Cine nu va face faţă presiunilor inflaţioniste va pieri

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 septembrie 2021

Ben Madadi

De anul trecut am început să tot auzim despre aşa zisele lipsuri, rarităţi şi probleme de aprovizionare, transporturi şi aşa mai departe. În presa internaţională s-au tot înmulţit frazele care conţin cuvinte precum, "shortages" sau "bottlenecks". Am citit despre "housing shortage, lumber shortage, shipping shortage, iron ore shortage, used car shortage", iar în ultima vreme, cel mai des, se vorbeşte despre "chip shortage".

Tot felul de bunuri care de zeci de ani erau mai degrabă în exces, dintr-o dată s-au rarefiat. În loc să se rezolve problema rarităţilor, de un an şi mai bine rarităţile par să se multiplice. Când auzim cuvântul "shortage", în mod normal ne gândim la o stare temporară. Dar fenomene care ar fi trebuit să fie temporare, par mai degrabă să se răspândească precum coronavirusul. Şi precum pandemia, nu prea putem să înţelegem nici sursa şi nici felul cum ar putea să evolueze problema.

Dar eu cred că sursa problemei nu trebuie căutată în rarefierea bruscă şi surprinzătoare a unor bunuri şi mijloace, ci mai degrabă în inabilitatea economiilor să absoarbă sutele de miliarde de dolari, euro etc... care se tot tipăresc lună de lună. De fapt, dacă producătorii, procesatorii şi transportatorii ar îndrăzni să ridice preţurile, n-ar mai exista niciun "shortage" şi cererea mare s-ar micşora şi s-ar întâlni cu oferta, care tot rămâne în urmă. Doar că lumea (mai ales lumea dezvoltată) prea s-a obişnuit, de vreo 30 de ani, cu o oarecare stabilitate a preţurilor. Şi, din această cauză, ezită! Dar aceasta ezitare nu poate să ţină prea mult timp.

Ceea ce resimţim astăzi este abia începutul unei noi ere inflaţioniste în care economiile nu mai reuşesc să facă faţă tiparniţelor băncilor centrale. Este un fenomen care nu prea mai poate fi oprit, cu toate că mulţi încă visează soluţii care să ne întoarcă la ce a fost în trecut.

Oare n-ar fi mai bine ca băncile centrale să se potolească şi să nu mai tipărească, sau să tipărească mai puţin?

La prima vedere ar părea decizia raţională, dar orice tentativă de reducere semnificativă a ritmului în care se tipăresc banii ar însemna deopotrivă salarii şi pensii neplătite, investiţii publice oprite şi, nu în ultimul rând, dobânzi mai mari la foarte multe credite la care s-ar adăuga o creştere a riscului. Astfel de consecinţe ar fi semnificativ mai rele decât o inflaţie mai mare, iar guvernele şi băncile centrale sunt nevoite să aleagă răul mai mic. De fapt, singura soluţie este să ne obişnuim cu ideea că era inflaţiei mici a trecut şi că de acum încolo, cine nu va face faţă presiunilor inflaţioniste va pieri.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sa aruncam cu pietre in bancherii centrali. Sa ii haituim, huiduim, sa le fie frica sa iasa in public. Pe langa papamobil, sa aiba nevoie de banchermobil.

    1. Dl Madadi are dreptate, partial. Exista un exces de cerere in tarile in curs de dezvoltare. In tarile bogate insa avem o presiune demografica pe excesul de cerere, adica o populatie imbatranita tinde sa consume mai putin. O persoana de 70 ani, se bucura de rente, nu-si mai cumpara alta casa si nu-si schimba masina la fiecare 5 ani si smartphonul la fiecare 2 ani. Poate isi schimba televizorul, dar aici nu este nici o problema, avem deflatie de ani buni, daca astepti 6 luni iti cumperi televizorul dorit cu 30% mai ieftin.

      Cat despre bancile centrale, sunt de acord cu dl Madadi. BCE nu are de ales, merge pe o linie foarte subtire, avem acele state supraindatorate pe care daca nu le sustine cred ca intram direct in criza in zona euro.  

      Iar pe dl Powell de la Federal Reserve, sincer, mi-e tot mai greu sa-l inteleg, nu stiu ce s-a intamplat cu el pentru ca in 2018 avea o pozitie mult, mult mai rationala. Excesele si riscurile de pe bursa americana au ajuns la un nivel extraordinar, iar efectele achizitiile de bonduri ale Fed au un efect tot mai marginal in economie. Este incredibil ce se intampla pe burse.

      Si chiar nu mai avem nevoie de excesele Fed acum cand economia SUA creste aproape din inertie (din revenire) si cand restrangerea cheltuielilor militare din Iraq si Afganistan va avea un efect pozitiv pe bugetul SUA si asupra dolarului.  

    Asa, sa dam cu pietre in ei, iar pe de alta parte sa ne bucuram tovarasi de preturile mari si bune la care ne vindem produsele/serviciile ca si patroni, sa ne bucuram tovarasi de banii cu dobanda de 3-4% pe care ii luam ptr achizitie imobile, sa ne bucuram tovarasi de salariile mari si frumoase din administratia publica, noi nu avem nicio vina, vrem mereu tot mai mult si intotdeauna foarte bine. Oda bucuriei !

    Singura soluție e sa vindem tot și să ne îndreptăm privirea spre Allah, refuzând in acelasi timp vaccinul.

    1. Corect! Allah înseamnă Dumnezeu în arabă, dar eu fiind "persan" corect ar fi să spui Khoda (???), dar tot Dumnezeu înseamnă. Deci ai dreptate, să te îndrepți spre Dumnezeu. Chiar îți recomand dacă asta îți e crezul.

      Să vindem tot, cred că în principiu ai dreptate și aici, că e o alegere personală până la urmă.

      Să refuzi vaccinarea, și aici ai dreptate. Având în vedere că ești un papagal (dacă faci parte dintr-o altă specie îmi cer scuze față de papagali), nu ți-aș recomanda să te vaccinezi, nici măcar cu Pfizer, pentru că nu s-au făcut teste la papagali și nu se știe ce reacții adverse poți avea. 

    Cuvantul inflatie este vechi de mii ani semn ca asemenea comportamente monetare au mai fost perpetuate in trecut!

    Asa cum si cuvantul "deflatie" 

    Anglia stie foarte bine sensul cuvantului "deflatie" ce a tinut aproape 100 de ani prin perioada 1500 si cv pana in 1600 si cv. (atentie deflatie in termeni reali) 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb