Ciolacu: "Guvernul va aproba concomitent ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare şi pe cea referitoare la măsurile fiscale"

T.B.
Politică / 8 august 2023

Ciolacu: "Guvernul va aproba concomitent ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare şi pe cea referitoare la măsurile fiscale"

Guvernul va aproba concomitent, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi pe cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a punctat că în lipsa adoptării unor astfel de măsuri, deficitul, anul acesta, ar urma să fie mai mare de 6,2%, cât a fost anul trecut, conform agerpres.ro.

"Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică. (...) Cert este, dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România. (...) România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură. Ce înseamnă acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024 la o instabilitate politică", a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la Aleph News.

Premierul a precizat că până la sfârşitul lunii august vor fi adoptate cele două ordonanţe de urgenţă.

"Astăzi am stat cu domnul ministru al Finanţelor, cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, am stat toţi trei şi am hotărât un lucru foarte clar: reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024, ceea ce ne asumăm noi ce facem. Va trebui dată cel târziu la sfârşitul acestei luni. Avem un calendar făcut, astăzi am avut ultima discuţie politică, urmează să le comunicăm şi noi în partide, cu toate că sunt lucruri care ţin de Executiv şi de Guvernul României, nu de partidele politice. Până la sfârşitul acestei luni, cele două ordonanţe principale vor fi date în acelaşi timp, concomitent. Vor fi date concomitent, în oglindă, să se vadă foarte clar că reducerile cu veniturile, nu poţi să faci echilibrare macroeconomică fără venituri şi fără... Se vor da concomitent, astfel încât lumea să poată compara, cât scădem din cheltuieli, atât venim şi cu venituri", a mai declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că în urma discuţiilor purtate luni, 99% din măsurile privind reforma administrativă sunt decise şi, de asemenea, o parte din măsurile fiscale.

"Astăzi, împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă, cu domnul Stănescu, cu domnul Bode, cu vicepremierul Marian Neacşu şi cu ministrul Finanţelor am hotărât şi am închis din acest pachet 99% din măsurile în ceea ce priveşte economiile şi reforma administrativă, dar şi măsurile în ceea ce priveşte anumite excepţii fiscale", a arătat Ciolacu.

Referitor la măsurile fiscale, el a punctat că nu vor fi majorări de taxe şi că majoritatea vizează eliminarea unor excepţii, cum ar fi neplata CASS în domenii precum construcţiile sau agricultura sau neplata impozitului pe profit în domeniul IT.

Premierul a mai precizat că Guvernul intenţionează să adopte şi o a treia ordonanţă de urgenţă care vizează combaterea evaziunii fiscale, după adoptarea celor două ordonanţe de urgenţă.

"Vor fi măsuri care... Am văzut că a apărut pe ştiri: statul român va lua 50% din sumele pe care nu le puteţi justifica. Nu am discutat cu domnul ministru, că nu mi-a prezentat, dar era o ştire cumva prezentată de rău. Dacă nu poţi să justifici de unde ai banii, în orice stat din lumea asta, nu ţi-i ia statul?", a spus Ciolacu.

Pe partea de combatere a evaziunii fiscale, el a subliniat şi importanţa finalizării procesului de digitalizare a ANAF.

În acelaşi context, prim-ministrul a menţionat că până la finele lunii august va trebui încheiată şi renegocierea PNRR cu reprezentanţii Comisiei Europene.

"Avem până pe 31 august termen să terminăm negocierile de modificare a PNRR, respectiv de reducere a unor granturi, de 2,1 miliarde de euro, deoarece am avut o creştere economică cu 0,3 peste 5%", a explicat Ciolacu.

El a anunţat că se va deplasa la Bruxelles în acest scop, menţionând şi alte teme care urmează să facă subiectul renegocierii, respectiv jalonul privind procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, capitolul REPower EU - prin care ar urma ca România să primească 1,7 miliarde de euro în plus pe zona de energie.

În acelaşi cadru, a mai spus Ciolacu, este posibil să fie renegociată şi ţinta de deficit de 4,4% asumată de România pentru acest an.

"Încălcarea deficitului este prevăzută în PNRR (...) În momentul acela, automat, Comisia declanşează suspendarea fondurilor europene. Suntem singurul stat din UE care avem acord în ceea ce priveşte deficitul (...), cu toate că nu suntem singurul stat care a depăşit deficitul. O să abordăm şi acest aspect. România nu-şi poate permite să-i fie suspendate fondurile europene, ar fi un dezastru pentru România, ar aduce o instabilitate politică din nou în România cu nişte costuri greu de imaginat într-un context regional foarte complicat", a mai declarat prim-ministrul.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. La venituri s-ar putea sa aveti surprize neplacute daca nu stabiliti cu atentie de unde luati banii. Daca taxati imobiliarele cu valoare mica, care oricum sunt in moarte clinica, veti lua mai mult (9% in loc de 5%) din zero, adica ZERO pentru ca se vor bloca complet, cu efecte pe tot lantul, de la producatori si furnizori de materiale pana la banci, care vor raporta reduceri de profituri sau chiar pierderi si per total veti incasa mai putin decat daca lasati 5%. Daca peste aceasta eventuala majorare de TVA se va suprapune reducerea sau eliminarea facilitatilor fiscale, adio venituri la buget din imobiliare pentru cel putin 1 an (varianta super optimista), inclusiv din companiile conexe pe orizontala (de la materiale de constructii pana la lacuri si vopsele).

    La fel daca taxati cetateanul cu venituri mici si medii, loviti in cei care asigura componenta sanatoasa a consumului ceea ce va determina reducerea acelui consum sanatos cu efecte asupra profiturilor multor companii din tara care contribuie corect la formarea bugetului (si nu se sustrag de la asta prin variate tertipuri). 

    In schimb, este de dorit sa fie taxat suplimentar cetateanul care asigura componenta nesanatoasa a consumului (opulenta si veniturile mari obtinute usor si pe cai dubioase, chiar ilegale) precum si toate firmele de partid (adica cele abonate la contracte cu statul si autoritatile locale si la fel de fel de scutiri si inlesniri) pentru ca sunt nocive, furnizeaza produse si servicii de proasta calitate la preturi exorbitante, contributia lor la buget este mica si concureaza neloial cu firmele care chiar contribuie la formarea bugetului si ofera lucrari de calitate mai buna. 

    Eliminarea sau macar reducerea facilitatilor fiscale in zone precum ITul este de dorit pentru ca, atat timp cat salariatul cu venituri nete de 2000-2500 lei (adica multi dintre romani) contribuie la construirea de scoli, gradinite, drumuri, spitale etc. in care si ITustul cu familia lui isi trimite copilul sau pe care circula cu masina etc., nu vad de ce nu ar contribui si ITustul cu venituri nete de 10000-15000 lei la aceste constructii de interes general pentru toti. In paralel, trebuie majorat numarul de locuri din facultati pentru medici si ITisti pentru a contracara deficitul existent. ITisitii sunt isteti si vor intelege pana la urma ca este o decizie justa si echitabila.

    In rest, mergeti pe urma banilor risipiti in ultimii ani si luati-i inapoi de acolo de unde i-ati trimis, nu de la cetateanul de rand. Paritatea la "strangerea curelei" intre bugetar si cetateanul de rand nu se justifica atat timp cat cetateanul de rand nu a beneficiat de risipa bugetara in aceeasi masura ca bugetarul. Pe scurt, este corect si echitabil sa luati de acolo de unde ati dat pana acum, nu de la toti, incepand cu clanurile politice si firmele de partid. In paralel mergeti si al interlopi pentru ca acolo veti gasi munti de bani. Lasati omul de rand in pace pentru ca aveti de unde reduce risipa si de unde sa recuperati bani! 

    1. A, nuuu. dc citesti ce au propus pana acum, la cei cu venituri mici vor fi taxe mai mari ca-n america sau Germania.

      Specific Romaniei, cand ploua statul vine si iti confisca umbrela.

      Pai tocmai aici e Noaptea Mintii - s-a redus consumul drastic din cauza saraciei si incertitudinii si vine Ciolacu si pune bomboana pe coliva, marind taxele pe reducere de consum deja existenta din cauza scumpirilor...

      Unde ati mai auzit asa ceva in afara de Romania ??

      Inainte de scumpiri am avut cresteri uriase de posturi si de salarii in sistemul bugetar. Daca nu au profesionisti adevarati si cel mai probabil asa este, pachetul lor de majorari de dari cum ar fi dijma, zeciuiala si birul va avea efecte contrare celor preconizate si vom intra intr-o spirala a scaderii veniturilor bugetare si a cresterilor de taxe si impozite.

      Trebuie taxat si suprataxat doar ceea ce este nociv sau inechitabil, iar reforma bugetara trebuie facuta. Cu cat intarzie mai mult cu atat ne va costa mai mult.

      Taierea posturilor neincadrate nu este reforma ci prostie din moment ce inconpetentii raman in continuare la stat ca sa ne umple pe toti de binefacerile incompetentei, nesintirii si prostiei lor.  

    Numai minciuni.In provincie se măresc schemele de personal chiar și cu 25%.

    Cresterea taxelor in cursul anului este o crima fiscala la adresa functionarii economiei.

    Nu inteleg de ce nu merge Ciolacu la UE sa le explice alara ca grosul deficitului bugetar e alcatuit din achizitiiel de vaccinuri, armament cu nemiluita si masuri de compensare la energie.. deci despre ce discutam aici ?? 

    Minciuna gogonata e scadem cheltuielile la buget cu taierea a 200.000 de posturi CARE NU EXISTAU.

    Pai hai sa dam si noi aceleasi taxe atunci doar ne prefacem ca le-am marit, poate nu se prind astia de la PNRR! 

    4 ani de crestere prin forma de stoarcere monetara la buzunar pentru toti!

    s c c r e t 

    Firmele off shore care transfera in exterior profiturile si dividedele de la firme cumparate pe nimic la noi in anbii '90 ,cand nu exista legislatia europeana pentru combaterea evaziunii fiscale si a firmelor gazduite de o casuta postala . La acest moment exista legislatie la nivel European si chiar mai departe de Europa . Verificari rapide pe aceasta linie pot aduce bani inclusiv pina la sfarsitul anului ,macar ca si amenzi din nerespectarea legislatiei . Acele firme sunt infiintate astfel ,si au adresa in paradisuri fiscale exact ca sa nu plateasca impozitele in tarile unde opereaza de fapt .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb