Christine Lagarde afirmă că BCE ar putea majora dobânzile luna viitoare

T.B.
Internaţional / 15 iunie 2023

Christine Lagarde afirmă că BCE ar putea majora dobânzile luna viitoare

Banca Centrală Europeană ar putea majora din nou dobânzile la reuniunea de politică monetară din iulie, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmit DPA şi Reuters, conform agerpres.ro.

Dacă nu va exista o schimbare profundă a economiei, "este posibil să continuăm majorarea dobânzilor luna viitoare. Nu ne gândim să facem pauză", a anunţat Lagarde la scurt timp după ce Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.

"Inflaţia scade progresiv, dar este proiectată să rămână la un nivel prea ridicat prea mult timp", a informat BCE într-un comunicat, după reuniunea de politică monetară.

Lagarde a declarat că sugestia ei privind noi majorări de dobânzi în viitor "nu reprezintă probabil o surpriză" şi BCE "este decisă să-şi îndeplinească obiectivul" de a reduce inflaţia la 2% "în timp util".

Datele preliminare ale Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.

Următoarea reuniune de politică monetară a BCE va avea loc în 27 iulie.

"Până acum, BCE a găsit un compromis bun între lupta determinată contra inflaţiei şi efecte modeste ale măsurilor asupra economiei. Dar nu suntem încă la finalul acestui drum: mersul pe sârmă continuă", a apreciat Ulrich Kater, economist şef la Dekabank.

La rândul său, directorul general al Asociaţiei federale a băncilor publice din Germania (VÖB), Iris Bethge-Krauß, a afirmat: "BCE se îndreaptă în direcţia potrivită, dar nu a ajuns încă acolo", potrivit agerpres.ro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai dobanda e abia jumate din inflatie. Despre ce vorbim?

    La americani au facut pauza dar macar acolo e dobanda peste inflatie putin. si egala cu core inflation, inflatia fara mancare si fara energie.  

    Dobanda, dupa parerea mea e mai mult un mijloc de a incetini cresterea masei monetare prin scaderea acordarii de credite de catre banci(pt ca bancile creeaza bani cand dau un credit).  

    Cresterea masei monetare minus cresterea PIB reala=inflatie(ceea ce s-a vazut acum cand cresterea masei monetare a fost 40-50% in 2 ani, iar cresterea PIB a fost 0(-6%2020, +6% 2021). Si au rezultat cresteri cu 40-50% a preturilor, a bursei, sau a imobiliarelor. 

    Un lucru interesant care confirma teoria: in 2020-2021 in EU masa monetara a crescut cu 25%, bani printati de ECB(ma gandesc). A razultat o inflatie de 8-9% pe an. In RO unde masa monetara a crescut cu 40-50%, inflatia a fost 16% pe an , exact proportionala cu cresterea masei monetaere

    Acum, FED-ul scoate masa monetara din sistem, dar foooarte incet fata de cum a bagat-o. ECB la fel. Normal DACA se continua pe acest drum(care n-a mai fost incercat nciciodata in istorie, masa monetara nu a scazut niciodata an/an), deci DACA se continua, inflatia ar trebui sa dispara, la fel si preturile la imobiliare si la stock market ar trebui sa scada. De ce logic. Dc sunt bani in conturi poate cumperi , dar dc n-ai banii si nu poti sa faci nici credit SIGUR nu cumperi. 

    1. Sunt păreri în piață ca prețul activelor va scădea odată cu începutul scăderii dobânzilor. De ce asa? Pentru ca inversarea trendului dobanzilor va însemna înrăutățirea situației economice. Părerea mea este ca asta se va intimpla începând cu 2025 sau poate sfârșitul 2024 trim III.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb