CHRISTOPHER DEMBIK, SAXO BANK: "Imaginea pozitivă a economiei nu exclude o recesiune"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2018

"Sectorul locuinţelor şi cel al automobilelor, dau semne serioase de slăbiciune", atrage atenţia Dembik

Imaginea mai degrabă pozitivă pe care o are economia Statelor Unite ale Americii în ochii populaţiei nu înseamnă că riscul unei recesiuni nu este ridicat, în următorii doi ani, susţine Christopher Dembik, director analiză macro în cadrul Saxo Bank.

Potrivit analistului, alegătorii din SUA simt că economia ţării este puternică şi cred că acest lucru este meritul preşedintelui Donald Trump, ceea ce explică sus-ţinerea importantă de care se bucură Partidul Republican la alegerile intermediare din luna noiembrie a acestui an.

Dembik notează: "Rata de încredere a consumatorului este aproape de maxim, creşterile salariale au revenit la nivelurile de dinaintea crizei, iar rata şomajului este sub nivelul din 2007".

Conform oficialului Saxo Bank, de la începutul anilor "50, şapte dintre ultimele zece cicluri economice prin care au trecut Statele Unite au sfârşit printr-o scădere abruptă, derulată în doar câteva trimestre.

"Foarte rar se întâmplă ca economia americană să aibă parte de o aterizare uşoară, ceea ce ar uşura prognozarea riscului de recesiune. Ştim cu toţii că recesiunea va avea loc, dar nu ştim când. Atunci când o vom vedea, va fi prea târziu", spune Dembik.

Potrivit acestuia, deocamdată, performanţa crescută a economiei din Statele Unite a fost dată, în principal, de efectul puternic al reformei fiscale a administraţiei Trump, care continuă să aibă un impact pozitiv asupra IMM-urilor, precum şi de creşterea importurilor înaintea tarifelor ce vor fi implementate începând cu ianuarie 2019.

Analistul Saxo a adăugat: "Excluzând sectorul locuinţelor şi cel al automobilelor, cred că preşedintele Trump are dreptate întru totul - economia Statelor Unite e în formă perfectă. Problema este că aceste două sectoare economice cheie pentru creştere dau semne serioase de scădere. Vânzările auto sunt în declin în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce va afecta serios perspectiva de lichidare a modelelor din 2018 şi de a aduce în piaţă modelele din 2019.

Potrivit lui Christopher Dembik, cel mai îngrijorător semnal este dat de situaţia din piaţa imobiliară.

"Vânzările locuinţelor existente trec prin a şasea lună consecutivă de declin. În ultimii 20 de ani, acest lucru a avut loc doar de trei ori: în 1999 (înaintea spargerii bulei Dotcom), în 2007 (în timpul crizei imobiliare) şi în 2013. Acest declin constant este mai degrabă surprinzător, având în vedere că are loc în condiţiile în care încrederea consumatorilor este la cel mai înalt nivel. În plus, investiţiile în proiectele rezidenţiale au scăzut cu 4%, marcând al treilea declin trimestrial consecutiv de la finalului anului 2008/începutul lui 2009", notează Dembik, adăugând: "Acest lucru este de mare însemnătate, căci «investiţiile rezidenţiale contribuie sistematic şi substanţial la slăbiciunea economică ce se manifestă înaintea recesiunilor», conform Rezervei Federale din Kansas City".

Conform analistului Saxo Bank, până acum, piaţa a dat puţină atenţie accelerării declinului din sectorul locuinţelor şi cel auto, deoarece investitorii au fost prea preocupaţi să analizeze îndeaproape ultimele evenimente geopolitice derulate de ambele părţi ale Atlanticului. "Acesta este, totuşi, un element major ce constituie un semnal că SUA se află la finalul ciclului economic şi că ar trebui să ne aşteptăm la o creştere mai mică în 2019", susţine Dembik.

"Deficitul bugetar în creştere într-o perioadă de expansiune economică limitează capacitatea de a interveni la următoarea criză - ceea ce este o chestiune de ani", atrage atenţia Christopher Dembik

Potrivit analistului Saxo, pe termen scurt, preşedintele Trump încă mai poa-te extinde ciclul cu unul sau două trimestre, mai ales prin scăderea impozitelor pentru clasa de mijloc.

Christopher Dembik explică: "O asemenea măsură ar putea fi anunţată cu câteva zile înainte de alegeri, fapt ce este de natură să susţină consumul şi creşterea, în acelaşi fel în care au făcut-o creditele fiscale implementate de preşedinţii Bush şi Obama (cu diferenţa că acestea au fost implementate într-o perioadă de scădere vertiginoasă) şi i-ar putea mobiliza pe suporterii lui Trump să voteze".

Totuşi, analistul subliniază că, în calitate de om de afaceri cu experienţă, preşedintele Trump ştie cu siguranţă că în afaceri, la fel ca în politică, câştigurile pe termen scurt sunt deseori cauza problemelor pe termen lung.

Dembik notează: "Deficitul bugetar în creştere al lui Trump într-o perioadă de expansiune economică limitează în mod sever capacitatea guvernului de a interveni atunci când va avea loc următoarea criză - ceea ce este o chestiune de maximum câţiva ani. Deficitul curent pentru douăsprezece luni al Statelor Unite se apropie de un trilion de dolari, nivel care nu a fost niciodată înregistrat într-o perioadă de creştere puternică. Conform previziunilor Biroului pentru Buget al Congresului, deficitul federal al SUA ar putea reveni la vârful din timpul crizei financiare în zece ani, dacă nu are loc o recesiune înainte".

Analistul susţine că un risc cheie tot mai evident stă în faptul că Statele Unite nu vor putea implementa o politică fiscală anticiclică atunci când o asemenea măsură va fi cel mai necesară.

"Capacitatea SUA de a se redresa rapid dintr-o criză se bazează atât pe stimulente monetare, cât şi fiscale. Politica monetară flexibilă a Rezervei Federale a fost decisivă pentru redresarea din 2010, dar mixul de politici a fost cel ce a determinat gospodăriile să fie mai optimiste şi să cheltuiască din nou", spune Dembik.

Potrivit acestuia, americanii greşesc dacă cred că străinii vor continua la nesfârşit să le finanţeze modul scump de viaţă.

Analistul Saxo susţine: "Deşi va dura decenii şi se va lovi de multe provocări, procesul de dedolarizare este de neoprit. Achiziţiile de titluri de tezaur ale Statelor Unite de către străini au scăzut la jumătate anul acesta, iar cota dolarului în rezervele valutare la nivel global a coborât la 62,5%, un minim al ultmilor cinci ani".

Dembik susţine că, pe termen lung, dolarul american îşi va menţine statutul de valută de rezervă, dar va fi nevoit să concureze cu yuanul din China, iar investitorii străini vor fi, cu siguranţă, mai vigilenţi înainte de a finanţa deficitul abisal al Statelor Unite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb