse vârfurile de emisii, semnalând începutul unui declin al generării de combustibili fosili la scară globală, notează chinadaily.com.cn.

Potrivit raportului, energia solară a devenit principalul furnizor de energie electrică, adăugând de două ori mai multă producţie de energie electrică nouă decât cărbunele în 2023. Creşterea proiectată a energiei electrice curate oferă încredere că o nouă eră de scădere a emisiilor de energie este la orizont, cu o scădere anticipată de 2% a generării globale de combustibili fosili în 2024.

"Viitorul surselor regenerabile a sosit", a spus Dave Jones, directorul Programului Global Insights al Ember, menţionând că energia solară, în special, a accelerat într-un ritm mai rapid decât se anticipa anterior.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. analiza incorecta!

    se imparte la total populatie… sau total consumatori casnici … sau total consumatori industriali… si deci tot america sta bine. …. cu toate naratiunile negative! 

    s c c r e t 

    1. 113 GW : usa 333 mil pop = 0,339

      207 GW : europa 741 mil pop = 0,279 

      207 GW : europa eu27 448 mil pop = 0,462 

      393 GW : China 1425 mil pop = 0,275 

      1top clasament: loc 1 usa, loc 2 europa, loc 3 china; 

      2 top clasament: loc 1 eu27; loc 2 usa; loc 3 china. 

      e o carte buna pentru cei pasionat de “date”, grafice, statistice… se nueste exact asa : “Cum sa minti cu statisticile” googel it in eng… 

      s c c r e t

      mie mi se pare europa eu ar fi pe primul loc in clasamentul dvs !

      da… doar ca mai are de lipit state… din acest motiv am pus si europa toata… chiar daca e putin incorect.. e pt vizualizare …

      cu cat mai lipeste ue state si nu livreaza capacitati .. usa joaca loc 1 si 2… la distanta mare de china.. 

      s c c r e t 

      a tine cont ca nu am impartit si la capacitatile industriale… unde china cade adanc in teasca.. si bataia se da tot intre eu27 si usa…

      s c c r e t 

      ai uitat axa timpului

      o adaugi tu…:D

      ca pe axa timpului daca populatia chinei se injumatateste si tot isi cresc capacitatile … atunci clasamentul poate sta altfel… poti sa faci socoteala cu piramida populatiei din fata… 

      s c c r e t 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb