China a anunţat că Statele Unite trebuie să corecteze "acţiunile greşite" pentru a continua discuţiile comerciale, după includerea Huawei pe lista neagră, o lovitură care s-a propagat în lanţurile de aprovizionare a provocat scăderea acţiunilor companiilor din sectorul tehnologiei, transmite Reuters, citat de News.ro.
Grupul japonez Panasonic s-a alăturat unei liste în creştere a companii globale care întrerup relaţiile de afaceri cu Huawei, cel mai mare producător de echipamente de reţele şi al doilea mare producător de smartphone-uri, anunţând că a oprit licrările unor componente.
ARM a anunţat cu o zi în urmă că a întrerupt relaţiile cu Huawei pentru a respecta blocada Statelor Unite, fiind posibil să afecteze capacitatea Huawei de a produce cipuri noi pentru smartphone-uri. Huawei foloseşte cipuri Huawei pentru a proiecta procesoare destinate smartphone-uri.
"Dacă Statele Unite doresc să continue discuţiile comerciale, trebuie să dovedească sinceritate şi să îşi corecteze acţiunile greşite.Negocierile pot continua pe bază de egalitate şi de respect reciproc", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, Gao Feng, la un briefing de presă săptămânal.
Gao Feng a adăugat că China va monitoriza evoluţiile relevante şi va pregăti răspunsurile necesare, conform News.ro.
Statele Unite au acuzat Huawei că lucrează pentru guvernul chinez şi se angajează în activităţi contrare securităţii naţionale, acuzaţii respinse de compania chineză.
Administraţia Trump şi-a atenuat uşor poziţia, în această săptămână, permiţând Huawei să cumpere produse americane până pe 19 august, pentru a reduce impactul pentru clienţi.
Cu toate acestea, secretarul de Stat Mike Pompeo a menţinut presiunile mpotriva Huawei, într-un interviu acordat joi postului CNBC, afirmând că fondatorul şi directorul general al grupului minte în privinţa legăturilor companiei cu guvernul de la Beijing.
Pompeo a spus că se aşteaptă ca şi alte companii americane să întrerupă legăturile cu Huawei, pe măsură ce riscurile de a face afaceri cu aceasta devin clare.
Toshiba a anunţat că a reluat unele livrări către Huawei, după suspendarea temporară a acestora pentru a vedea dacă includ componente fabricate în Statele Unite.
"Asistăm la o posibilă reconfigurare a comerţului mondial, faţă de forma avută după al doilea Război Mondial...investitorii ar trebui să se gândească la cât de sensibile sunt portofoliile lor la lanţurile de aprovizionare expuse la şocuri", a spus directorul pentru strategie referitoare la acţiuni al Saxo Bank, Peter Garnry.
Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a declarat joi revistei financiare chineze Caixin că nu vede ca decizia ARM de a suspenda afacerile cu Huawei să aibă un impact asupra companiei, mai informează News.ro.
Ren Zhengfei a spus că Huawei avea un acord pe termen lung cu ARM şi a apreciat că firma britanică a luat decizie din cauza companiei mamă, grupul japonez SoftBank, care aşteaptă ca SUA să aprobe fuziune companiei Sprint, pe care o deţine, cu T-Mobile US.
Experţi ai industriei au respins afirmaţiile Huawei că poate asigura o aprovizionare continuă fără sprijinul SUA, pentru că tehnologia pe care o cumpără de la companii americane "va fi greu de înlocuit".
În privinţa relaţiilor dintre China şi SUA, nu a mai fost programate noi convorbiri, după ultima rundă, încheiată pe 10 mai, când preşedintele american Donald Trump a majorat semnificativ tarifele pentru importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari şi a anunţat că pregăteşte majorarea tarifelor pentru restul importurilor de produse chinezeşti.
China a reacţionat cu tarife proprii pentru importurile din SUA, dar măsura Washingtonului împotriva Huawei a adus războiul comercial într-o nouă fază, conform News.ro.