Activitatea economică din zona euro a încetinit în acest an comparativ cu 2022, dar va fi cu mult peste ceea ce se preconiza iniţial, în pofida inflaţiei şi crizei energiei, spune preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, transmite AFP.
"Datele au devenit mult mai bune în ultimele săptămâni, ceea ce ne face să credem că anul în curs nu va fi unul strălucitor, dar mult mai bun faţă de ceea ce ne temeam", a declarat Christine Lagarde la Forumul Economic Mondial de la Davos, adăugând: "În special piaţa muncii din Europa nu a fost niciodată atât de dinamică, cu un număr al şomerilor la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani".
Christine Lagarde a făcut referire în principal la Germania, prima economie a Europei, care ar urma să evite recesiunea în 2023, în pofida unei situaţii în continuare tensionate din cauza crizei energiei, potrivit unor declaraţii făcute zilele trecute de cancelarul Olaf Scholz, notează Agerpres.
Lovită de inflaţie, care a majorat costurile de producţie în industrie, motorul economiei sale, Germania pare să reziste mai bine decât se anticipa, graţie unui consum robust şi ajutoarelor publice consistente.
La rândul său, Comisia Europeană prognozează o contracţie a Produsului Intern Brut, atât pentru zona euro, cât şi pentru ansamblul UE, în ultimul trimestru din 2022 şi primele trei luni din 2023, urmată de o revenire pentru restul anului.
Cu toate acestea, Christine Lagarde a atras atenţia asupra faptului că inflaţia rămâne mult prea ridicată, chiar dacă ritmul de creştere a preţurilor a mai încetinit după ce a atins un vârf de peste 10% în luna octombrie a anului trecut. "După toate măsurătorile, inflaţia rămâne mult prea ridicată. Vom menţine cursul până când vom aduce inflaţia la 2% la momentul oportun", a spus Lagarde.
Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 250 de puncte de bază la ultimele sale patru reuniuni de politică monetară, o scumpire fără precedent a costului creditului într-o perioadă atât de scurtă, şi intenţionează să menţină aceeaşi direcţie în lunile următoare, ca să provoace o scădere durabilă a inflaţiei.
Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în luna decembrie până la 9,2%, graţie în mare parte unor costuri mai mici ale energiei. Cu toate acestea, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor alimentelor şi energiei, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2023, 11:40)
Intrebare de baraj:
Ce se intampla cu LEi euro cand dobanda bnr lei cade in fata dobanzii euro?
Cum intervine gov sa linisteasca piata in situatia asta?!
s c cret
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2023, 14:03)
Lagarde nu sperie pe nimeni, dar deficitul comercial imens + refinanțarea datoriei cu 8% în dolari = Rom. Default
2. Lagarde nu e pusa acolo
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2023, 16:49)
Lagarde nu e pusa acolo ca sa traga semnale de alarma ci ca sa puna mana pe sapa.
Idem Isarescu