CIOLOŞ ARUNCĂ PISICA  "Decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament"

Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2016

"Decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament"

Blaga: "În Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii"

Decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament , a declarat ieri premierul Dacian Cioloş, menţionând că Guvernul este gata să sprijine un astfel de demers.

Oficialul guvernamental a declarat: "Am avut întâlniri cu toate partidele reprezentate în Parlament. (...) A fost o consultare informală. (...) E o temă eminamente politică. Am constatat că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament. (...) Nu accept ca Guvernul să devină instrumentul oricărui partid".

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că, la Senat, se poate crea o majoritate pentru susţinerea în plen a proiectului de lege înregistrat în Camera superioară referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"Legea alegerii primarilor în două tururi este în Senat. Are votul pozitiv al Comisiei juridice. Să îşi parcurgă drumul şi să ajungă în plen. (...) Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere şi eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii", a declarat luni Vasile Blaga.

El susţine că legea în vigoare privind alegerile locale este neconstituţională, fapt prezentat şi premierului Dacian Cioloş, la consultările de ieri.

Dragnea: Susţinem ideea alegerilor locale în două tururi, dar nu acum

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ieri, după consultările cu premierul Dacian Cioloş, că social-democraţii susţin organizarea de alegeri locale în două tururi, dar nu acum, el considerând că nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o iniţiativă legislativă care să schimbe regulile alegerilor cu câteva luni înainte de locale.

"I-am spus premierului ceea ce am spus şi public, în sensul că nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o iniţiativă legislativă care să schimbe regulile de alegeri cu câteva luni înainte de data alegerilor locale. Mai mult decât atât, PSD nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi. Dimpotrivă, susţinem lucrul acesta, numai că nu acum. Noi vrem să generăm o discuţie despre reformarea întregului sistem electoral. (...) Trebuie să avem o coerenţă în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România, dar o analiză pe care o poate face, eventual, noul Parlament, care va veni încărcat cu o nouă legitimitate. Şi în niciun caz să creăm un precedent atât de periculos încât, cu două luni înainte de alegeri, să se modifice sistemul electoral, pentru că ne putem trezi la toamnă că prin septembrie-octombrie vor veni liberalii cu o altă propunere, să spună că şi votul pe listă trebuie schimbat şi o să vină cu altă năstruşnicie", a declarat preşedintele PSD.

Dragnea a precizat că premierul a transmis în cadrul discuţiilor că a dorit să aibă consultări cu partidele pentru "a se convinge dacă există o majoritate pentru această idee cu care au ieşit prima dată liberalii".

"Din toate apariţiile publice, se constată că majoritatea este împotriva acestei iniţiative şi probabil că are câteva opţiuni pe care le ia în considerare după ce va termina aceste consultări. Nouă ne-a spus prim-ministrul că exclude şi varianta ordonanţei de urgenţă, şi varianta angajării Guvernului. Şi că se mai gândeşte la alte opţiuni, dar după ce termină consultările", a declarat preşedintele PSD.

Alături de delegaţia PSD, la consultările cu premierul s-au prezentat şi reprezentanţii ALDE.

Tăriceanu: "Discuţia despre alegerea primarilor în două tururi, după viitoarele alegeri parlamentare"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat ieri, după consultările cu premierul Dacian Cioloş, că o discuţie despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar trebui să cadă în sarcina Parlamentului rezultat în urma viitoarelor alegeri, susţinând astfel un punct de vedere comun cu PSD cu care a mers împreună la întâlnirea de la Vila Lac 1. Tăriceanu a precizat: "Din punctul de vedere al ALDE, sigur, alegerea primarilor în două tururi de scrutin este avantajoasă. În pofida acestui lucru, i-am comunicat premierului că actuala formulă care s-a transpus într-un act legislativ de alegere a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene este rezultatul unor lungi discuţii, negocieri şi a unui consens din Parlament care s-a realizat anul trecut. Nu este firesc, aş spune chiar că este ridicol din partea unui partid politic, care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem electoral după ce cu un an în urmă îi era avantajos, să ceară schimbarea regulilor şi, mai ales, ar fi un semnal foarte periculos pentru societate şi pentru modul de acţiune a Guvernului. Acest lucru i l-am spus premierului Cioloş, deci nu suntem de acord cu modificarea legislaţiei. Acest lucru poate să fie făcut fără îndoială şi trebuie să facă parte dintr-o discuţie mult mai amplă, dar, firesc, după viitoarele alegeri parlamentare, când un Parlament cu o legitimitate reînnoită, proaspătă, poate să abordeze la începutul mandatului aceste chestiuni".

Tăriceanu a adăugat că România trebuie să demonstreze capacitatea de a-şi păstra stabilitatea.

Întrebaţi de ce au venit împreună la consultările cu premierul, liderii PSD şi ALDE au oferit explicaţii în acest sens. Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a precizat că motivul prezenţei comune PSD-ALDE a ţinut de economie de timp atât pentru ei, cât şi pentru premier. "Încă un motiv am să vi-l spun eu. Ca să nu existe posibilitatea unor interpretări, unor nuanţe pe care să le invoce cineva, inclusiv dumneavoastră, presa, între punctele noastre de vedere", a explicat, la rândul său, Tăriceanu.

Geoană: "Este datoria noastră să construim o majoritate în Parlament"

Senatorul Mircea Geoană, preşedintele PSRO, a declarat ieri că din discuţiile cu premierul Dacian Cioloş a reieşit că acesta nu intenţionează să recurgă la ordonanţă de urgenţă sau la procedura asumării răspunderii Guvernului pe modificarea legislaţiei electorale. Mircea Geoană a subliniat că ar fi de datoria parlamentarilor să construiască o altă majoritate pe acest subiect.

Mircea Geoană a spus: "Este evident că domnul Cioloş nu doreşte să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide tradiţionale - PSD şi PNL - l-au convenit anul trecut. Este clar că, în acest moment, asistăm la o încercare disperată a vechiului sistem politic de a împiedica apariţia unei noi generaţii de partide. Şi ceea ce se întâmplă în acest moment este o dovadă clară de ipocrizie din punct de vedere al intenţiei reale de a schimba modul în care România este guvernată, administrată şi care să ofere românilor şansa de a vota opţiuni diversificate. Ne-a confirmat şi nouă domnul premier Cioloş că nu intenţionează să folosească instrumente de tip ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii în Parlament. Noi considerăm că este obligaţia noastră, în Parlament, de a construi o eventuală majoritate în jurul acestui subiect".

Preşedintele PSRO a adăugat că în discuţiile cu premierul a ridicat şi o problemă principială: "Sistemul de alegere a primarilor este doar o mică bucăţică dintr-un eşafodaj de legi, care, de fapt, reprezintă perpetuarea vechiului sistem politic în România. V-am dat un exemplu pe care l-am dat şi domnului Cioloş cu privire la reprezentarea partidelor în secţiile de votare. (...) Am făcut o propunere cu privire la faptul că în secţiile de votare să fie reprezentate toate partidele care depun liste complete pentru alegerile locale. (...) Pentru a nu crea o problemă bugetară suplimentară, anvelopa bugetară care este în acest moment dedicată celor care sunt în secţiile de votare să fie împărţită între toate aceste partide".

Singura formaţiune care nu a ajuns la consultările cu premierul a fost UDMR.

UNPR susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin

Uniunea Naţională pentru Progresul României susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, se arată într-un comunicat transmis ieri de UNPR, după ce reprezentanţii formaţiunii au participat la consultări cu premierul Dacian Cioloş pe tema modificării legislaţiei electorale.

"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei privind alegerea primarilor", se arată în comunicat.

O delegaţie a UNPR condusă de preşedintele partidului, Gabriel Oprea, a participat, ieri, la consultările cu premierul Dacian Cioloş pe tema modificării legislaţiei electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Alături de preşedintele formaţiunii, la discuţii au fost prezenţi secretarul general Neculai Onţanu şi vicepreşedintele Valeriu Steriu.

Băsescu: "Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe alegerea primarilor sau PNL să promoveze o iniţiativă"

Preşedintele MP, Traian Băsescu, a declarat ieri, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş, că sunt două variante pentru modificarea legislaţiei electorale, respectiv asumarea răspunderii Guvernului şi iniţiativă legislativă din partea PNL, adăugând că parlamentarii Mişcării Populare vor semna acest demers.

"Am considerat că sunt două variante: asumarea răspunderii de către Guvern, dar este un act profund de voinţă a Guvernului, fiind mult mai democratică decât OUG. (...) Asumarea răspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt: alegerea primarilor în două tururi, preşedinţii de consilii judeţene în două tururi şi Parlament cu 300 de parlamentari", a spus Băsescu.

Potrivit liderului MP, cea de-a doua variantă este ca aceia care au propus alegerea primarilor în două tururi să promoveze această iniţiativă în Parlament, iar Mişcarea Populară o va semna.

"Dacă asumarea răspunderii nu va fi o acţiune pe care Guvernul Cioloş să vrea să o facă, există varianta ca cei care au propus alegerea primarilor în două tururi să o promoveze prin Parlament, adică iniţiativă legislativă pentru care noi vom semna", a completat Băsescu.

Preşedintele MP a subliniat că sunt necesare alegeri locale în două tururi de scrutin, dar nu aşa cum îşi doreşte PNL.

"Sunt necesare alegeri în două tururi, numai că nu aşa cum le vede PNL-ul. Trebuie să fie două tururi şi la primari şi la preşedinţii de consilii judeţene. Aduceţi-vă aminte înainte de a se introduce votul uninominal la preşedinţii de consilii judeţene ce târguieli erau prin toate judeţele legat de votul pentru funcţia de preşedinte al CJ", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

El a afirmat, totodată, că MP este de acord cu susţinerea premierului că nu este democratic să modifici legi electorale prin ordonanţă de urgenţă. Băsescu a precizat că nu a aşteptat un răspuns pe loc din partea prim-ministrului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb