CHRISTOPHER DEMBIK, SAXO BANK: "Numai China poate salva creşterea globală"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iulie 2018

CHRISTOPHER DEMBIK, SAXO BANK

CHRISTOPHER DEMBIK, SAXO BANK

"Statele Unite - posibil să intre în recesiune, în maximum 24 de luni", apreciază analistul Saxo Bank

Beijingul va face tot posibilul să evite un război comercial de proporţii, împreună cu volatilitatea ce decurge din aces­ta, în condiţiile în care stabilitatea monetară şi financiară sunt cruciale pentru viitorul economic al Chinei, salvând, astfel, creşterea economică la nivel global, apreciază Chris­topher Dembik, director analiză macro la Saxo Bank, într-un raport.

Conform analis­tului, este posibil ca Statele Unite ale Americii (SUA) să intre în recesiune în cel mult 24 de luni, dacă tensiunile comerciale se transformă într-un adevărat război.

"Situaţia economică globală s-a desincronizat, în locul său apărând un curent având SUA şi dolarul american în centru. În acelaşi timp, situaţia economică europeană s-a deteriorat şi, cu toate că aceste evoluţii par destul de sumbre, China are câţiva aşi în mânecă pe care, dacă-i foloseşte, s-ar putea să nu se atingă noi minime", menţionează Dembik.

Analistul Saxo subliniază că, în urmă cu un an, avertiza asupra riscului de încetinire economică şi desincronizare a creşterii globale. "De atunci, indicele global PMI (n.r. indicator ce măsoară sănătatea economică pentru producţie şi servicii) a scăzut şi mai mult, stresul asupra lichidităţilor se poate simţi în pieţele dominate de dolarul american, riscul geopolitic creşte, iar dolarul mai puternic provoa­că probleme pieţelor emergente.

În numai câteva trimestre, trendul de dependenţă faţă de SUA şi dolarul american a înlocuit paradigma unei economii globale sincronizate", arată Dembik.

Zona euro, cea mai mare dezamăgire în 2018

În timp ce opinia generală tinde să fie optimistă privind anul 2018 per ansamblu, situaţia economică s-a deteriorat foarte rapid, notează analistul de la Saxo Bank.

Christopher Dembik explică: "Indicele Citi Economic Surprise (n.r. ce arată cum evoluează datele economice în raport cu previziunile consensuale ale economiştilor pieţei) pentru zona euro a coborât în teritoriul negativ de la începutul acestui an, atingând cel mai scăzut nivel din 2016 încoace. Indicele arată o performanţă slabă a G10 (Grupul celor mai industrializate state)".

Conform analistului de la Saxo, scăderea masei monetare a populaţiei, odată cu contracţia impulsului de creditare (-0,3% din PIB în primul trimes­tru din 2018), confirmă faptul că imaginea "roz" a unei "zone euro având creştere puternică" e ceva de domeniul trecutului şi că a început un nou ciclu, de creditare, mai restrictivă.

"Până acum, impactul negativ al înăspririi politicii monetare a fost limitat, pentru că cererea agregată e stimulată, în special, prin exporturi, iar o bună parte din NFC-uri (n.r. Near-field communication) au la dispoziţie cash, deci nu au nevoie de împrumuturi la bănci. Dar e doar o noţiune de timp până când vor avea...", menţionează Dembik.

NFC reprezintă o tehnologie wireless care le permite utilizatorilor să facă plăţi prin plasarea unui dispozitiv compatibil (smartphone sau card) la distanţe de numai câţiva centimetri de alte dispozitive compatibile (terminal, tabletă, smartphone).

Războiul comercial şi deteriorarea condiţiilor financiare: un cocktail exploziv

În opinia analistului de la Saxo, până în prezent, consecinţele negative ale războiului comercial au avut doar un impact limitat asupra creşterii economice.

"Am observat că au crescut preţurile la importurile SUA, cum ar fi maşinile de spălat - cu preţuri majorate cu 20% în ultimele două trei - luni, dar efectul general este minimal. Majoritatea estimărilor arată că măsurile «războiului» ar avea, cel mult, un cost de 0,1% din PIB-ul Chinei sau al SUA, ceea ce nu reprezintă mare lucru", arată Dembik.

Potrivit oficialului de la Saxo Bank, privind alte exemple din istorie, cum ar fi cotele pe maşini japoneze impuse de administraţia Reagan în 1981, arată că impactul poate fi foarte mic, dacă se evită un război comercial total.

Christopher Dembik adaugă: "Tot istoria ne învaţă, totuşi, că restricţiile comerciale afectează chiar statele care le impun. Tarifele pe maşini japoneze impuse de SUA au «costat» 60.000 de locuri de muncă în America în anii '80. Cea mai importantă perspectivă dintre toate este că preşedintele Trump pare obsedat de dezechilibrele comerciale. Şi, la fel ca în orice telenovelă, totul se poate face praf în orice moment".

BCE: Dacă SUA impun taxe de 10% pe toate importurile, iar partenerii comerciali răspund cu aceeaşi măsură, America intră în recesiune

Experţii Băncii Centrale Europene au calculat că, dacă SUA impun tarife vamale de 10% pe toate importurile, iar partenerii comerciali răspund cu aceeaşi măsură, America intră în recesiune în maximum 24 de luni, iar trendul global de creştere va fi de maximum 3%.

Această situaţie este cât se poate de gravă, notează analistul Saxo Bank, adăugând: "Luând în calcul şi faptul că vedem cum se deteriorează condiţiile financiare, lucrurile pot deveni periculoase, dacă războiul se intensifică. În piaţă se tot vorbeşte despre cum «zgomotul politic» nu a reuşit să creas­că impulsul de creditare, să scadă cos­tul capitalului şi al volumului de lichidităţi. Din punctul nostru de vedere, e puţin probabil ca noul curent protecţionist să creeze, de unul singur, o nouă criză. Dar ar putea să fie «picătura chinezească»".

În continuare, oficialul Saxo Bank subliniază că, din punctul său de vedere, nu totul este atât de sumbru cum pare.

Christopher Dembik explică: "Până acum, China a răspuns Statelor Unite cu aceeaşi monedă, fără a căuta o escaladare. Dacă Beijingul şi-ar fi dorit un război comercial adevărat, cel mai simplu ar fi fost să trimită inspectorii sanitari la companiile chineze care produc pentru SUA şi să le închidă pentru câteva luni. Impactul ar fi fost cu siguranţă mai mare decât creşterea tarifelor decisă de Beijing.

Abţinându-se, China pare să joace cartea răbdării şi să sprijine economia globală. Privind la datele macro mai slabe şi la tensiunile comerciale cres­cute, China a decis să relaxeze politica monetară, pentru a treia oară în anul acesta anul acesta. Ţara face ce a făcut mereu când a încetinit economia - intervine pentru a întări creşterea şi a împinge impulsul de creditare în zona cu plus. Acesta din urmă este încă în contracţie, în jur de minus 1,9% din PIB, dar poate ajunge peste zero mai devreme decât ne aşteptăm, dacă autorităţile chineze decid că e timpul să sus­ţină economia mai mult, împotriva războiului economic".

În opinia analistului Saxo Bank, China are mai multe opţiuni pentru a contracara impactul tensiunilor comerciale.

Dembik menţionează: "Poate relaxa politica monetară sau impulsiona stimulentele fiscale. Creşterea impulsului de creditare ar trebui să contrabalanseze o parte din efectele tarifelor SUA pe importurile din China şi ar putea furniza sprijin şi pentru anumite sectoare în declin, cum ar fi piaţa imobiliară. Este complicat, în acest moment, să anticipăm cum vor evolua politicile comerciale ale SUA, dar e aproape sigur că Beijingul va încerca să evite un război total şi volatilitatea ce ar veni cu acesta, pentru că stabilitatea financiară şi monetară sunt cruciale pentru dezvoltarea economică viitoare a Chinei".

Din punctul de vedere al analistului de la Saxo Bank, evoluţia politicii comerciale a SUA, care acum ţinteşte importurile de maşini germane, este foarte imprevizibilă, dar e aproape sigur că Beijingul va face tot posibilul pentru a evita un război comercial de proporţii, odată cu volatilitatea ce ar decurge din el, pentru că stabilitatea monetară şi financiară sunt cruciale pentru viitorul economic al Chinei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. yo, estimezi la 24 luni..... hahahahaahah

    China salveaza economia globala iar Valcoveanu pe cea romaneasca: 

    Darius Vâlcov susține că va urma o ”dezvoltare extrem de accelerată”: Pensiile se vor dubla, se vor construi 3 autostrăzi, gazele se vor ieftini cu 20%, vom avea canal Dunăre-București și o stațiune de schi în Făgăraș....; as, vor fi "rauri de lapte si munti de mamaliga". 

     

    ce vrajeala de cct china daca face o afacerev o face sa cistige cit mai mult iar noi romanii asteptam sa vina chinezii sa ne salveze sau daca nu vine darius vilcov vinde niste tablouri de sub pat corupte blatuieste la judecatoriie ii da cu suspendare si in acest timp el ne lucreaza la inginerii financiare ba bulangiilor sinteti sugaci sau nu,mnbvdsasdfghjkl;'

    NFC nu este Near Field Communication ci Non Financial Corporations

    Valcov va salva economia mondiala cu geniul sau economic, va tripla economiile iar economistii de la Cambridge vor intra in pamant de rusine. Cum a stat valcov ascuns pana acum, s-a dat la fund cum se zice. Dati fondurile lu valcov pentru fericire maxima ! Saracu , n-are cuie la cate tablouri a furat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb